MovieSense zet de toppers van het International Film Festival Rotterdam 2010 op een rij.
Tetro
Als we de grootmeester Francis Ford Coppola mogen geloven is dit zijn meest persoonlijke film tot op heden. Zonder bemoeienis van een grote Hollywood studio en met het geld dat hij heeft verdiend met zijn bloeiende wijnhandel, diverse restaurants en vakantieresorts, is Coppola, alweer zeventig jaren (jong), bezig met een tweede carrière. Met eenzelfde stijl als zijn uit 1983 afkomstige film (zwart-wit), is ook deels autobiografisch. vertelt het verhaal van de 18-jarige cruisemedewerker Bennie, die na jaren eindelijk zijn broer Tetro opzoekt in Buenos Aires, maar bij aankomst blijkt hij niet diegene meer te zijn die hij verwachtte. De broederband die in het boek , en later dus in de gelijknamige film, de interesse wekte van Coppola, heeft in ook een plaats en nieuwe dimensie: in gaat de 'verstoorde' band tussen Bennie en Tetro terug tot in hun verleden.
Regie: Francis Ford Coppola
Cast: Vincent Gallo, Maribel Verdú, Alden Ehrenreich
vrijdag 29 januari -21.45 uur, Schouwburg Grote Zaal
zaterdag 30 januari -10.00 uur, Pathé 7
zaterdag 6 februari -10:30 uur, Doelen Juriaanse Zaal
Un Prophète
Laatbloeier Jacques Audiard laat maar weer eens zien dat je nooit te oud bent om te leren, in dit geval door te breken, want met laat Audiard zien dat je zonder sterren ook een film kunt maken. Audiard, die in 2001 karakteracteur Vincent Cassel regisseerde in het succesvolle gangsterdrama , laat in zien dat je een dergelijke film ook kleur geeft zonder een ster, sterker nog, voor werden er mensen aangenomen die helemaal geen acteerervaring hadden. Zo ook hoofdrolspeler Tahar Rahim, die nog heel jong is, maar wel een paar kleine rollen had gespeeld toen hij werd gecast voor . Rahim speelt de negentienjarige Malik die om onbekende redenen voor zes jaar de cel in moet, alwaar hij moet zien te overleven in het keiharde gevangenisbestaan. Zijn loyaliteit raakt verdeeld tussen zijn mede-moslimgedetineerden en de Corsicaanse maffia... was een sensatie op het filmfestival van Cannes, waar hij in première ging. Bekroond met de Grand Prix.
Regie: Jacques Audiard
Cast: Tahar Rahim, Niels Arestrup
zaterdag 30 januari - 19:00 uur, Pathé 1
dinsdag 2 februari - 13:15 uur, Pathé 7
vrijdag 5 februari - 19:00 uur, Pathè 5
My Son My Son What Have Ye Done
Twee Herzog films op één festival! Eentje is , over een geflipte drugsverlaafde luitenant gespeeld door Nicholas Cage ( ). ' ' is gebaseerd op een moord waarbij een acteur geïnspireerd door een Grieks toneelstuk zijn moeder met een antieke sabel doorspiest. Dat klinkt heel gruwelijk, maar is niet als Amerikaanse horrorfil Het is een horrorfilm zonder bijlen, kettingzagen en bloed, waarbij een soort anonieme dreiging op de loer ligt, aldus Herzog. Let ook op de verwijzingen naar co-producent David Lynch die in de film zouden zitten.
Regie: Werner Herzog
Cast: Michael Shannon, Willem Dafoe, Udo Kier
zaterdag 30 januari - 15.45uur, Pathé 1
dinsdag 2 februari - 13.15 uur, Pathé 5
vrijdag 5 februari - 16.00 uur, Pathé 5
White Material
De nieuwste film van de Claire Denis speelt zich af op een koffieplantage in Afrika. Isabelle Huppert is de eigenwijze plantage-eigenares die zich er thuis voelt, maar door de Afrikanen als buitenstaander wordt gezien. Intussen valt het land uit elkaar door een gewelddadige burgeroorlog maar weigert de eigenares het land te verlaten. Claire Denis groeide als kind op in Afrika en schreef het verhaal samen met schrijfster Marie N'Diaye die onlangs een belangrijke Franse literaire prijs won; Prix Goncourt.
Regie: Claire Denis
Cast: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Nicholas Devauchelle, Isaach de Bankole
donderdag 28 januari - 19.30 uur, Schouwburg Grote Zaal
zaterdag 30 januari - 10.45 uur, Pathé 3
vrijdag 5 februari - 16.15 uur, Pathé 3
Air Doll
Na meesterwerken als , en is Koreeda terug met een nieuwe film. De film is geïnspireerd op een manga die Koreeda als kind al las en naar eigen zeggen toen al wilde verfilmen. Eenzame Hideo is een kelner in een restaurant. Zijn baas heeft een hekel aan hem en zijn klanten behandelen hem slecht. Toch is zijn leven niet volledig onverdraaglijk; hij heeft namelijk een goed luisterende vrouw die thuis nooit over hem oordeelt. Ze kostte slechts 5995 yen in de winkel. Nozomi is namelijk een oplaaspop, eentje die tot leven komt, dat dan weer wel. Misschien komen we er in ook meteen achter waarom een opblaaspop een Dutch Wife wordt genoemd in Japan.
Regie: Koreeda Hirokazu
Cast: Bae Doo-Na, Arata, Itao Itsuji, Odagiri Joe
zaterdag 30 januari - 17.30 uur, Luxor
maandag 1 februari - 16.15 uur, Pathé 3
dinsdag 2 februari - 22.00 uur, Cinerama 3
Mother
De Zuid-Koreanen staan al een tijdje bekend als goede genre-filmmakers, met een vaak erg uiteenlopende mix van genres. Zo was (2006) van Bong Joon-Ho een monsterfilm, satire en familiedrama in één. Deze keer levert het een onconventionele thriller op over een moeder die er alles voor over heeft, te bewijzen dat haar zwakbegaafde zoon ten onrechte wordt verdacht van de moord op een tienermeisje. In Zuid-Korea was de film, net als een enorme hit, mede door het sterke spel van actrice Kim Hye-Ja, die de moeder speelt.
Regie: Bong Joon-Ho
Cast: Kim Hye-Ja
zaterdag 30 januari - 19.15 uur, Schouwburg Grote Zaal
zondag 31 januari - 09.30 uur, Cinerama 1
maandag 1 februari - 16.30 uur, Schouwburg Grote Zaal
Visage
Voor werd Tsai Ming-Liang door het Louvre uitgenodigd om in Frankrijk een film te maken. Tsai Ming-Liang zei over de film dat je hem beter als een beeldend kunstwerk dan als een film kunt zien. bestaat meer uit fragmenten dan dat het een lineair verhaal heeft. Zoals wel vaker in Tsai's films, is er weinig dialoog in maar zit hij wel vol zang en dansscènes. Het verhaal gaat over een filmmaker die in het Louvre de mythe van de verleidelijke Salomé wil verfilmen, maar tijdens de productie geteisterd wordt door de ziekte van zijn moeder. De film zit vol verwijzingen naar cinema, beeldende kunst en Tsai's eerdere fil
Regie: Tsai Ming-Liang
Cast: Fanny Ardant, Jean-Pierre Leaud, Kang-Sheng Lee
donderdag 28 januari - 22.00 uur, Luxor
zaterdag 30 januari - 09.30 uur, Cinerama 1
zaterdag 06 februari - 12.30 uur, Cinerama 4
The Temptation of St. Tony
Na het veelgeprezen Ball is Veiko Ounpuu terug met een nieuwe film. Het is een kritische kijk op het kapitalisme in Oost-Europa in prachtige zwart-wit fotografie. Veertiger Tony is een redelijk welvarende midden-kader manager die aan zijn moraal begint te twijfelen. Tijdens een reis naar een onbekend gebied probeert hij zijn geweten te zuiveren. draait in de Tijger-competitie en is getipte kandidaat om een van de drie Tijgers mee naar huis te nemen.
Regie: Veiko Ounpuu
Cast: Taavi Eelma, Ravshana Kurkova, Denis Lavant, Tiina Tauraite, Sten Ljunggren
woensdag 3 februari - 22.30 uur, Pathé 4
donderdag 4 februari - 22.00 uur, Pathé 1
vrijdag 5 februari - 13.30 uur, Pathé 3
zaterdag 6 februari - 10.45 uur, Pathé 3
Life During Wartime
Tien jaar na het controversiële volgen we opnieuw de drie zussen Joy, Helen en Trish. Het verschil is echter dat de zussen en de rest van de cast stuk voor stuk door andere acteurs gespeeld worden. Geen Phillip Seymour Hoffman of Lara Flynn Boyle meer, maar allemaal frisse acteurs waarbij sommige personages twintig jaar ouder zijn geworden en sommigen slechts vijf jaar. Of het nou een vervolg is of niet, het moet iets fris hebben, aldus Solondz. Door deze werkwijze kunnen ook mensen die niet bekend zijn met , gaan zien. Voor de mensen die wel bekend zijn met Solondz 's eerdere werk; zij zullen zien dat hij bewust alles net even anders heeft gedaan.
Regie: Todd Solondz
Cast: Shirley Henderson, Ciaran Hinds, Allison Janney, Michael Lerner, Chris Marquette, Charlotte Rampling
woensdag 3 februari, 19.00 uur, Pathé 1
vrijdag 5 februari - 22.15 uur, Pathé 5
zaterdag 6 februari - 16.00 uur, Doelen Juriaanse Zaal