Column: Een ode aan Susan

Columns
door Admin
maandag, 23 december 2013 om 8:00
susan sarandon 2
Ruud Stift
Ruud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Okay, er is een zeer talentvolle lichting van jonge actrices die de ‘filmkijkende jeugd van tegenwoordig’ wellicht meer aanspreekt. Actrices als Jennifer Lawrence, Carey Mulligan, Emma Stone, Amanda Seyfried en Amy Adams om er maar een paar te noemen. Maar de vraag is of deze dames erin zullen slagen om op de veel langere duur net zo succesvol te blijven als ene Susan Abigail Tomlin, beter bekend als Susan Sarandon.
Geboren in 1946 (!) en nog steeds, op 67-jarige leeftijd, in het bezit van een ongeëvenaarde ‘screen presence’. Sinds 1969 speelde deze fantastische actrice in meer dan 75 fil Ga er maar aan staan! Bijna elk filmseizoen duikt ze wel een keer of twee op (in 2013 Arbitrage en The Big Wedding ). Ik vermoed dat bijna iedereen wel een keer een film met haar heeft gezien. Enkele pareltjes waarin mevrouw Sarandon op mocht draven, zijn: ‘The Witches of Eastwick’ (1987), ‘Bull Durham’(1988), ‘Thelma & Louise’ (1991, haar doorbraak bij het grote publiek) en ‘Dead Man Walking’ (1995). Voor haar rol in de laatste film, als zuster Helen Prejean die de ter dood veroordeelde Matthew Poncelet (Sean Penn) terzijde staat, sleepte Sarandon volkomen terecht een Oscar in de wacht.
fonda29107 wideweb 470x3552c0
Ook buiten Hollywood laat Susan van zich horen. Ze is zeker niet op haar mondje gevallen en deinst er niet voor terug om op het politieke vlak met statements te komen als: “Ik probeer te leven in het nu en weiger mijn ogen te sluiten voor armoede en onrechtvaardigheid.” Zo liet ze ook kritische noten optekenen tijdens de aanval van de VS op Irak: “Hoe zal het bombarderen van Bagdad, een stad met vijf miljoen inwoners, leiden tot een verandering van regime?” en “Voordat onze kinderen in body bags thuis kwamen, vertel me eens: Wat had Irak ons ooit aangedaan?”
Een dame met een liberale linkse mening die zegt waar het op staat. Gelukkig bestaan ze nog. Hoewel ze zelf toegeeft als politiek activist maar bitter weinig voor te stellen, slaan haar opmerkingen vaak in als een bom. “De grootste politieke partij in de Verenigde Staten is de 50% niet-stemmers.” Over Hollywood: “Hollywood is niet politiek, dat is zowel goed als slecht nieuws. Het enige waar je voor gestraft wordt, is oud en dik worden.”
Een dame die doodsbedreigingen ontving omdat ze zich uitsprak. Ze werd ‘anti-Amerikaans’ genoemd, omdat ze vragen stelde. Susan Sarandon die actrice blijft omdat ze van uitdagingen houdt: “Je doet het nooit helemaal goed.”
Nou Susan, ik heb geen klagen. Wat mij betreft kom je een heel eind in de goede richting. Hats off!
Delen met