De film wordt naast een director's cut ook in een gekuiste versie uitgebracht.
Michiel de Ruyter, de verfilming door Roel Reiné van het leven van de Nederlandse zeeheld, wordt in twee versies uitgebracht. De originele versie van de makers krijgt een 16+ label. Daarnaast komt er een aangepaste versie die acht seconden korter is en geschikt voor 12 jaar en ouder.
Om de film een zo groot mogelijk publiek te geven, heeft Reiné in overleg met het NICAM, verantwoordelijk voor de filmkeuring, een versie gemonteerd waar een paar heftige scènes uit zijn gehaald. Eén daarvan is de lynchpartij van de gebroeders De Wit, waarbij de scène is geïnspireerd op het heftige schilderij van Jan de Baen dat in het Rijksmuseum hangt. De andere aangepast scène is de dood van Michiel de Ruyter. Als een kanonskogel zijn been verbrijzelt, moet dat meteen geamputeerd worden. Een week later overlijdt hij aan de complicaties ervan.
Michiel de Ruyter, met in de hoofdrol Frank Lammers, heeft een voor een Nederlandse film zeer lange lengte van 151 minuten. Met de aangepast versie wordt nadrukkelijk gemikt op een brede belangstelling van scholen en culturele instellingen. De originele versie (16+) zal wel het meest te zien zijn in de bioscoop. De Pathé bioscopen gaan de 12+ versie vooral overdag draaien.
Op maandag 26 januari gaat de film groots in première in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, inclusief een grote afvaardiging van de Koninklijke Marine. Vanaf 29 januari draaitMichiel de Ruyterin de bioscoop.