Winkels, videotheken, bibliotheken en bioscopen letten vanaf vandaag scherper op de leeftijdsgrenzen voor films en games.
Voorheen waren het voornamelijk de bioscoopketens die zich aan de leeftijdsgrenzen hielden. De overheid wil nu ook de verkoop van films en games strenger aanpakken, aldus NICAM voorlichter Paul Verstraeten tegen MovieSense.
Minister van Justitie Hirsch Ballin ondertekende vandaag een overeenkomst met de directies van grote winkel-, videotheek- en bioscopen. Er is onder meer afgesproken dat kinderen geen dvd's of games met de leeftijdsclassificatie 16 of 12 jaar meekrijgen als zij daarvoor te jong zijn. Bij de 16 jaar films en games wordt om een identificatiebewijs gevraagd in de winkel en bioscoop. Bij de 12 jaar leeftijdsgrens wordt in geval van twijfel naar de leeftijd gevraagd en het antwoord geaccepteerd. De leeftijdsgrens van 12 jaar was voorheen alleen een adviesleeftijd bij de bioscopen. Nu moet iemand daadwerkelijk 12 jaar zijn of het in ieder geval beweren.
Minister van Justitie Hirsch Ballin (foto: Frans van Zijst)
Verstraeten laat MovieSense weten dat niet alle regels strenger zijn geworden. Bioscoopketens mogen nu kinderen toelaten die één of twee jaar jonger zijn dan de leeftijdsgrens van 12 en 16, indien de ouders ter plekke hiervoor toestemming geven.
De winkelbedrijven, videotheken en bibliotheken gaan hun personeel instrueren over de regelgeving en alle medewerkers die films of games verstrekken of bioscoopkaartjes verkopen moeten een cursus volgen. Na de cursus met goed gevolg te hebben afgelegd ontvangen ze een certificaat. Daarmee laten ze zien de regels te kennen. De overheid gaat actief handhaven. Daarvoor heeft het ministerie van Justitie Verispect ingeschakeld. Vanaf het voorjaar van 2010 gaan opsporingsambtenaren van Verispect controleren of de verkooppunten zich aan de regels houden. Ook worden er mysterie shoppers ingezet die controleren of winkels en bioscopen zich aan de regels houden. Als de wet wordt overtreden, kan de rechter een straf opleggen in de vorm van een boete of vrijheidsstraf. De hoogte van de straf hangt samen met de ernst van de overtreding en of de ondernemer bijvoorbeeld eerder voor soortgelijke overtredingen is beboet. De boete kan oplopen tot maximaal 18.500 euro en de vrijheidsstraf tot maximaal één jaar.
Op dit moment wordt slechts vier à vijf procent van de ongeoorloofde verkopen tegengehouden. Volgens Verstraeten moet dit door de strengere aanpak oplopen tot zeventig procent in 2011. Met de voorlichtingscampagne ' Heftige films en games - Pas op de juiste leeftijd. Te jong? Dan moeten wij nee verkopen ' zal de overheid het publiek de komende tijd informeren over de strengere aanpak.