Een aandoenlijke combinatie van animatie en live-action over de vriendschap tussen een lieveheersbeestje en een zwarte mier.
De Fransen lijken wat te hebben met kleine beestjes. In 1996 kwam de documentaireMicrocosmosuit, waarin we diep in het groene gras doken om de kleinste insekten van dichtbij te kunnen zien. In 2006 begon met ongeveer hetzelfde idee de kinderserieMinusculemet geanimeerde diertjes in een echt landschap. Dieren als lieverheersbeestjes en mieren beleefden kleine avonturen. De mens - als deze al in beeld kwam - had slechts een kleine bijrol. De afleveringen duurden maar zes minuten, maar sloegen enorm aan en het idee van een filmversie was geboren.
Koekblik
Voor de bioscoopversie is net als bij de tv-serie de animatie van de diertjes gecombineerd met echte opnames van het Franse platteland. In een haast sprookjesachtige setting van groene heuvels en bergmeertjes begint de film met een picknick waar twee mensen halsoverkop hun koekblik en kleed achterlaten. Een klein lieveheerbeestje dat door een groepje klierende insekten te grazen is genomen, zoekt er, net als een zwarte mierenkolonie zijn heil. Als er van alle kanten een leger rode mieren aankomt, weten ze met het koekblik gevuld met suikerklontjes aan hun greep te ontsnappen. Wat volgt, is een echte oorlog tussen de twee mierenkolonies, inclusief een ware bestorming door de roden van de zwarte mierenburcht.
Toetertjes
Minusculeweet zonder dialogen een haast universele sfeer op te roepen. De dieren praten niet, maar tetteren, met hun monden als echte toetertjes. Tussendoor worden er over de hoofden van de kinderen - toch de primaire doelgroep - aardige verwijzijgen naar andere films door het verhaal heen geweven. En met het collectieve rode leger aan werkmieren zou je er zelfs iets politieks van kunnen maken. Maar de essentie blijft gewoon een klein aardig verteld verhaaltje met een goede boodschap. Al is dit verhaal wel wat mager voor de lengte van de film en is de eindmoraal wat te dik aangezet.
Conclusie
Minusculeis een aardig gemaakte film die nu eens wat anders met animatie doet dan we al zo vaak in de bioscoop zien. Het verhaal is wat mager, maar de uitwerking is prima gedaan, met een mix van echte en (computer(getekende beelden, ondersteund door een spannende soundtrack, en niet te vergeten de toetertjes.