De meest ambitieuze film ooit gemaakt in Qatar. Was de oorwassing van Westerse critici terecht?
Het ministaatje Qatar is per inwoner misschien wel het rijkste land ter wereld en dat wil het ook graag uitstralen. Dolgraag willen ze aansluiting bij het Westen. Het WK voetbal van 2022 is al binnen, het land trekt steeds meer Westerse toeristen en nu komen er dan ook grote speelfilms die in het buitenland aan moeten slaan. Met een kostenplaatje van 40 miljoen euro, een reeks aan internationale bekende acteurs en een Franse blockbusterregisseur hoopt Qatar metBlack Goldook op filmgebied de aansluiting te vinden bij de rest van de wereld. Het resultaat werd echter snel bestempeld als een klein fiasco. Critici waren eensgezind negatief en de film bracht relatief weinig op.
Auda of Arabia
De film speelt zich af in de jaren '20 van de vorige eeuw en draait om de komst van de eerste westerse oliebedrijven en de rijkdom die zij met zich mee brachten. Antonio Banderas speelt een Arabische Emir die een ongemakkelijke vrede heeft gesloten met zijn vijand, Sultan Amar (Mark Strong). Om de vrede te waarborgen heeft Amar afstand gedaan van zijn zonen Auda (Tahar Rahim) en Saleh (Akin Gazi). Zij worden grootgebracht door de Emir. Op latere leeftijd komen de Amerikanen in het spel en groeit de honger naar meer macht en rijkdom door middel van de olie. Auda komt in opstand en begint een rebellie tegen de Emir.
Internationale cast
Het feit dat de film in Qatar is gemaakt, zou doen vermoeden dat de producenten een realistisch epos voor ogen hadden dat hun geschiedenis eens vanuit een niet-westers perspectief zou belichten. Met het aantrekken van een bijzonder diverse cast (een Fransoos, Spanjaard, Brit en een Indiase) geleid door een Franse regisseur blijft er echter weinig eigenlijke identiteit over. Zoals de dvd-hoes al aangeeft is het de ambitie om een soort kruising te zijn van de klassiekerLawrence of Arabiaen het meesterwerkThere Will Be Blood. Regisseur Annaud heeft echter niet de visuele epische kunde van David Lean noch de briljante finesse van Paul Thomas Anderson. Een haperend script dat geen verhaallijn echt goed uitwerkt, helpt daarbij ook niet. Toch komt op het kleine scherm de film bij vlagen redelijk uit de verf. Visueel ziet het er allemaal prachtig uit. Sets, kostuums en de woestijn blijven mooi en de cast probeert er toch nog het beste van te maken. De romantische muziek van James Horner geeft ook de juiste atmosfeer. Het eerste gedeelte is zeker het saaist maar toch weet de film het tweede uur meer te boeien. De vaart komt er dan wat meer in maar op het moment dat de eindstrijd wordt ingezet, komt deze tot een wel heel abrupt einde. De sjeiks hadden de geldkraan vast dichtgedraaid.
Extra's:
Zoals wel vaker bij BFD is de release bijzonder karig. Alleen trailers zitten er als bonus bij. Nu is er ook nog geen internationale release van de film dus of er uberhaupt ergens extra's worden uitgegeven is ook niet duidelijk. Jammer, want de motivaties achter de film hadden best interessant kunnen zijn.
Conclusie
Black Goldis episch opgezet, zowel qua cast als setting. Helaas helpt het matige script en de rammelende regie het epische streven vakkundig om zeep. Ook ontbreken er helaas extra's die meer over de achtergrond duidelijk hadden kunnen maken.
Te koop vanaf 13 augustus 2012.