3D techniek uitgelegd

Artikelen
zaterdag, 02 mei 2009 om 13:56
3d bios
Er worden verschillende technieken gebruikt in Nederland om 3D films te vertonen. Wij leggen ze voor je uit.
Het basisprincipe is gelijk voor alle systemen. Bij een 3D film wordt er zowel een beeld getoond voor het rechteroog als het linkeroog. De bril laat het juiste oog het bijbehorende beeld zien en onze ogen maken er een driedimensionaal beeld van.
XpanD
XpanD bril
Het XpanD systeem is populair onder Europese bioscoopexploitanten. Een voordeel is dat de bestaande bioscoopschermen gebruikt kunnen worden en er geen nieuw prijzig scherm (silver screen) nodig is in de zaal. Hierdoor kunnen de 3D films in elke zaal vertoond worden.
De bioscoopbezoeker krijgt een ‘actieve’ bril waarbij om en om de brilglazen open en dicht gaan in een razendsnel tempo. Door deze ingebouwde technologie heeft de bril echter een aantal nadelen. De brildrager kan last hebben van het gewicht van de bril en de batterij in de bril kan op raken waardoor de bezoeker geen 3d ziet. Daarnaast kan de technologie in de bril het af laten weten. Een ander nadeel voor de bioscoop is dat de brillen prijzig zijn (zo’n 35 euro) en na de voorstelling moeten worden ingeleverd en schoongemaakt.
RealD
RealD bril
Het RealD systeem wordt als beste op de markt gezien, waardoor filmstudio’s zich ook richten op dit systeem bij het maken van 3D fil Het systeem is voornamelijk populair bij Amerikaanse bioscoopexploitanten.
De bioscoopbezoeker draagt hierbij ‘passieve’ goedkope wegwerpbrillen van zo’n 50 cent. Hierdoor hoeft de bioscoop na afloop geen brillen te verzamelen en schoon te maken. De bezoeker mag de bril na afloop weggooien of mee naar huis nemen. Doordat er geen techniek in de bril zit zijn ze ook niet zwaar om te dragen. Een nadeel voor de bioscoop is dat er een prijzig silver screen in de bioscoopzaal moet worden geïnstalleerd. De filmprojector projecteert twee filmbeelden tegelijk – een voor elk oog. De bril combineert deze waardoor het 3D effect ontstaat.
Dolby 3D
Dolby 3D bril
Bij het Dolby 3D systeem kan, net zoals bij XpanD, het bestaande bioscoopscherm blijven hangen, maar is er wel een dure 3D bril nodig. Voordeel van deze ‘passieve’ bril is dat het geen techniek bevat en dus ook niet per ongeluk uitgezet kan worden. De bril moet wel na afloop ingeleverd worden en de bioscoop zal ze moeten schoonmaken.
Bioscoopketen Kinepolis gebruikt het systeem in zijn bioscopen in België, Frankrijk en Spanje. In Nederland gebruikt alleen Euroscoop Tilburg de techniek.
Master Image
Master Image bril
Dit systeem is vergelijkbaar met RealD. Er moet een duur silverscreen opgehangen worden er kunnen goedkope ‘passieve’ wegwerp brillen gebruikt worden zonder techniek erin. Er wordt een enkele projector gebruikt om de twee beelden te projecteren.
Dubbel Projectie
Hiervoor worden twee projectoren gebruikt. De een projecteert het beeld voor het rechteroog, de andere voor het linkeroog. De techniek wordt toegepast als het scherm groter is dan 15 meter. De ‘passieve’ brillen zijn relatief goedkoop. Dubbel Projectie wordt gebruikt in CineMec in Ede.
IMAX 3D
Deze techniek wordt alleen in IMAX-bioscopen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van twee afzonderlijke filmstrips voor het projecteren van de beelden. Het vereist een duur silverscreen.
Delen met