Column: Politiek drama

Columns
door Admin
maandag, 08 februari 2016 om 7:00
timthumb php
Jan
Documentaires en Arthouse, daar gaat Philip Fokker graag voor zitten.
Nieuws uit Hollywood bereikt hem sporadisch, behalve als er een Marvel of DC logo op staat...
Natuurlijk zal dit jaar vooral in het teken staan van het EK voetbal zonder Oranje, de Olympische spelen met Daphne Schippers, het internet der dingen, Deadpool, Snowden, Captain America: Civil War en nog honderden andere zaken die ons leven niet ingrijpend gaan veranderen, uren tijd kosten en ons ervan weerhouden ons bezig te houden met de werkelijke vraagstukken in dit leven.
Maar het allergrootste klapstuk in de entertainmentindustrie is natuurlijk de race om het Amerikaanse presidentschap. En race is een betere omschrijving dan verkiezingen aangezien de top van de twee partijen die meedoen aan deze race hun kandidaten kiezen en de andere 99% van de Amerikanen alleen mogen stemmen. Net als in Nederland is kiezen er voor de bevolking niet bij, zij mogen stemmen op de kandidaten die de partijen voor hen hebben uitgekozen. En bij het elektronisch verzamelen van stemmen weet je nog niet eens zeker of dat wel goed gaat. In de documentaire Hacking Democracy komt dit aan het licht nadat bezorgde burgers samen met een Finse hacker aantonen hoe schokkend makkelijk het is om met een simpele usb stick de elektronisch uitgebrachte stemmen te manipuleren.
En er zijn gelukkig nog meer documentaires gratis te bekijken die van invloed kunnen zijn op uw wereldbeeld. Ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw is een documentaire geschoten over nu presidentskandidaat Donald Trump getiteld: What's the deal ? Donald was niet erg blij met het resultaat en aangezien in 1991 een documentaire aangewezen was op het medium televisie wist hij er voor te zorgen dat niemand de productie te zien kreeg. Nu dus online, vijfentwintig jaar na dato. Een ontluisterend inkijkje in het megalomane en leugenachtige personage dat de meneer Trump is; eens een straatvechter uit Queens, New York, altijd een straatvechter. Aan de ander kant van de politieke arena mevrouw Clinton. Zij is al aardig in de problemen geraakt door verschillende e-mail correspondentie die uitlekte via de Roemeense hacker Gluccifer en het feit dat zij e-mails via haar privé adres heeft verzonden die eigenlijk via haar digitale politieke kanalen verstuurd hadden moeten worden. What's the deal is een prima documentaire, The Clinton Chronicles is een ware conservatieve aanval op de Clinton dynastie. Een heerlijke twee uur hoeren en snoeren met de familie, veel spannender dan welke Breaking Bad of Californication aflevering ooit gemaakt. No een interessant inkijkje in de dynastie uit Arkansas: in een aflevering van The Corbett Report – en nee, ik neem het u niet kwalijk als u dit niets zegt – zet de in Japan gevestigde onderzoeksjournalist James Corbett in een uurtje op een rij wat voor pathologische leugenaars Billy en Hillary zijn.

En zoals dat gaat met surfen op internet en YouTube in het bijzonder: je komt altijd weer een documentaire en insteek tegen die je nog niet eerder hebt gezien. In dit geval The Mena Connection over de honderden kilo's cocaïne die via een klein vliegveld in Arkansas – inderdaad waar Bill gouverneur was – de VS vanuit Latijns Amerika in werden gesmokkeld. Deze drugshandel was nodig om de contra's in Nicaragua te kunnen financieren. Een van de vele geheime operaties van de CIA waardoor democratisch verkozen regeringen overal ter wereld omver zijn geworpen, waarvan de Iran Contra affaire de meest bekende is.
Zoals u inmiddels weet verkies ik een alternatieve kijk op de historie boven afleveringen van series die bedacht zijn in Hilversum of Hollywood. Soms zie ik zaken voorbij komen waarbij ik de toevoeging van het woord 'theorie' achter 'samenzwering' zeker gepast vindt. De bovenstaande links zorgen voor uren kijkplezier maar als u er zeker van wilt zijn dat het woord 'theorie' in de omschrijving weggelaten kan worden, dan kan ik u van harte de documentaire Breaking the Silence van BBC en Guardian journalist John Pilger aanbevelen. Feiten en geen fictie, het bonnetje van Teeven en Opstelten is er kinderspel bij...
Delen met