Green Zone - recensie

Bioscoop
maandag, 12 april 2010 om 14:51
green zone 31
Matt Damon in de rol van Jason Bourne duplicaat Roy Miller op zoek naar de waarheid achter de aanwezigheid van kernwapens in Irak.

Het verhaal
Het is 2003. Hevige Amerikaanse bombardementen vernielen de Irakese hoofdstad Bagdad en de hele wereld wacht op het moment waarop de Irakese kernwapens eindelijk worden gevonden. Wie er ook wacht op de vondst van die kernwapens is Chief Warrant Officer, Roy Miller (Matt Damon). Zijn MET D team heeft de opdracht gekregen om kernwapens op te sporen die verborgen zouden zijn in de Irakese woestijn. Naar aanleiding van ’zeer betrouwbare’ informatie gaan Miller en zijn team alle verdachte locaties af, maar ze vinden al maanden niets. Miller probeert bij zijn meerderen aan te geven dat de inlichtingen niet kloppen, maar zij willen daar niets van horen. Als de CIA onder leiding van Martin Brown (Brendan Gleeson) ook nog eens twijfelt aan de accuraatheid van de informatie gaat Miller, met zijn team en behulpzame Irakees Freddy (Khalid Abdalla), op zoek naar de waarheid. Millers zoektocht naar de waarheid brengt hem naar het Hoofd Defensie Inlichtingen (Greg Kinnear) die niets wil weten van foutieve inlichtingen; weet hij daar echt niets van of worden er hogerop smerige spelletjes gespeeld? Het is aan Miller om met bewijzen te komen voordat de oorlog escaleert.
green zone 1
The Green Zone
Regisseur Paul Greengrass wilde graag nog een spannend filmpje maken. Dus hij vroeg zich af wat de meest gevaarlijke plek op de wereld zou zijn. Dat was Irak. En zo ontstond het eerste idee voor Green Zone . De film moest niet gaan over de oorlog in Irak, maar het moest een thriller zijn die zich afspeelde in Irak, gebaseerd op het boek Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone geschreven door oud-Washington Post hoofdredacteur Rajiv Chandrasekaran. Uiteindelijk hebben de film en het boek nog maar weinig gemeen; het boek is een documentatie van de vroege dagen van de bezetting van Irak, de film is een thriller geworden met een plot, een hoofdpersoon en heel wat actie.
The Green Zone bestaat dus echt en is een gebied van tien vierkante kilometer in Bagdad waar de Coalition Provisional Authority (de interim regering) huishoudt en het is tevens het centrum van internationale aanwezigheid in de stad. Een paradijs in het getormenteerde Bagdad, waar de aanwezigen kunnen pootje baden in het zwembad of zich tegoed kunnen doen aan een pizza slice van de Pizza Hut.
Geloofwaardige thriller
The Green Zone staat in de film centraal als plek waar corruptie en hypocrisie overheersen. Want terwijl de inwoners van Bagdad smeken om water, zwèmmen de Amerikaanse diplomaten er in. Greengrass staat er om bekend uitmuntende research voor zijn films te verrichten, en het is duidelijk te zien dat hij dat voor Green Zone ook heeft gedaan. Dit resulteert in een realistische thriller met diepgang. Greengrass liet zich adviseren door een echte Chief Warrant Officer, Richard Lamont Gonzales, om de film zo authentiek mogelijk te maken. Ook de leden van het MET D team van Miller zijn echte veteranen, zij zorgden er voor dat de film zo veel mogelijk overeen komt met de realiteit. In vergelijking met andere oorlogsfilms was het MET D dan ook opvallend zwijgzaam. Ook de Irakese figuranten die smeken om water en de Amerikaanse aanwezigheid met twijfel in hun ogen gadeslaan, zijn geloofwaardig. Het personage van Freddy dat door de Amerikanen hardhandig tegen de grond wordt gewerkt als hij hen eigenlijk wil helpen, belichaamt de machteloosheid van het land. Gedurende de gehele film domineert de welbekende chaotische filmstijl van Greengrass, waarbij hij gebruik maakt van veel close-ups; hand held camera’s en snelle pan’s, dragen bij aan het gevoel van realiteit.
Overbodige held
Minder realistisch is echter het het personage van Matt Damon. Hij is een veelzijdig acteur die verschillende personages kan spelen. Matt Damon is een man met wie velen zich kunnen identificeren en dat maakt dat hij het goed doet in films als deze. Deze film zou een koud kunstje voor hem zijn geweest aangezien we een exacte kopie van Jason Bourne aan het werk zien. De stoere blik, de weinige woorden, en het rechtschapen hart maken hem tot een favoriete held. De aanwezigheid van een held maakt van deze film een typische Hollywood thriller en dat had niet gehoeven. Anders dan de Bourne films gaat Green Zone namelijk dieper in op politieke intriges. De film is grauwer en geloofwaardiger. Het is dan ook jammer dat het hoofdpersonage zo oppervlakkig blijft. Tot slot als minpuntje is er ook nog de journaliste (Amy Ryan), een onvermijdelijke factor in het aantonen van corruptie. De enige vrouwelijke aanwezigheid in de film die eigenlijk totaal overbodig is. Nog tenenkrommender zou het zijn geweest als de journaliste ook nog eens de love interest van Miller was. Dat gebeurde gelukkig niet. Want Miller was op zoek naar de waarheid, niet naar seks.
green zone 2
Conclusie
Green Zone is een solide thriller geworden met een politieke bijsmaak. De film is toegankelijker dan United 93 en intelligenter dan de Bourne films (allemaal geregisseerd door Greengrass). De medewerkering van vele veteranen en de uitmuntende research van Greengrass zorgen ervoor dat deze film erg realistisch overkomt. Het acteerwerk van de meeste acteurs is echter niet verassend, zo spelen Kinnear en Damon op de automatische piloot terwijl Gleeson en Abdalla een gedegen bijdrage leveren aan het realistische karakter van de film. Green Zone is een verrassende film die zeker ‘green light’ verdient om te bezoeken in de bioscoop.
Green Zone
Regisseur:
Genre: Actie
Release datum:15-04-2010
Oordeel bezoekers:
Speelduur:115 minuten
Bekijk complete film profiel
Delen met