De film top 10 van Erik Welleweerd

Artikelen
door Admin
dinsdag, 02 maart 2010 om 13:01
top10 icon

MovieSense vroeg redacteur Erik Welleweerd om zijn film top 10 samen te stellen. Dit is de lijst:

(1994) Het leek wel of de videoband van deze film vastzat in mijn videorecorder toen ik een klein jongetje was. Wat heb ik deze film vaak gezien! betekende een omslag in de Disney animatiefilms en zette een nieuwe standaard. Het verhaal was meeslepend en het was als klein kind bijna onmogelijk om je tranen binnen te houden, als de vader van Simba sterft door het verraad van Scar. Daarnaast is de Nederlandse versie van dit spektakel er eentje om van te smullen. Vooral de Vlaamse vertolkers van Timon en Pumba maken deze lokalisatie er een waar anderen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.

erik 10

(2008) Hier is eigenlijk al genoeg over gezegd en je kunt het er mee eens zijn of niet, maar is als filmicoon weer helemaal terug in de markt. Door de realistische weergave van Christopher Nolan is als film serieus te nemen en stijgt vooral déze rolprent uit boven alle ander comic-verfilmingen. Dat Heath Ledger daar bovenop in zijn laatste echte rol de Joker nog eens keihard en steengoed neerzet, draagt alleen maar bij aan de klassieke status die deze film gaat verwerven. is een comic-verfilming waar je u tegen zegt.

erik 9

(1998) Met stip de indrukwekkendste openingsscène ooit. Iedereen vraagt zich af hoe D-Day er in het echt heeft uitgezien en deze film komt eng dichtbij als het gaat om het visualiseren van één van de ergste gebeurtenissen die de wereldgeschiedenis gekend heeft. Naarmate de film vordert, neemt het verhaal toch wat in kracht af, maar door zo’n ijzersterk begin kan dat ook bijna niet anders. kent een sterrencast met als hoogtepunten Tom Hanks en Tom Sizemore die de show stelen in deze film.

erik 8

(1988) Een erg grote fan van Japanse animatiefilms ben ik niet altijd geweest, totdat ik deze film leende van een vriendin. Ze vertelde me dat hij echt de moeite waard was en op een druilerige zondagmiddag durfde ik het toch aan. Na de sessie was ik betoverd en kon ik alleen maar concluderen dat Japanse animaties wel de moeite waard zijn. De emotie spatte van het scherm en heeft mij diep geraakt. Wat een aangrijpend verhaal en geweldig in beeld gebracht. Niet lang daarna ontdekte ik Studio Ghibli en begon dit genre één van mijn favorieten te worden.

erik 7

(1998) Weinig films kennen een openingsscène die zo indrukwekkend is. Edward Norton speelt een neonazi die, wanneer er bij hem ingebroken wordt door kleurlingen, de inbreker met zijn gebit op de stoeprand legt om hem vervolgens met een snerpend geluid te executeren. Hij moet de gevangenis in en bij terugkomst is hij helemaal veranderd, maar de wereld om hem heen lijkt stil gestaan te hebben. Edward Norton steelt de show in dit drama, maar nog belangrijker is de verhaallijn die de maatschappelijke problemen van de Amerikaanse maatschappij aan de kaak stelt.

erik 6

(1999) De Wachowski broers hebben met deze film een revolutie ontketend en ervoor gezorgd dat het sciencefiction genre, dat een beetje op zijn gat lag, een nieuwe impuls kreeg. Daarnaast introduceerde de film een aantal special effects die vandaag de dag nog volop gebruikt worden. Het hele idee dat een wereld waarin we leven niets meer dan een simulatie is, heeft andere filmmakers en kunstenaars geïnspireerd. Daar komt nog eens bij dat de cast bestaat uit hele aardige acteurs en dat vooral Hugo Weaving ervoor zorgt dat het alternatieve universum van tot leven komt.

erik 5

(1994) Wederom zet Tom Hanks in deze film van Robert Zemeckis een wonderbaarlijke prestatie neer en kan deze film gezien worden als één van de beste films uit zijn carrière. Het verhaal is aangrijpend en speelt met verschillende historische evenementen die een grote invloed hebben gehad op de maatschappij. Zemeckis weet deze gebeurtenissen op een komische manier in de film te zetten, zonder dat de ernst ervan verdwijnt. Vooral de scènes waarin Forest in historische beelden is gemonteerd, was voor die tijd revolutionair en is nog steeds de moeite waard om te zien. Mede door deze film is Tom Hanks één van mijn favoriete acteurs geworden.

erik 4

(1995) Pixar’s eerste featurefilm heeft gigantisch veel indruk op me gemaakt. Wie wil als kind nou niet dat zijn speelgoed tot leven komt? Iedereen toch? raakt de goede snaar door een scala aan briljante personages, maar daarnaast was het de eerste echte animatiefilm die grotendeels uit de computer kwam. Pixar toonde aan dat deze wezens wel amusant konden zijn en een film konden dragen. Tot op vandaag de dag kan ik nog steeds genieten van de capriolen van Woody en Buzz. Het derde deel is ondertussen in aantocht en de verwachtingen zijn hooggespannen. Maak die verwachtingen waar Pixar!

erik 3

(2002) Nog een Spielberg film. is voor mij één van de favoriete films geworden, omdat het een realistische blik op de toekomst geeft. De toepassing van media in deze film is naar mijn mening zo realistisch, dat het me niets zou verbazen als wij over twintig jaar soortgelijke producten in de handen hebben. Daarnaast is het verhaal echt geweldig, want wie droomt er nou niet van een wereld die vrij is van criminaliteit. Wanneer dit systeem echter fouten begint te vertonen, breekt de hel los. Tom Cruise vertolkt één van zijn beste rollen ooit en Spielberg weet dit vanzelfsprekend allemaal weer om te vormen tot een parel van een film.

erik 2

(1993) Steven Spielberg heeft ondertussen een speciale plek veroverd in mijn hart. Dat komt voornamelijk door de vele toppers die hij geregisseerd heeft en waarmee hij laat zien dat hij een meester is als het gaat om grote blockbuster fil (naar een verhaal van Michael Chrichton) is zo’n film die gezien kan worden als de beste blockbuster ooit. Het verhaal is interessant en niet uit de lucht gegrepen; de effecten waren toonaangevend en revolutionair, maar misschien het is belangrijkste dat de film tegenwoordig nog recht overeind staat. Dit is erg knap, aangezien de filmwereld er eentje is die razendsnel ontwikkelingen doormaakt. is voor mij dé topfilm.

erik 1
Delen met