Shanghai Blues - recensie

Bioscoop
maandag, 11 januari 2010 om 17:16
shanghai blues 3
Een ode aan de Hollywood en Shanghai komedies uit de jaren '30.
Hong Kong Film Panorama
Deze musical en comedy uit Hong Kong (1984) draait in het filmmuseum naar aanleiding van het Hong Kong Film Panorama (13 t/m 23 januari). Er is vooral aandacht voor Hark Tsui, een veelzijdige filmmaker die in veel verschillende genres werkte en ook zijn eigen productiemaatschappij oprichtte, waarmee hij talenten als John Woo ( The Killer, Face/off ), Chow Yun Fat ( Crouching Tiger Hidden Dragon ) Jet Li ( Hero ) en Brigitte Lin ( Chungking Express ) op weg hielp. De films van Hark Tsui die vertoond worden, variëren in genre van historische martial arts films tot de Shanghai musical. Het is vooral ouder werk uit de jaren '80 en '90 dat van hem vertoond wordt, maar er draaien tijdens Hong Kong Film Panorama ook recentere Hong Kong films van andere regisseurs, zoals de consistente Johnnie To ( Election, Mad Detective, Exiled )
shanghai blues 1
Hark Tsui
Shanghai Blues speelt zich vlak voor de Japanse invasie en voor de oorlog in 1937 af. Een jonge vrouw en een jongen die soldaat wordt, spreken onder een brug af dat ze elkaar na de oorlog weer zullen zien, maar ze weten elkaars naam niet. Tien jaar later is de vrouw nachtclubzangeres en neemt ze een jong boerenmeisje in huis. Het meisje wordt verliefd op een jongen die boven hen woont en liedjes schrijft; en zonder dat ze het weten, blijkt hij de jongen van onder de brug te zijn. Het verhaal is uiteraard een beetje dunnetjes, zoals wel vaker het geval bij musicals is, maar daar gaat het meestal bij musicals ook niet echt om. Het gaat om de liedjes en grappen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Dit gaat zeker ten koste van de inhoud, maar de film heeft ook geen pretenties wat dat betreft. Het moet vooral vermakelijk en grappig zijn, en de subtiliteit van de film leidt daar sterk onder.
Shanghai Blues is vooral een ode aan de Hollywood en Shanghai komedies uit de jaren '30. Een andere duidelijk invloed - die ook nog eens letterlijk geparodieerd wordt in de film - is de Chinese opera. Als kind werd Hark Tsui door zijn moeder vaak meegenomen naar de Peking Opera en die had een grote invloed op de Hong Kong actie cinema, zo ook op Hark Tsui's fil Om deze invloed nog duidelijker te zien, draait er ook een vijftal andere films van Hark Tsui tijdens het Hong Kong Film Panorama.
shanghai blues 2
is een vermakelijke musical die in zijn slapstick-humor af en toe wel iets subtieler en minder had gekund. Van het moordende tempo raak je vaak eerder vermoeid dan dat je ervan geniet. Toch geeft de film een goed beeld van de Hong Kong cinema van de afgelopen vijfentwintig jaar, en als je daar iets van wilt meepikken is de film zeker de moeite waard om te gaan zien. Vooral omdat dit een van die zeldzame momenten in het jaar is waarin je een film als Shanghai Blues kunt gaan zien.
gelester
gelester
gelester
grijsster
grijsster
Titel: Shanghai Blues shanghai blues_poster
Genre: Musical Komedie
Regie: Hark Tsui
Cast: Kenny Bee, Sylvia Chang, Sally Yeh, e.a.
Première: 17 januari 2010
Trailer: -
Delen met