Vlak voordat Pathé in oktober de Arnhemse Rembrandt bioscoop sluit, zijn er in september elke zondag klassiekers te zien.
De bioscoop sluit zijn deuren, omdat Pathé in oktober een gloednieuwe bioscoop met 8 zalen opent vlakbij het nieuwe station, inclusief de eerste IMAX zaal in het oosten van Nederland en twee zalen met het moderne geluidssysteem Dolby Atmos.
De oude Rembrandt bioscoop voldeed voor Pathé niet meer aan de eisen van deze tijd. Om de rijke geschiedenis van dit theater niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, zijn in de monumentale zaal 1 op de zondagenmiddagen in september vier klassiekers te zien:
- zo 6 sep, 16.00 uur:West Side Story(1961).
- zo 13 sep, 16.00 uur:Breakfast at Tiffany’s(1961). Hoofdrolspeelster Audrey Hepburn woonde jarenlang in Arnhem, onder meer tijdens de Tweede Wereldoorlog.
- zo 20 sep, 16.00 uur:Jaws (1975). Deze klassieker van Steven Spielberg had in 1975 zijn Europese première tijdens de Arnhemse Filmweek.
- zo 27 sep, 16.00 uur:Titanic (1997). Tot op heden de best bezochte film van Nederland en van Rembrandt Arnhem.
Daarnaast is op de eerste en derde etage voor bioscoopbezoekers de hele maand september de expositieHerinneringen aan het Rembrandt theater te bekijken, met foto’s en memorabilia van begin 1900 tot heden.
Het Rembrandt Theater opende in 1954 in een strak en zakelijk gebouw aan het Velperplein. Het was niet de eerste bioscoop met deze naam in Arnhem: in het centrum stond sinds 1927 een art-deco bioscoop onder dezelfde naam. Nadat deze in 1944 bij de slag om Arnhem werd verwoest, zat Arnhem lang zonder een grote bioscoop. Maar de opening van de nieuwe bioscoop bracht daar verandering in. Vooral de Arnhemse Filmweek vanaf 1955 zette de stad wereldwijd op de bioscoopkaart. Tientallen beroemde films beleefden er hun wereldpremière. Maar na jarenlang succes nam de belangstelling af, tot in 1983 het festival stopte.
Het Rembrandt Theater werd gebouwd door de Astra Film Maatschappij. Via een fusie werd de Bioscoop Exploitatie Maatschappij de eigenaar in de jaren '70 en vervolgens maakte het Rembrandt Theater deel uit van de Minerva Groep. In 2010 werden de bioscopen van Minerva overgenomen door Pathé. De laatste grote renovatie was in 1996. Een nieuwe eventuele verbouwing zag Pathé niet zitten, waarna tot de nieuwe bioscoop bij het station werd gekozen. Wat de nieuwe bestemming voor het Rembrandt Theater wordt, is nog niet bekend. Het gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst.