Wordt naast 3D nu ook de D-Box, stoelen die meetrillen met de film, dé nieuwe trend of is het alleen maar geldklopperij?
Peter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en fil Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.
Een paar maanden geleden zag ik Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 1 in bioscoop JT Amersfoort. Omdat ik het boek al twee keer had gelezen, is me vooral bijgebleven dat dit de eerste film was waarbij de bioscoop D-Box ondersteunde. Wat is D-Box? Dit zijn trilstoelen; vergelijkbaar met die toffe simulators in pretparken, waar je in een grote schuddende doos een filmpje bekijkt. Vermoedelijk kocht de bioscoop deze ongetwijfeld peperdure stoelen, omdat Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 1 geen 3D ondersteunt. Het tweede deel gaat dit later in het jaar wel doen, maar dan staan de trilstoelen er waarschijnlijk ook nog.
Mijn eerste reactie op deze innovatie was niet mals. Het gaat slechts om iets van 30 stoelen per zaal, dus er zijn nog genoeg ‘ordinaire’ zitplaatsen over. Maar wat mijn interesse vooral de das omdeed, is de die bovenop het kaartje komt. En dan zeuren de tegenstanders van 3D al over hogere prijzen. Ik keek een trailer van de nieuwe HP in een demostoel, met de vibraties op maximaal omdat ik nu eenmaal niks om m’n nieren geef. Ik verloor vast een paar calorieën door het getril, maar daar eindigde mijn enthousiasme dan ook.
Toch keur ik dit soort proefballonnen in bioscopen niet af. Je hebt volkomen gelijk als je stelt dat goede films geen 3D of trilstoelen nodig hebben. En ik heb volkomen gelijk als ik tegenwerp dat dat ook al bij de overgang van zwart-wit naar kleurenfilms werd gezegd. Op dit soort momenten kijk ik graag naar die andere prettig gestoorde groep entertainmentliefhebbers: gamers. Vaak lopen zij toch wat jaartjes voor op de filmkijker wat betreft technologie. Geloof je me niet? Nou, deze week komt de uit waarop je 3D games kunt spelen een speciale bril te dragen. Trilstoelen zijn nog niet zo normaal, hoewel je ze al bij de betere elektronicazaak kan hamsteren. Gamers hebben echter iets veel beter: trillende controllers! Al geïntroduceerd door in 1997 en sindsdien niet meer weg te denken in gamecontrollers. Sony kreeg zelfs veel kritiek te verduren toen hun eerste generatie PlayStation 3-controllers niet kon trillen. Dat is onderhand rechtgetrokken.
Met name bij 3D ben ik er van overtuigd dat het de toekomst zal worden. Misschien nog niet dankzij de films van James Cameron, of zolang het nog beeldtrucage blijft, maar het zit er aan te komen. De meeste tegenstanders struikelen nog over de spanning die het op je ogen zet, maar met betere technologie kan die drempel verdwijnen. Over vibraties tegen je zitvlak ben ik wat minder zeker, maar gamers zweren in ieder geval bij iets vergelijkbaars.
Misschien is het een idee voor Avatar 2 om naast 3D ook verbeterde trilstoelen te introduceren, of een trilkussen of trilmatje. Niemand zegt dat zoiets groot hoeft te zijn. En wie weet, misschien betaal ik later dit jaar wel de 6 euro extra voor de D-Box-ervaring van Harry Potter and the Deathly Hallows - Serieus Kon Rowling Geen Extra Subtitel Bedenken - Part 2 .