Silvija is aanwezig op het Film by the Sea Festival in Vlissingen en doet verslag.
Het filmfestival zit er weer op en dat betekent dat de winnaar bekend is van de Film- en Literatuurcompetitie van Film by the Sea.
Jaren geleden was de maker van deze film bekend geworden met de oprichting van Dogma 95 en het debuut van deze stroming, . Nu is hij terug met de ijzersterke , die in Vlissingen meteen tot winnaar werd verkozen. De jury van het festival, bestaande uit veel ervaren filmkijkers, bleek vooral te spreken over deze film. "Een film die iedereen zéér aanspreekt omdat daarin geen enkele concessie was gedaan aan de werkelijkheid. Een film die desondanks ontroerde door zijn licht-heid. Een actuele film over verslaving – en waaraan de jury ook bijna verslaafd raakte. Het is een film over twee broers die beide verslaafd zijn (en leren omgaan met een trauma uit hun jeugd). Het is een film die zo gedetailleerd weergeeft wat de bestaande werkelijkheid is, dat er geen scènes zijn die om nadere uitleg vragen. Elke scène staat in dienst van het geheel. Thomas Vinterberg heeft een sterke film gemaakt. Hij blijft lang bij de ene broer – daarna komt de andere aan de beurt – maar zó dat de kijker in de bioscoop vanzelf bij de scène van de ene broer aan die andere broer denkt", luidde het oordeel van de jury.
Verschillende juryleden lieten van tevoren weten dat de winnende film van de genomineerde hen moest raken. Zo zei actrice Johanna ter Steege dat ze "meegevoerd en geraakt" wil worden. "Ik wil niet gemanipuleerd worden, maar me vrij voelen als ik een film kijk. Het moet me niet door de strot geduwd worden. Het overkomt me, zeker bij de betere film. Dan kan ik overvallen worden door emoties, gedachtes en beelden die ontstaan", vult ze aan. Regisseur Mark de Cloe was het daar mee eens. "De winnende film moet me raken of verwonderen. Het is belangrijk dat ik wordt meegenomen door het verhaal.", legt De Cloe uit. Gezien het sterke spel van de acteurs in Submarino is het niet verrassend dat het met deze criteria heeft gewonnen.
Hoofdrolspeler Jakob Cedergren was speciaal over komen vliegen om de prijs in ontvangst te nemen. Hij liet weten zeer dankbaar te zijn met deze waardering. Het loont in ieder geval de moeite die hij heeft genomen om hoofdpersoon Nick neer te zetten. Zo bracht hij een flinke tijd door in een instelling waar gevangen worden voorbereid op het leven als ze weer op vrije voeten zouden komen. De gebaartjes en de juiste houding kwamen nadien als vanzelf en dat maakt deze minimalistische film nog krachtiger. Cedergren liet ook weten dat regisseur Anton Corbijn in zekere zin verantwoordelijk was voor het ontstaan van deze film: "Namens Thomas moet ik hem bedanken. Toen ze elkaar namelijk ontmoetten en hij Anton om advies vroeg, zei deze: ga naar huis. Dankzij dat advies is Thomas deze film gaan maken en heb ik met hem kunnen samenwerken. Bedankt."
De andere grote winnaar van het festival is die van de Publieksprijs die dit jaar dicht bij huis is gebleven. Jacomien Kodde wist namelijk het publiek te overtuigen met documentaire Zeeuwse Ridders , die een beeld schetst van de Zeeuwse volkssport ringrijden en van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging die dit jaar zestig jaar bestaat.
Wat gebeurde er nog meer?
Tot aan de awardceremonie was er nog van alles te beleven op het festival naast het kijken van film. Zo was er de meezingavond waar acteurs en actrices als Daniel Boissevain en Marjan Berk liedjes zongen onder leiding van Bekende Zeeuw Danny Vera. Het publiek zong luidkeels mee aan de hand van de tekst die werd getoond. Net als voorgaande jaren, was de avond een groot succes.
Op schrijversgebied was er ook het een en ander te beleven. Getalenteerde schrijvers konden meedoen aan een Scenario Masterclass waarin een kleine groep onder leiding van Chiem van Houweninge en met hulp van onder andere Karim Traidia in enkele dagen een kort verhaal verwerkte tot een script. Ook was er een 'gewone' schrijfworkshop onder leiding van thrillerauteurs Marion Pauw en Elle van Rijn. Zij leerden de deelnemers in vier uur de "spannende kneepjes van het vak" en hoe ze een verhaal krachtig kunnen neerzetten met onverwachte wendingen. Degenen die zelf niet al te veel werk wilden verzetten, konden terecht bij Nightwriters waar onder andere schrijvers Kluun en Ronald Giphart onder muzikale begeleiding van Giel Beelen voorlazen uit eigen werk. Het publiek in Vlissingen had tevens een primeur, want Kluun las een stuk voor uit zijn nieuwe boek dat in januari uit moet komen. Ten slotte bezocht Oscar-genomineerde actrice Gabourey Sidibe het festival om de PZC Award in ontvangst te nemen voor beste boekverfilming voor de film Precious . Zonder acteerervaring wist zij de film een succes te maken en werd ze zelf een ster.
Niet getreurd, want je kunt je alweer opmaken voor het volgende festival dat 22 september in Utrecht van start gaat: het Nederlands Film Festival .