In deze editie van De Meetlat wordt de filmTekkennaast de gelijknamige gamereeks gehouden. Kan deze de vergelijking met het origineel aan? Volledig spoiler-vrij, dus geschikt voor iedereen.
Het origineel
In 1995 werd de wereld van vechtspellen voorgoed veranderd met de komst vanTekken. Met een zeer vloeiende knoppencombinatie kon je een tegenstander tot moes slaan en miljoenen gamers gingen overstag om deze nieuwe eend in de bijt een kans te geven. Dit eerste deel had nog zijn mankementen, maar in 1998 kwam het derde deel uit, dat over de hele wereld een succes was. Gedurende de jaren breidde het imperium zich uit, met stripboeken, een animeserie en diverse gamevervolgen en -spinoffs tot gevolg.
De diverse personages – elk met een eigen vechtstijl – nemen het met vloeiende gameplay op tegen elkaar.Tekkenis puur knokken, maar op de achtergrond ontvouwt zich tevens een interessant verhaal over de vloek die rust op de Mishima familie. Daarnaast heeft iedereen een persoonlijke reden om mee te doen aan hetKing Of Iron Fist Tournament, zoals wraak, liefde of eergevoel. Ieder nieuw deel worden er een aantal verse personages geïntroduceerd, maar de vaste fan favorites – zoals organisator Heihachi, ninja Yoshimitsu, cyborg Bryan Fury, capoeira beoefenaar Eddy, het duivelse familielid Jin en zijn aartsrivaal Hwoarang – keren regelmatig terug.
De film
De jonge vechtersbaas Jin Kazama probeert een plaats te krijgen in hetIron Fist Tournament, nadat zijn moeder vermoord is door zijn vader en opa. Daar moet hij zich ronde na ronde omhoog vechten en met behulp van Christie Monteiro de finale bereiken om zo wraak te kunnen nemen.
In een game kom je wel weg met een beperkt verhaal, als de gameplay maar goed is. Maar in een film is het echt een gemis (tenzij de actie dan weer zo vet aangezet is als bijvoorbeeld inThe Raid).Tekkenheeft een verhaal dat nergens op slaat, tenenkrommende dialogen, zeer matige actie die slecht in beeld gebracht wordt en een uiterlijk dat eerder aanPower Rangersdoet denken dan aan de prachtige filmpjes die in de game verwerkt zijn.
Wat zijn de overeenkomsten?
Verhaaltechnisch is er niets overgebleven vanTekken, maar gelukkig heeft men hier en daar wel de vechtstijlen van de personages behouden. Vooral het bijrolletje van Lateef Crowder als Eddy Gordo (de capoeira vechter) is precies zoals je je hebt voorgesteld bij het spelen van de games. Maar wie deze acteur met zijn unieke vechtstijl aan het werk wil zien, kan beter naarTom-Yum-Goongvan Tony Jaa, een vele malen betere film. Naast een relatief kleine cast maken de meeste personages wel hun opwachting in een klein rolletje of een cameo.
Wat zijn de verschillen?
Behalve de familierelaties zijn alle onderlinge verhoudingen verbroken en ook in het verhaal wordt amper iets gebruikt van de rijke geschiedenis uit de games. Daarnaast wordt de film in een soort postapocalyptische wereld geplaatst die in niets aanvoelt als de setting die we kennen. Behalve het uiterlijk van sommige personages en soms wat 'signature moves' heeftTekkendan ook niets te maken met de games. Vooral Heihachi is een tegenvaller van jewelste. De meedogenloze strijder uit de games is hier een oud mannetje dat vooral achter de schermen aan het werk is...
Geschikt voor liefhebbers?
Eigenlijk isTekkenvoor niemand geschikt, maar zeker niet voor liefhebbers van de gamereeks. Het is een flauwe film met voornamelijk zwakke gevechten. De naam en het uiterlijk van sommige personages is eigenlijk het enige dat de twee gemeen hebben. De filmTekkenis een grote aanfluiting op alle vlakken.