Martelingen, seksueel geweld, vernederingen.. Niet wat je je voorstelt bij een vredesmissie van het Britse leger in Irak. The Mark of Cain rekent af met het romantische idee van een vredesleger in een verscheurd land.
The Mark of Cain is een belangrijke film met een actueel thema. Na het uitlekken van de Abu Ghraib affaire in de media bestaat er weinig vertrouwen meer in de vredesoperaties. Dat oorlogsmisdaden vandaag de dag door ònze jongens worden gepleegd, is op zijn zachtst gezegd voor veel mensen sappig materiaal.
Het Kainsteken
Een moedig streven van regisseur Mark Munden om de oorlogsmisdaden van het Britse leger in Basra, Irak te verfilmen. Want wat weten wij thuisblijvers over hoe het er aan toe gaat in een oorlog? The Mark of Cain laat zien wat je kunt verwachten van een groepje jongemannen met een wapen en de macht in handen. Het sadisme dat de mens misschien wel van nature heeft, wordt vrijgelaten en botgevierd op krijgsgevangenen uit Irak en Koeweit. Zoals vaak wordt verzucht onder kenners; beschaving is maar een dun vernisje, dat er zo wordt afgewist. In het geval van deze Britse legereenheid is dat laagje er inderdaad vrijwel meteen vanaf. "Houd je aan de regels", zegt majoor Godber (Shaun Dingwall),"of wees voor altijd vervloekt met het Kainsteken." Kain vermoordde zijn broer Abel, staat in het boek Genesis, en werd door God vervloekt en gebrandmerkt. Het niet bezwijken voor de groepsdruk blijkt een onmogelijke opgave.
Sadisme
Nieuwkomer Mark (Gerard Kearns), achttien jaar, wil zich bewijzen als soldaat. Samen met zijn jeugdvriend Shane (Matthew McNulty) wil hij niet onderdoen voor de andere mannen in het kamp. Als er een Irakees gevangen wordt genomen, mag iedereen zich op hem uitleven. Als het Marks beurt is, twijfelt hij even. Niet lang. Hoewel hij het sadisme van zijn regiment afkeurt, laat ook hij zich gaan. De Irakezen zijn geen onmondige slachtoffers van de buitenlandse troepen; zij plaatsen bommen, bekogelen de soldaten met stenen en blazen hele legerkampen op. Als twee Britse jongens omkomen door een Irakese bom, is het hek van de dam. Willekeurige locals worden opgepakt, krijgen een zak over hun hoofd en de woede en frustratie van de overgebleven troepen worden de vrije loop gelaten.
Publiek schandaal
Als de jongens weer terug in Engeland zijn, gedesillusioneerd en verward, lekt de zaak uit. Foto’s van folteringen en aanrandingen worden publiek gemaakt, en het regiment moet voor de krijgsraad komen. Mark worstelt met zijn schuldgevoel. Hij voelt zich vervloekt door het Kainsteken en verliest langzaam zijn verstand.
Extra's
Deze dvd bevat geen extra's
Conclusie
De regisseur lijkt te denken dat het belangrijke thema het script en het acteerwerk ondergeschikt maakt. Een vergissing, want hoewel de film indruk maakt door de thematiek, verliest hij zijn kracht door de ongenuanceerde strijdende zwart-wit kampen en het wat zwakke einde. Eigenlijk blijven alleen de beelden van de gruweldaden hangen, niet het verhaal van de met schuldgevoel worstelende soldaat, die van zich wrekende korporaal of teleurgestelde moeder. Veel van de scènes zijn al zo vaak gedaan; het laten zien van de misstanden binnen de militaire hiërarchie, onbegrip bij het thuisfront, rechtbankdramatiek. In dat licht was het maken van een speelfilm overbodig en volstaat een documentaire ook. Geen perfect drama, The Mark of Cain , maar een film die in ieder geval een boodschap brengt; er zijn géén winnaars in een oorlog.