Top 10 beste gameverfilmingen

Top 10
maandag, 17 november 2008 om 8:25
resident evil 590x250

Zijn er eigenlijk wel goede films met een game als bronmateriaal? We gingen op onderzoek uit en dit is de lijst van de tien beste gameverfilmingen volgens MovieSense.

Pijnlijk detail is dat zelfs 'goede' gameverfilmingen nog steeds vallen onder de 'slechte' tot 'matige' fil Volgende week plaatsen we de lijst met slechtste gamefilms en deze sluit dan ook bijna naadloos aan op de lijst van beste tien.

nr10

10 - Resident Evil: Apocalypse
Paul W. S. Andersons tweede Resident Evil -film was de slechtste van de trilogie. Nog wel weer goed genoeg om een plaatsje in deze top 10 te halen. Opnieuw speelt Model Milla Jovovich de hoofdrol, maar Anderson laat de regie over aan Alexander Witt. De film schotelt de kijker matige actiescènes en een ongeloofwaardig verhaal voor maar toch is deze bagger minder slecht dan de rest van de gameverfilmingen.

nr91

9 - Doom
De succesperiode van het spel Doom lag tussen het eerste deel uit 1993 en tweede deel uit 1995. Toch dacht regisseur Andrzej Bartkowiak dat het bioscooppubliek, anno 2005, nog steeds zat te wachten op een verfilming. Menig gamers waren teleurgesteld in de rolprent. Zo werd de oorsprong van de monsters voor de film aangepast en zagen de beestjes er soms geheel anders uit. Het verhaaltje omvat een onderzoeksstation dat gezuiverd moet worden van monsters. The Rock en zijn team worden op deze missie gezet. Leuk detail is een scene geschoten vanuit het eerste-persoonsperspectief, gelijk aan het spel.

nr8

8 - Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
In de tweede Tomb Raider -film moet Lara de Doos van Pandora vinden. Deze doos bevat de verschrikkelijkste ziekten ter wereld en een slechterik wil deze op de wereld loslaten. Jan de Bont zet een paar vermakelijke actiescènes neer, aan elkaar geregen met een belachelijk verhaal. Uiteindelijk draait het dan alleen nog maar om Angelina.

nr7

7 - Mortal Kombat
Paul W. S. Anderson eerste gameverfilming was Mortal Kombat . Het verhaalloze populaire vechtspel moest maar eens op het witte doek verschijnen. De martial arts rolprent draait om een vechttournooi genaamd Mortal Kombat. Hierin bevechten de verschillende personages uit het spel elkaar; niet alleen de eer maar ook het lot van de wereld, staat op het spel. Dit alles onder de opzwepende klanken van een uitstekende techno soundtrack. Genoeg actie voor de liefhebbers, al slaat het verhaal nergens op.

nr6

6 - Resident Evil: Extinction
In Paul W. S. Anderson's derde poging ging de regie naar Russell Mulcahy. Ditmaal neemt Milla Jovovich het in de woestijn op tegen zombie's. Opnieuw genoeg actie waaronder een vermakelijke scene met kraaien en zombie's. Anderson heeft zijn ideeën liever goed gejat dan slecht bedacht. Bedankt meneer Hitchcock. Het derde deel deed het goed in de bioscoop en een vierde staat dan ook al in de planning.

nr5

5 - Hitman
De Hitman film van Xavier Gens moet het van de actiescènes hebben, het verhaal is onduidelijk en ongeloofwaardig. Timothy Olyphant in de rol van Hitman is zeker niet de beste keus, dit uit zich in matig acteerwerk. Toch zorgt de actie met een paar moordscènes, die zo uit de game kunnen komen, voor een degelijke gameverfilming. In ieder geval voor een paar gamers.

nr4

4 - Max Payne
De game Max Payne viel op door zijn visuele stijl, bullet-time actiescènes en een beter verhaal dan de standaard shooter. Regisseur John Moore zit op de goede weg met de visuele stijl. De film ademt duisterheid en depressiviteit, maar het is allemaal te gemaakt en net niet. Moore had beter naar Sin City moeten kijken. Hoofdrolspeler Mark Wahlberg is de gehele rolprent voorzien van een emotieloze gezichtsuitdrukking en weet niet te overtuigen als Max Payne. Helaas snappen alleen gamers het verhaal wat Moore probeert te vertellen.

nr3

3 - Lara Croft: Tomb Raider
Simon West maakte een actiefilm die zonder Angelina Jolie nooit genoeg bezoekers had getrokken. Mevrouw Croft wordt veelal gezien als de vrouwelijke Indiana Jones, maar aan deze film kan Tomb Raider niet tippen. Het blijft bij een ongeloofwaardig verhaal, volop overdreven actiescènes en de d-cup van Angelina Jolie.

nr2

2 - Resident Evil
Paul W. S. Andersons eerste Resident Evil -film was een commercieel succes, maar de meningen waren echter verdeeld. Fans konden zich vaak wel in de film vinden, maar menig filmcritici kraakte de rolprent af. Toch bevatte de verfilming enkele spannende actiescènes, al was het nooit echt eng. Vreemd genoeg werd het script van zombie-expert George A. Romero afgewezen. Wat dat voor film opgeleverd zou hebben zullen we echter nooit weten.

nr1

1 - Silent Hill
Regisseur Christophe Gans besloot medewerkers van het spel nauw te betrekken bij de film. Zo vloog hij de sound designer Akira Yamaoka meerdere keren over en liet hij de spelontwikkelaars toe tijdens de gehele filmproductie. Daarnaast werd er een PlayStation 2 op de set neergezet en speelde de regisseur het spel, zodat de acteurs en filmmakers het bronmateriaal goed konden nabootsen. Ondanks dat Gans de visuele stijl goed wist te kopiëren, creëerde hij toch een standaard horrorfilm. De film bevatte te weinig echt beangstigende momenten en de verhaallijn bleef onduidelijk. Toch heeft Silent Hill de twijfelachtige eer om als 'beste gameverfilming; betiteld te worden. Het is te hopen dat de volgende stroom aan verfilmingen beter worden als de films uit deze top 10, of dat regisseurs gewoon stoppen met het maken ervan. Het laatste zit er echter niet in, want er komen nog vele aan.

Het kan nog veel erger gesteld zijn met gameverfilmingen. Lees daarvoor de top 10 slechtste gameverfilmingen .

Delen met