Interview: de mannen achter de MovieInsiders podcast

Artikelen
zondag, 18 mei 2014 om 15:52
movieinsiders logo vierkant
Vanaf komende week exclusief op MovieScene: de MovieInsiders podcast. Daarom om te beginnen een voorstelrondje: wie zijn MovieInsiders Gudo en John?
movieinsiders logo breed
De MovieInsiders podcast is nieuw voor MovieScene, maar jullie zijn er op je eigen website al een tijd mee bezig. Hoe lang bestaat de podcast al en hoe is dit ontstaan?
GUDO: Nu ik zo de jaren een beetje tel... sinds 2008? In geschreven vorm vind je tegenwoordig tientallen recensies van dezelfde fil Maar gesproken, in podcastvorm dus, bestaat het nauwelijks in Nederland. Daarnaast is deze vorm spontaner. Op schrift is over elk woord ruim van tevoren nagedacht. Nu zet ik wat steekwoorden op papier, ratel ik ze aan elkaar en kan ik halverwege ook door de feedback van de ander ineens tot nieuwe inzichten komen. Je kan ons soms horen denken en graven.

De filmpodcast is in Nederland zoals je zegt relatief onbekend. Waar luisteren jullie zelf naar? Gebruiken jullie ook elementen hiervan voor jullie eigen podcast?
JOHN: Ik luister heel sporadisch naar andere filmpodcasts en als ik het doe alleen over films die wij al besproken hebben of niet behandelen. Op die manier blijf ik zelf origineel en hoor ik niet te veel hoe het anders (of beter) kan.
filmspotting
GUDO: Ik luisterde heel veel podcasts. Lekker tijdens het strijken, afwassen of turend uit het raam in de trein bijgepraat worden over alles wat actueel is in de filmwereld. En zo hoorde ik nog wel eens titels voorbij komen waarover de presentatoren zo enthousiast zijn dat het aanstekelijk werkte en ik ze dus ook wilde zien. De formule is losjes die van Filmspotting , zeker wat betreft de top 5 aan het eind van elke aflevering. Ik luister nu minder om mijn eigen mening zo puur mogelijk te houden.
Hoe vaak zijn jullie het eens of oneens met elkaar? Bepalen jullie aan de hand daarvan ook welke films jullie bespreken?
JOHN: Over de kwaliteit van films liggen we nogal op één lijn. Daardoor zal het niet snel voorkomen dat de één een film geweldig vindt en de ander vreselijk. Gelukkig verschillen we wel genoeg in wat we over een film te zeggen hebben. En hoe. Dit levert daarom juist interessante discussies op. Hoe denkt hij over die film en wat heeft hij er over te zeggen? Dat is zo veel leuker en boeiender dan het populaire 'troll'-fenomeen op internet. 'Deze film is gewoon shit...' of 'Als je deze film niet goed vindt ben je een idioot'. Welke films we bespreken, is redelijk simpel samen te vatten met: die willen we graag bespreken.

GUDO: Het valt mij op dat we het steeds vaker oneens zijn en steeds meer een eigen geluid laten horen. We praten ook zelden voor de opnames al met elkaar over de te behandelen titels. Zoals we ook onze top 5-lijstjes niet van tevoren met elkaar delen. In het begin ben je nog wat voorzichtig. Je bent ook goede vrienden, dus houd je elkaar het hand boven het hoofd. Maar hoe meer je ziet en erover de diepte ingaat, hoe eerlijker je wordt. Je mag van mij alles vinden, maar dan wil ik wel goede argumenten horen. John roept mij te vaak: 'het is gewoon niet zo mijn ding'. Daar kan ik dus steeds slechter tegen, haha!

Raken jullie bij bepaalde film weleens zonder gespreksstof?
JOHN: Eerder het tegenovergestelde. Dan wordt een recensie of discussie langer dan je voor ogen had. Natuurlijk verschilt het per film hoe veel je er over te zeggen hebt. Over een film als kan je wel uren doorkletsen, terwijl je over een 'dertien-in-dozijn romcom' redelijk snel bent uitgepraat. Bij het kiezen welke films we bespreken, houden we daar wel rekening mee. GUDO: Zelden. Als een plot snel is behandeld, komt er altijd wel een ander thema om de hoek kijken. Of bedenken we die van tevoren. Bij een animatiefilm bijvoorbeeld: wanneer is de vorm van animatie gerechtvaardigd? Of bij zoiets als : hoe komt het dat grote blockbusters momenteel meer willen zijn dan alleen dom vermaak? En wat zegt dat over deze tijd?
JOHN: Al op jonge leeftijd vond ik het heerlijk om films te zien, maar de 'ziekte' begon pas echt tijdens mijn puberteit. Elke week een stapel films huren bij de videotheek en nadat je het meeste wel had gezien steeds verder zoeken. Wat is er allemaal nog meer gemaakt? In die tijd was dat een stuk lastiger, dus veel oudjes op de BBC kijken en na het zien van klassiekers als en was de diagnose: filmfreak! GUDO: Mijn vader liet me zien toen ik een jaar of 10 was. Tot grote irritatie van mijn moeder overigens; ik wilde hem steeds opnieuw zien. Ineens realiseerde ik me ook waarom. Je weet op een gegeven moment precies wanneer de haai komt en wanneer het loos alarm is. En toch krijgt het voor elkaar de dreiging ook tijdens die loze momenten vast te houden. Ja, ik weet dat de haai nu niet in beeld verschijnt, maar hij zwemt wel ergens... misschien is hij wel heel dicht in de buurt?! Dát is voor mij film!
zbmrylmfzuans3ez0wgu7vw5nae
Wanneer is voor jullie een podcastrecensie geslaagd?
JOHN: Ik vind het belangrijk om zo goed mogelijk te beargumenteren wat je van een film vindt en waarom. Dit kan soms lastig zijn als je geen duidelijke mening over een film hebt of er nog niet helemaal uit bent. Daarom is eigenlijk nog belangrijker dat we vooral plezier hebben in het bespreken en delen van onze passie.

GUDO: Voor mij wordt dat steeds meer tijdens de discussie die ene samenvatting zien te vinden die de koe volledig bij de hoorns vat. Dus in één keer helemaal raak vangen wat ik belangrijk, mooi, uniek of vervelend vind. Daarnaast hoop ik altijd dat ze me niet pretentieus vinden. Dat is nooit de bedoeling. Ik doe in elk geval altijd hard mijn best om het toegankelijk te houden. Als me een duur woord te binnen schiet, zoek ik liever naar iets simpelers. Ik kan alleen maar hopen dat mijn enthousiasme of het tegenovergestelde daarvan aanstekelijk werkt en een levendige discussie oplevert.

Welke films kunnen we de komende periode in de podcast verwachten?
JOHN: Verwacht binnenkort besprekingen van de nieuwe en van -regisseur Denis Villeneuve. Ook twee sequels waar we enorm naar uitkijken, gaan we deze zomer zeker behandelen: en . GUDO: De mix is belangrijk. Niet alleen maar Marvel-spul dus. Ook geregeld klassiekers of kleine arthouse-producties. En we spelen met de gedachte 'klassiekers' van onze generatie (we zijn dertigers) als of misschien zelfs te herzien. Wat blijft daar eigenlijk nu van over?
Binnenkort start op MovieScene de podcast van MovieInsiders, met praktisch wekelijks een nieuwe aflevering. Luister hem op onze site of abonneer je via de rss-feed die bij de eerste aflevering te vinden is. Hou de site dus in de gaten!
Delen met