Eric Koch wint Louis Hartlooper Prijs voor Filmjournalistiek

Nieuwsberichten
donderdag, 22 september 2011 om 18:37
logo louis hartlooper complex
Donderdag 22 september is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uitgereikt aan Eric Koch.
Dit vond plaats tijdens een door het Louis Hartlooper Complex aangeboden feestelijke bijeenkomst voor leden van de DDG, het NVS, het Louis Hartlooper Genootschap, de KNF, het NFF en de Louis Hartlooper Stichting.
logo louis hartlooper complex
De Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek is voor de zevende keer uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur. Met de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek beogen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen. "Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder de (goede) filmjournalistiek. De filmcultuur is gebaat bij en kan niet bestaan zonder het geschreven woord, dat gedrenkt is in bevlogenheid, idealisme, research en historisch besef.", aldus de organisatie.
De prijs wordt uitgereikt aan een scribent die door middel van een of meerdere publicaties het afgelopen jaar een eminente bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in ons taalgebied.
De prijswinnaar is vastgesteld na een stemming door leden van de Dutch Directors Guild (DDG) en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), op basis van een ‘shortlist’ van vijf kandidaten voorgedragen door de leden van het Louis Hartlooper Genootschap (gelieerd aan het Louis Hartlooper Complex, maar volstrekt onafhankelijk en zonder ruggespraak opererend).
Volgens een persbericht "weet Eric Koch wekelijks het nieuwe filmaanbod op een zodanige wijze te recenseren dat de art film een breder publiek aanspreekt. Tegelijkertijd nodigen zijn recensies het art film publiek uit om een populaire mainstream film te ‘proberen’. Als echte filmliefhebber, altijd enthousiast en positief, heeft hij de grootste sterren en regisseurs kunnen verleiden tot een interview en weet hij het publiek steeds van interessante achtergrondinformatie te voorzien. Door zijn grote liefde voor uiteenlopende filmgenres heeft hij de afgelopen jaren veel bijgedragen aan het filmbezoek en de filmbeleving in Nederland. Bovendien pleit voor hem dat hij in een populaire krant als De Telegraaf consequent de art films enthousiast recenseert."
De prijs is eerder toegekend aan Joyce Roodnat (2005) voor de artikelenreeks Europese Filmklassieken in M, het maandelijkse magazine van NRC Handelsblad, Dirk Lauwaert (2006) voor zijn boek Dromen van een expeditie, Annemieke Hendriks (2007) voor haar boek De pioniers. Interviews met 14 wegbereiders van de Nederlandse cinema, André Waardenburg (2008) voor zijn enthousiasmerende artikelen in met name NRC Handelsblad en Skrien, Dana Linssen (2009) gewaardeerd om de brede en beschouwende journalistieke context als filmjournaliste van het NRC Handelsblad en hoofdredacteur van De Filmkrant, en Oliver Kerkdijk (2010) voor zijn eigenzinnig romantisch taalgebruik en een indrukwekkende kennis van de filmhistorie, waardoor zijn artikelen een ode aan de Cinema vormen.
Delen met