Illegale downloaders kunnen boete van 150 euro per film verwachten

Nieuwsberichten
dinsdag, 01 december 2015 om 17:46
popcorn20time
Vanaf volgend jaar wil distributeur Dutch FilmWorks (DFW) het voortouw nemen in het beboeten van mensen die illegaal een film downloaden. Dit zei Willem Pruijssers, eigenaar van de filmdistributeur, vandaag in een uitzending van BNR . DFW wil in eerste instantie een waarschuwing uitdelen. Pas daarna eisen ze een schikkingsbedrag van 150 euro per gedownloade film.
Dutch FilmWorks zegt al in bezit te zijn van IP-adressen van downloaders die films van hen binnenhalen. Wat DFW nog niet kan, is bij providers op basis van deze IP-adressen de adresgegevens afdwingen. In Duitsland zijn providers verplicht om deze gegevens af te staan, in Nederland (nog) niet. Tot nu toe hebben providers als Ziggo en KPN laten weten deze niet zomaar vrij te geven. Een ander probleem is het toenemend gebruik van VPN, een middel om je IP-adres te verhullen.
popcorn20time
Onduidelijk is nog of dit beleid wordt gedeeld door andere filmdistributeurs. Dutch FilmWorks is al jarenlang de grootste voorvechter van een streng vervolgingsbeleid van gebruikers en torrents en programma's als Popcorn Time. Pruijssers zei niet of hij ook andere distributeurs dit beleid ondersteunen. Ook is nog onbekend of DFW zich alleen op torrents richt, waarbij downloads automatisch ook worden gedeeld met anderen, of ook op andere manieren van downloaden als nieuwsgroepen en directe downloads.
Pruijssers schat de schade van illegaal downloaden voor de filmbranche op 235 miljoen euro per jaar, op een totale omzet van 500-600 miljoen euro. Een Nederlandse titel als Michiel de Ruyter is in één week achtduizend keer illegaal gedownload. En Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload, terwijl dat in Duitsland maar 65.000 keer was. Volgens Pruijssers komt dat vooral door het strengere vervolgingsbeleid.
Tussen 2004 en 2014 was in Nederland de thuiskopieregeling van kracht, waarmee het illegaal downloaden gedoogd werd. Pas in 2014 werd deze regeling door het Europees Hof van tafel geveegd. Sinds die tijd is het downloaden officieel illegaal, maar wordt er nog niet beboet of vervolgd.
Delen met