Oordeel Avatar voorvertoning

Artikelen
maandag, 24 augustus 2009 om 20:27
avatar icon
21 augustus werden de eerste beelden getoond van de film Avatar in een voorvertoning in CineMec Ede en Utopolis Almere, een dag later volgde Pathé Arena Amsterdam. Wat is hierna mijn indruk over deze gehypte film?
Na een korte introductie van James Cameron op het scherm werden er zo'n vier à vijf scènes getoond uit de film. Het betrof beelden uit de eerste helft van de film, waarin geen spoilers werden getoond. De eerste nadelen over de film verschenen al een dag ervoor op het internet op het moment dat de te bekijken was. Zo zou de film teveel op een computerspel lijken doordat veel personages en omgevingen geheel uit de computer komen rollen en de beelden zouden niet fotorealistisch zijn, zoals wel werd gezegd door mensen die de beelden eerder hadden gezien. Wat voor film is het nu eigenlijk? Animatie of live action?
avatar poster
Verhaal
Het verhaal van Avatar vertelt over de planeet Pandora waar blauwachtige wezens leven van het Na'vi ras. Ex-marinier Jake Sully (Sam Worthington) ondergaat een experiment waarbij een tweede versie van hemzelf kan bestaan; een avatar. Deze avatar krijgt het uiterlijk van een Na’vi alien en wordt naar Pandora gestuurd voor een missie.
Duizend Gollums
De Na'vi wezens zijn met de computer gemaakt evenals de natuur en andere wezens op Pandora. Hierdoor ontstaat er een contrast met de scènes die zich op aarde afspelen, want fotorealistich is het niet. Het is echter wel baanbrekend wat je ziet. Toen Lord of The Rings verscheen, was er veel te doen om het personage van Gollum. Volgens velen was er nooit eerder zo'n realistisch ogend figuur met de computer gemaakt. Cameron overtreft dit door een gehele planeet te bevolken met realistische cgi-figuren. Niet fotorealistich, zover zijn we simpelweg nog niet gekomen in de filmindustrie. Het gaat er echter om of de filmkijker het als waar wil aannemen. Als het verhaal en de personages goed in elkaar steken moet dat zeker geen probleem worden.
Voegt het 3D iets toe?
Er was onder andere een scène te zien waarin Sully verandert in een tweede versie van zichzelf en nog niet kan omgaan met zijn nieuwe Na'vi lichaam. De Na'vi wezens zien er prachtig uit en bewegen realistisch. De bewegingen van Worthington zijn overgenomen door middel van motioncaputure vergelijkbaar met de film van Robert Zemeckis. Het zit er hier echter vele malen beter uit en dat de film in stereoscopisch 3D (met 3D bril) bekeken kan worden, voegt ook echt wat toe aan de film. Aan de hand van de getoonde beelden lijkt het erop dat Cameron er niet voor kiest om het 3D als gadget te gebruik, zoals het op het moment in de meeste andere films wordt ingezet. Er worden dan overdreven vaak voorwerpen naar de kijker 'gegooid'. Iets wat vaak gebeurde in films zoals en de horror . Cameron kiest ervoor je onderdeel te laten worden van zijn fictieve wereld. De 3D beelden zijn scherp en duidelijk en na enkele seconden vergeet je dat je de bril draagt. Het 3D effect vergroot het bioscoopdoek en aangekomen op Pandora vliegen er vreemdsoortige insecten door de lucht en komen er pluisjes van planten langsdwarrelen.
avatar foto
De wereld die Cameron heeft geschapen doet enigszins denken aan de wereld die Hayao Miyazaki creëerde voor de anime en manga Nausicaä of the Valley of the Wind met fantasierijke flora en fauna. Mijn eerste indruk na de beelden te hebben gezien in CineMec is dan ook zeer positief. Cameron heeft beslist een flinke stap voorruit gemaakt in de filmwereld, al is de film al zoveel opgehemeld dat hij voor sommigen alleen maar kan tegenvallen. Zijn zelf gecreëerde 3D techniek gaat de komende jaren nog door vele filmmakers gebruikt worden en meer regisseurs gaan er voor kiezen om hun film in 3D te schieten .
Ondertitels
In landen waar films voorzien worden van ondertitels ontstaat er een probleem indien dit gebeurt bij een 3D-film. De ondertitels zijn niet in 3D en de film wel, wat resulteert in problemen met focussen van je ogen. De Avatar voorvertoning had hier geen last van omdat de ondertitels ook in 3D waren. Er was echter gekozen voor gele tekst in het lettertype van het Avatar logo. Niet heel mooi, maar in ieder geval is er bewezen dat ondertitels best goed leesbaar kunnen zijn bij een 3D-film.
De trailer fout
De marketingjongens van 20th Century Fox kozen ervoor om de trailer van één dag voor de voorvertoning op internet te zetten. Volgens mij niet de beste beslissing die ze gemaakt hebben. Beter konden ze eerst mensen naar de bioscoopzalen krijgen voor de gratis voorvertoning in plaats van de eerste beelden via internet te tonen. Cameron zou zelf ook niet achter de beslissing hebben gestaan. Natuurlijk trok de trailer erg veel mensen en kon de Apple website de grote stroom bezoekers niet aan. Apple zette een nieuw record neer van 4 miljoen mensen die de trailer op 20 augustus bekeken. Daarmee werd het vorige record van 1,7 miljoen ruim verbroken.
avatar trailer
De trailer was er echter mede verantwoordelijk voor dat de bioscoopzalen niet vol zaten bij de Avatar voorvertoning. Mensen hadden hun nieuwsgierigheid enigszins kunnen bevredigen en de eerste teleurgestelden haakten af. Daarnaast was er nog het probleem van de Avatar reservering website die plat ging door het grote aantal bezoekers waardoor mensen hun bevestiging te laat kregen en anderen mogelijk geen pogingen meer ondernamen om kaarten te krijgen.
Zijn er mensen bij de Avatar voorvertoning geweest? Wat is je mening nu over de film? Nog steeds positief?
Delen met