Een wervelende eeuw voor een onrustige ziel.
Sam Waagenaar eindigde zijn ongepubliceerde autobiografie met de zin:Never a dull moment.Hij was een reislustige levensgenieter, enNever a Dull Moment vat zijn avontuurlijke leven treffend samen. Een man die, schijnbaar zonder vooropgezet plan, succesvol van de ene baan in de andere rolt. Op tweeëntwintigjarige leeftijd werkt hij zich op van schoenenverkoper tot publiciteitsmanager voor MGM. Niet al teveel later stuitert hij weer op voor een flitscarrière als operette zanger, om hierna, verdreven door de oorlog, zijn geluk succesvol te beproeven en in Hollywood als acteur en correspondent aan de slag te gaan. Als oorlogscorrespondent maakt hij de bevrijding van Parijs en Auswitz mee. Dit is het begin van zijn groeiende carrière als fotograaf, vanaf 1946 reist hij heel de wereld af. Zijn bijzonder leven staat centraal in de film van Pim Zwier.Never a Dull Momenttoont de leven van een veerkrachtig individu gedurende een turbulente periode van de 20e eeuw.
Inspiratie
Pim Zwier stuitte in het Nederlands Fotomuseum op het ongepubliceerde autobiografie van Sam Wagenaar. Zijn tomeloos optimisme betoverde de regisseur. Hij was gecharmeerd van zijn doortastendheid. “Het is bewonderenswaardig dat hij het heeft weten te behouden, of hervonden, ondanks dat de Tweede Wereldoorlog zijn optimisme danig op de proef heeft gesteld.” Dat, terwijl Sam Wagenaar in 1942 figureert als Duitse soldaat in Hollywood, worden zijn ouders en een groot deel van zijn familie omgebracht in Auschwitz. De tragedie van zijn familie doet hem besluiten een bijdrage aan de oorlog te leveren en als oorlogscorrespondent de verschrikkingen vast te leggen in woord en beeld. Een optimisme dat tevens zwaar op de proef gesteld is. Naarmate hij meer en meer betrokken raakt in de oorlog verdwijnt stapsgewijs de 'jeugdig optimistische' toon uitNever a Dull Moment. Maar zoals vaker, wordt deze herboren met iedere nieuwe wending in zijn leven.
Bronnen
Pim Zwier heeft een jaar lang research verricht en heeft uiteindelijk veel materiaal gevonden. Een voorname bron is het Sam Waagenaar archief bij het Nederlands Fotomuseum. Dit telt ruim 6.000 foto's en negatieven van hem. Het archief bestaat vooral uit zijn professionele fotografie. Ook de foto's afkomstig uit de 'verloren' albums sluiten aan op zijn levensverhaal. Als hij in 1940 over zijn verblijf in Hollywood schrijft: "De oorlog in Europa leek een onnoemelijk aantal kilometers weg", dat spreekt dan ook uit de vele foto's uit dezelfde periode. Waagenaar is te zien tijdens ontmoetingen en recepties met filmsterren, dagtripjes naar de kust en de bergen.
Conclusie
Never a Dull Momentis een vermakelijke documentaire over het bruisende leven van Sam Waagenaar. Een man die in bizarre tijden vastbesloten zijn eigen leven inrichtte. Interessant en mooi gemaakt. De passie van Pim Zwier is goed in beeld gebracht.