Logan is de tiende film die zich afspeelt in het X-Men universum en de derde spin off die volledig om het personage van Wolverine draait. Echter kan je al deze kennis min of meer het raam uit gooien, want James Mangold’s Logan bewandelt een compleet ander pad dan dat we van de serie gewend zijn. Weg met de spandex pakjes en de overdreven special effects, want we verwelkomen een nieuwe vorm van realisme in deze superhelden epos.
R-rated comic
De film vertelt het verhaal van een Wolverine van middelbare leeftijd die een vredig maar pijnlijk bestaan als taxichauffeur leidt. Je merkt aan Logan, uiteraard gespeeld door Hugh Jackman, dat hij worstelt met het leven en zich afvraagt waarom hij nog op de aardbol rondloopt. De film opent met een scène waarin Logan hardhandig een aantal Mexicaanse dieven een lesje leert en meteen wordt duidelijk dat deze rolprent een stuk volwassener en gruwelijker is dan de andere films uit de serie. Ledematen worden met enige regelmaat en veel precisie van lichamen gescheiden en dit alles wordt enorm stijlvol en bloederig in beeld gebracht. Eindelijk krijgt het publiek de ‘R-Rated’ comic verfilming waar het zo lang op gewacht heeft.
Mutant als het perfecte wapen
In een wereld waar de meeste mutanten uit verdwenen zijn, wordt Logan gekoppeld aan een jong meisje genaamd Laura (Dafne Keen) en samen reizen zij naar het noorden. Dit omdat Laura achtervolgd wordt en denkt dat wanneer ze de Canadese grens bereikt veilig is. Veilig van Pierce (Boyd Holbrook) die gedurende de hele film met een legertje opgepompte commando’s achter haar aan zit. Laura is namelijk één van de mutanten die door de wetenschap in elkaar is gezet en verworden is tot het perfecte wapen. Gedurende de reis zien we ook Charles Xavier (Patrick Stewart) terugkeren. Echter speelt hij een compleet andere rol in dit verhaal als dat we van hem gewend zijn. Xavier is hier namelijk de hulpeloze oude man die geplaagd wordt door zijn eigen telepathische gave en de hulp van Logan keihard nodig heeft. Uit alles blijkt dat Logan niet is wat we gewend zijn, maar dat pakt in dit geval erg positief uit.
Conclusie
Mangold’s kunststukje kent namelijk genoeg momenten om van te smullen. Van subtiele grapjes tot kleine verwijzinkjes, brute actiescènes en hier en daar een emotionele touch. Logan heeft het allemaal. Al zijn de verwijzingen naar de bestaande comic-serie soms een beetje overvloedig en vreemd. Mangold heeft met deze film het superhelden film genre toch wel een beetje opnieuw uitgevonden. Een klein beetje, aangezien Christopher Nolan al eerder met de Batman films liet zien dat een realistischere benadering goed werkt. Logan komt wat dat betreft net te kort om dat niveau te evenaren. Dit omdat het gehele spektakel zonder het lichte superhelden sausje toch niet veel meer dan een ordinaire achtervolgingsfilm is. Toch is Logan de beste X-men film tot op heden door juist niet het bekende pad te bewandelen. Verfrissend.