Wat zijn de slechtste stripverfilmingen met superhelden? MovieSense heeft een top tien samengesteld.
Na onze top 10 van de beste stripverfilmingen , kijken we nu naar de tien slechtste. Het gaat alleen om strips waarin superhelden de hoofdrol spelen.
(2003) Dat plot en sfeer afwijken van de strip hoeft geen ramp te zijn. Toch is de film wel een ramp geworden. Sean Connery eiste een salaris van 17 miljoen dollar waardoor er weinig geld overbleef om andere grote namen in de film te krijgen. De kijker kreeg dus veel matige acteurs die personages speelden met weinig tot geen diepte. De film neemt zichzelf te serieus; er is geen plaats is voor humor. Dan zijn er nog de vele slechte actiescènes waarbij de kijker geen idee heeft wat er gebeurt en de verschrikkelijke special effects plus de vreemde combinatie van moderne wapens in een Victoriaanse omgeving waardoor de kijker helemaal afhaakt.
(1995) Danny Cannon’s derde film bracht hem bij de überkitsch comicbook verfilming van . Visueel leek de film nogal geïnspireerd te zijn op sci-fi klassieker , inhoudelijk was het complete troep, waarin Sylvester Stallone de hardste politieagent is van Mega-City One en vals beschuldigd wordt van moord. Hij wordt naar de zwaarbewaakte gevangenis Cursed Earth gebracht waaruit hij moet ontsnappen om zijn naam te zuiveren. Tevens werd de beruchte kreet “I am the law!” voorgoed verbonden aan Sly Stallone. Nooit meer vergeten we het plastic-achtige kostuum van Stallone dat niemand serieus kon nemen.
(2005) De spin-off van bewees dat het nog slechter kon. Onder regie van Rob Bowman speelde Jennifer Garner opnieuw de rol van Elektra, maar nu in de hoofdrol. De film negeert de gebeurtenissen uit en draait voornamelijk om de effecten. Het humorloze verhaal boeit nooit en een deel van de personages zijn regelrecht uit gejat.
(1984) Deze spin-off van de -reeks met Christopher Reeve was de eerste speelfilm voor actrice Helen Slater ( ). Oorspronkelijk zou Reeve een rol hebben in de film maar hij trok zich terug, waardoor het vertrouwen in de film afnam en de regisseur teleurgesteld achter bleef. Supergirl moest de film in haar eentje dragen, maar zonder Superman kon ze het publiek niet overtuigen. Slechte special effects en een aantal niet boeiende actiescènes doen de rest.
(1997) “Today’s weather forecast… A FREEEZE!” Aldus de inmiddels legendarische woorden van Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze in de vierde Batman film. Met leek regisseur Joel Schumacher kitsch opnieuw uitgevonden te hebben. Eerlijk gezegd hielp George Clooney in een batsuit ook niet bepaald mee en liep Chris O’Donnell als Robin wel heel erg te pronken met zijn in het pak verwerkte tepels. Alicia Silverstone leek ook totaal niet op haar plek als Batgirl en alleen Uma Thurman weet te overtuigen als sexy vamp. Wel leuk om te weten, is dat Schumacher in de commentaartrack van de dvd zo eerlijk is om te zeggen dat de film zeker niet tot zijn beste behoort.
(1990) Matt Salinger maakt van stripheld Captain America een antiheld. De film is gemaakt met weinig geld en dit straalt er vanaf. Zo was het rubberen masker van de held te dik om er gaten voor zijn oren in te snijden dus werden er maar rubberen oren aan de zijkant geplakt. De productie moest in 1990 in de bios gaan draaien maar de reacties waren zo negatief na een eerste test-voorstelling, dat er nieuwe scènes opgenomen moesten worden. De premièredatum werd een jaar verschoven, maar het wanproduct belandde op de plank en werd in 1992 toch nog uitgegeven op video. In sommige landen is de dvd verkrijgbaar maar je zult goed moeten zoeken. Salinger heeft totaal geen uitstraling en Captian America blijkt in deze film een grote loser want eigenlijk kan hij niet veel meer dan met zijn schild gooien als een soort frisbee. Als hij zijn aartsvijand Red Skull ontmoet, wordt hij flink in elkaar geslagen.
(1997) Nadat basketballer Shaquille O'Neal met de wereld liet zien dat hij niet kon acteren, moest hij ook nog zo nodig de rol van superheld Steel spelen in de gelijknamige film. Regisseur Kenneth Johnson week geheel af van het verhaal uit de strip en bedacht er zelf personages om heen. O'Neal speelt John Henry Irons, een wapenontwerper die besluit om misdaadbestrijder te worden, nadat hij inziet dat zijn wapens voor slechte zaken gebruikt worden. Hij creëert een metalen pak dat overduidelijk van plastic is. De film hangt aan elkaar van ongeloofwaardige actiescènes, plotgaten, en heeft een held die eigenlijk niets kan. De film werd gemaakt met een budget van 16 miljoen dollar en bracht slechts 1,6 miljoen dollar op.
(1994) Nee, dit is niet de versie uit 2005 met Jessica Alba. Dit gaat om een lowbudget film uit 1994 van regisseur Oley Sassone. De film werd gemaakt om de rechten niet te verliezen van de -licentie. Het was nooit de bedoeling geweest om de film uit te geven. Dit feit werd echter niet medegedeeld aan de regisseur, acteurs en andere medewerkers die hun best deden om er iets van te maken. Regisseur Sassone was een maand bezig met de opnames, waarna de acteurs interviews gaven aan de pers en op stripbeurzen. De filmstudio liet daarna pas weten dat de productie niet uitgegeven werd. Misschien maar goed ook want de -versie met Jessica Alba is hiermee vergeleken van het niveau van .
(1987) Na het matige derde -deel werden de filmrechten verkocht en startte een vierde deel nog zonder een idee voor het verhaal. Superman acteur Christopher Reeve noemt het project een catastrofe van begin tot eind. Het budget werd van 36 miljoen omlaaggehaald naar 17 miljoen en het verhaal is lachwekkend. Vreemd genoeg heeft Superman krachten die hij in de strip en in andere films nooit had. Zo kan hij de Chinese Muur herstellen door er enkel naar te kijken.
Evil kloon van Hans Klok?
Het onlogische verhaal gaat over aartsvijand Lex Luthor die een Superman-kloon creëert, genaamd Nuclear Man. De kloon verwondt Superman met zijn lange zilveren, radioactieve nagels wat de superheld stralingsziekte oplevert. Superman weet dat Nuclear Man zonder zonlicht geen kracht meer heeft. Hij smeedt een plan waarbij hij een ontmoeting regelt tussen Nuclear Man en Lucy, het meisje waar de slechterik op valt.
Op weg naar Lucy lokt de man van staal Nuclear Man een lift in, waar hij zonder krachten is. Superman zet de lift neer op de donkere kant van de maan, maar helaas, er weet toch een straaltje zon binnen te komen en de kloon ontsnapt. Een totaal niet spectaculair slowmotion gevecht op de maan volgt waarbij Nuclear Man wint. Hij keert terug naar de aarde om Lucy te ontvoeren. Hij neemt zijn liefje mee naar de ruimte, waar zij blijkbaar geen last heeft van het gebrek aan zuurstof en de luchtdruk.
Superman bedenkt uiteindelijk een 'geniaal' plan om zijn vijand te verslaan. Hij duwt de maan uit zijn positie en veroorzaakt een zonsverduistering. De krachteloze Nuclear Man sluit hij op in een kerncentrale. Waarom hij daarmee verslagen is, is niet duidelijk. Vreemd genoeg lijkt Nuclear Man meer op een Hans Klok-kloon dat op Superman. Een verhaal zo slecht dat je de film absoluut moet zien.
(2004) In 1992 speelde Michelle Pfeiffer een uitstekende catwoman in . In 2004 kreeg het personage een eigen film waarbij het verhaal hoe Catwoman tot stand kwam geheel overboord ging. De slechte Catwoman was ineens goed en Halle Berry kreeg een speelpakje aangemeten dat zo uit het Christine le Duc assortiment leek weg te komen. Berry ontbreekt de erotische uitstraling die Pfeiffer destijds wel had; zelfs haar half ontblote borsten helpen daar niet aan mee.
Berry's acteerwerk is absoluut haar dieptepunt en het is ook niet vreemd dat de film zeven Golden Raspberry nominaties kreeg voor o.a. slechtste actrice. Het stompzinnige plot over een complot rondom verslavende cosmetica wordt keer op keer uitgelegd aan de kijker en de dialogen zijn lachwekkend, onnozel en even aangenaam als een uitgekotste haarbal. Maar liefst 28 schrijvers bogen zich over het script dat daarna nog steeds nergens op slaat.
Lees ook de top 10 van de beste stripverfilmingen , en de top 10 van de slechtste en beste gameverfilmingen .