Deze week in het nieuws: de tweede trailer voor Martin Scorsese’s Hugo en een video-interview met de cast & crew van Kuifje.
Afgelopen verscheen een video interview met de cast & crew van Kuifje. Interessant, want wat is de motivatie van Steven Spielberg om Kuifje te filmen met de motion-capture technologie en in 3D uit te brengen? In het interview heeft de regisseur een passend antwoord: “Door de tussenkomst van het lot hebben we allebei gewacht op de technologie waardoor Kuifje kon worden opgenomen op een hybride medium dat het midden houdt tussen echt filmen en pure animatie”. Passend omdat dat Spielberg ten voeten uit is. Bij het maken van Kuifje gaat een langgekoesterde wens van hem in vervulling en lijkt hij met de motion capture techniek te zoeken naar het leesplezier van Hergé’s . Geen resolute stijlbreuk, maar een respectvolle benadering van het boek als uitgangspunt.
Het is iets wat vrijwel een onmogelijke opgave lijkt deze dagen: een stripboek op de juiste manier verfilmen. De truc van Spielberg lijkt te zitten in twee bewust gemaakte keuzes: tijd en motion-capture. Hoewel hij de rechten al in de jaren ’80 had, werd er pas in 2008 officieel gedraaid. Met veel geduld en discipline werd elk plaatje geperfectioneerd door middel van motion capture. Hoewel de eerste foto’s geforceerd aandeden, lijkt iedereen de trailer te omarmen. Een dynamische rollercoaster van actie, humor en prachtige beelden. De toevoeging van 3D is nu eens niet een hype maar een meerwaarde. Levensecht beland je middenin het stripverhaal van Kuifje. Een moderne filmtechniek die authenticiteit van het stripboek waarborgt. Wie had dat kunnen bedenken? Juist, Steven Spielberg!
Dinsdag verschijnt de tweede van Hugo. Een familiefilm van Martin Scorsese? In 3D? Het is een huiverige gedachte voor de filmliefhebber die de beelden nog niet heeft gezien. Maar is dat wel juist? is gebaseerd op het kinderboek van Brian Selnick's . De film gaat over de wees Hugo die samen met Isabelle een zoektocht door Parijs onderneemt om een groot mysterie op te lossen dat zijn vader voor hem achterliet. Een script dat kinderlijk aandoet en dat we gerust als zoetsappig mogen beschouwen. Daar wordt een andere invulling aan gegeven door regisseur Martin Scorsese. De man, die bekend staat als een groot verhalenverteller ziet mogelijkheden in . Opvallend aan de trailer is het plezier dat van het scherm spat. De trailer wordt ondersteund met sfeervolle beelden en gaat voor de glimlach. Opmerkelijk voor een Scorsese productie, maar het zorgt eerder voor bewondering dan voor ongemak. Hebben we hier te maken met een regisseur die zijn grenzen aan het opzoeken is door middel van een familiefilm? Scorsese ziet 3D als een verrijking van de huidige cinema. In de tijd van de moderne filmtechnologie zou het daarom een gemiste kans zijn deze techniek niet te benutten. is een logische keuze van Scorsese om te experimenteren met 3D. Hoewel het niet iedereen kan bekoren, heb je genoeg regisseurs die op veilig spelen. Scorsese is daarop een uitzondering met zijn ambitie om een nog betere regisseur te worden.
Met Martin Scorsese en Steven Spielberg heeft de filmwereld nieuwe pioniers gevonden die de 3D techniek op een positieve manier uitdragen. Met twee bijzondere 3D films in het vooruitzicht is dit de week van de 3D filmtechniek.