Providers weigeren Dutch Filmworks steun in vervolgen downloaders

Nieuwsberichten
woensdag, 24 februari 2016 om 18:56
popcorntime
Een nieuwe hobbel voor de filmdistributeur in hun strijd tegen illegale downloaders. Wel heeft Dutch Filmworks een gelegenheidscoalitie opgezet.
Zowel KPN als Ziggo verklaarden vandaag tegenover MovieScene niet in te gaan op verzoeken van Dutch Filmworks (DFW), of welke andere distributeur dan ook, om downloaders te waarschuwen of te beboeten. Dit verzoek wil de distributeur wel bij de providers neerleggen, zo zei DFW woordvoerder Peter de Haan afgelopen zaterdag nog in de Volkskrant.
DFW heeft een lijst in bezit met IP-adressen waarvandaan films waar zij de rechten van hebben, zijn gedownload. Deze lijst heeft de distributeur gekregen van een Duits bedrijf dat ook Duitse distributeurs van IP-gegevens voorziet. Alleen de providers kunnen het IP-adres koppelen aan een persoon via de zogenaamde NAW gegevens (Naam Adres Woonplaats). Maar hier strandt vooralsnog het initiatief van DFW.
De woordvoerder van KPN meldt dat er nog geen verzoek om NAW-gegevens is gekomen en zegt de suggestie die in het Volkskrant artikel wordt gedaan ook erg verregaand te vinden. “Uitsluitend duidelijk onderbouwde klachten, met als indicatie ‘onmiskenbaar onrechtmatige’ handelingen worden daarbij door ons in behandeling genomen. Wij zullen echter nooit zomaar ingaan op verzoeken om NAW-gegevens” aldus de KPN woordvoerder.
Ziggo meldt desgevraagd niet met DFW gesproken te hebben en dat het alleen informatie over zijn klanten verstrekt als dat van een rechter moet. Alleen Brein heeft Ziggo eerder gevraagd om NAW-gegevens, maar dat verzoek is niet ingewilligd. DFW heeft intussen wel bij het College Bescherming Persoonsgegevens de vraag neergelegd wat vanuit het oogpunt van privacy wel en niet mag.
popcorn time
Dutch Filmworks denkt voorlopig niet aan rechtszaken om de providers te dwingen de identiteit van downloaders bekend te maken.Wel heeft DFW een paar maanden geleden een gelegenheidscoalitie met een groot aantal distributeurs opgezet, waaronder ook arthouse partijen als Lumière en Cinéart die DFW hierin voluit steunen. Ook de brancheverenigingen NVF en NVPI hebben zich hierbij aangesloten. Het is de bedoeling om vanuit deze werkgroep niet alleen de providers te dwingen het downloaden tegen te gaan, maar ook om de politiek aan te sporen de wetgeving aan te scherpen. Al zal het volgens De Haan nog wel enige maanden duren voordat er een gedegen plak van aanpak door de werkgroep naar buiten zal worden gebracht. “Wij zijn daarvoor te ongeduldig,” zegt hij lachend. “Het is jammer dat we van collega’s alleen in de wandelgangen steun krijgen, maar dat maar weinige andere distributeurs dit echt uitdragen,” aldus de Haan.
Op de vraag of de cijfers van een groep filmproducenten en -distributeurs, die recent een claim van €1,2 miljard bij de Staat neerlegden, niet op drijfzand zijn gebaseerd, antwoordt hij: “Er valt zeker wat op deze cijfers af te dingen, maar het initiatief steunen we. Het gedoogbeleid moet een keer stoppen”.
Delen met