Op donderdag 4 september krijgt Amsterdam er in één klap negen bioscoopzalen bij. Dan opent namelijk in Amsterdam-West De Filmhallen, een nieuw filmtheater in een monumentale hal van een oude tramremise. MovieScene sprak met Alex Rutten, die samen met programmeur Kadir Selçuk aan het hoofd staat van deze jongste telg van de hoofdstedelijke bioscoop scene.
Stationsklok
Het is precies een week voor de echte opening als ik de grote lange hal van de tramremise in de Amsterdamse Kinkerbuurt binnenstap. Maar er moet nog behoorlijk wat gebeuren. Aan de lange bar wordt nog volop getimmerd, technici zijn druk bezig met het installeren van de projectoren en nog niet alle bioscoopzalen zijn volledig ingericht. Wel hangt in het midden van de lange foyer prominent een originele stationsklok. "Die komt uit Utrecht centraal, maar het aanzetten ervan heeft nog wat voeten in de aarde", zegt Alex Rutten. Het moet, samen met de antiek ogende banken, het geheel een stationsuitstraling geven. "Het industriële mag alleen niet overheersen", vervolgt Rutten. "Vooral de wandbekleding moet voor een warme uitstraling zorgen, met name in de zalen. Ik wil de bioscoopbezoeker meer bieden dan een donkere doos waar hij of zij films ziet. De muren van de zalen wil ik daarom bekleden met gekleurde tapijten met daarop motieven die verwijzen naar de diverse culturen in de stad. Alleen heeft het maken ervan langer geduurd dan gepland. De kleden worden pas op de openingsdag, 4 september, geleverd. Daarna moeten ze nog op maat worden gesneden, dus ze zullen pas in de loop van de openingsweek in de zalen worden opgehangen."
Sterrenhemel
De zalen zelf zien er in elke geval nu al bijzonder uit, met de stalen bovenbalken onder het schuine glazen puntdak. Met een druk op de knop laat Alex de donkere verduistering verdwijnen, waardoor er ineens daglicht de zaal instroomt. "Prima voor congressen overdag of films kijken onder de sterrenhemel 's avonds", zegt Alex trots. Dat er in de toekomstige foyer een groot doek hangt van Woody Allen'sMagic in the Moonlightwaarop Colin Firth onder een sterrenhemel staat, kan haast geen toeval zijn. Omdat er maar liefst negen zalen in de oude tramhal zijn geplaatst, is het soms schipperen met de ruimte. Hier biedt een nieuwe techniek uitkomst: de 'silence box'. Alex: "Bij een aantal zalen hebben we geen projectie-cabine. Hier hebben we bovenin een zogenaamde 'silence box' geplaatst, met daarin de projector. Deze wordt van afstand bediend. Uniek in Nederland!"
Brede programmering
Oorspronkelijk was The Movies niet betrokken bij het plan van een bioscoop in De Hallen. Alex: "Kadir, mijn partner bij The Movies, raakte jaren geleden betrokken bij het project samen met Peter van Vogelpoel. Maar toen Peter zich een half jaar geleden terugtrok uit het project, hebben Kadir en ik dit project samen overgenomen. De Hallen wilde graag een professioneel filmtheater en geen grote commerciële keten. The Movies paste hier helemaal in. Maar het wordt geen tweede The Movies. Het gebouw is anders en de programmering breder. Wel had ik liever zes zalen gehad in plaats van negen, maar omdat we er zo laat in zijn gestapt, lag dat al vast." Ook zijn Alex en Kadir al door diverse Amsterdamse filmfestivals benaderd, waaronder CinemAsia, IDFA, Imagine en Cinekid. Alex: "Er is nog niets vastgelegd, maar festivals worden zeker onderdeel van de Filmhallen."
Concurrentie
Voor concurrentie of kannibalisering op The Movies is Alex Rutten niet bang. "We willen hier een nieuw publiek aanspreken. Ik verwacht dan ook dat met onze komst het totale bioscoopbezoek in Amsterdam gaat toenemen. We gaan niet alleen films draaien die in The Movies te zien zijn, maar ook documentaires en grote publieksfil Zo isBloedlinkhier straks te zien en zal een nieuwe James Bond hier ook gaan draaien. Daarnaast gaan we kinder- en jeugdfilms programmeren. Omdat het daarmee een veel bredere bioscoop wordt, heet het niet The Movies West, maar De Filmhallen." Wel wil Rutten op korte termijn de beide bioscopen via hun websites naar elkaar laten verwijzen. "Als een film maar op één tijdstip in The Movies draait, maar in De Filmhallen vaker te zien is, moeten we de Movies-bezoeker daar ook attent op maken." "De target voor De Filmhallen is zo'n 200.000 bezoekers per jaar", vervolgt Alex. "The Movies trok met vier zalen vorig jaar 170.000 bezoekers, dus dat moet haalbaar zijn." En met de inkomsten van De Filmhallen kunnen ook makkelijker noodzakelijke investeringen in The Movies als de hoognodige restauratie van het plafond in zaal 1 of nieuwe stoelen worden bekostigd, verwacht Rutten.
Cinema Parisien
Van de negen zalen gaan er op 4 september acht open. Eén zaal heeft nog een speciale verbouwing nodig voordat hier films kunnen worden vertoond. Nu is het nog een kale wit gestucte zaal, maar vanaf 23 oktober moet hier de Parisienzaal opengaan, met het interieur van de oude Cinema Parisien op de Amsterdamse Nieuwendijk, in 1910 opgericht door Jean Desmet. Toen deze bioscoop in 1987 dicht ging, werd het art-deco interieur eruit gehaald en herplaatst in zaal 2 van het Filmmuseum in het Vondelpark. Met de verhuizing van EYE naar het IJ kon het interieur niet mee en werd opgeslagen. Het bijzondere interieur krijgt dus nu in de Filmhallen een derde leven. Alex: "De zaal zal worden geprogrammeerd door EYE, waarmee dit de vijfde zaal van hen wordt. En voor ons is dit een interessante toevoeging aan de Filmhallen." Voor de opening eind oktober willen we ook de kleindochter van Jean Desmet uitnodigen. Daarnaast laten we nu een documentaire maken over de geschiedenis van het Parisien-interieur, tot en met de inbouw in De Filmhallen."
Vanaf donderdag, als de soft-opening van De Filmhallen plaatsvindt, kan er een paar weken worden warmgedraaid. In oktober volgt dan de officiële en feestelijke opening, waarschijnlijk met een mooie grote première. Vervolgens is het afwachten of de filmliefhebbers in Amsterdam in voldoende mate de tramremise weten te vinden voor een avondje film. In ieder geval lijkt met De Filmhallen de buurtbioscoop weer aan een revival begonnen.