InThe Heatworden de bekrompen Ashburn (Sandra Bullock) en de grove Mullins (Melissa McCarthy) aan elkaar gekoppeld om een belangrijke zaak op te lossen. Twee uiteenlopende agenten die tegen wil en dank samen moeten werken en daarbij onafscheidelijk worden, dat hebben we vaker gehoord. Tijd voor MovieScene om de beste buddy cop films* op een rijtje te zetten.
10 - K-9 (1989)
Wanneer agent Michael Dooley (James Belushi) wordt bedreigd door een gevaarlijke drugdealer wordt hij gekoppeld aan de stoere, maar eigenwijze Jerry Lee. Hoewel het genre – zoals bijna alle filmgenres – zijn “vaste” regels heeft, kiest bijna iedere buddy cop film er ook voor om ten minste één element aan te passen. BijK-9 was dat het feit dat de tweede hoofdrol was weggelegd voor een hond. En passent creëerde men hiermee subgenre, want later dat jaar kwam ookTurner & Hoochuit en uiteindelijk maakte zelfs Chuck NorrisTop Dog. Toch verdientK-9als eerste buddy cop-dog film de eer om hier te prijken.
9 - Tango & Cash(1989)
John Rambo en Snake Plissken die samen de misdaad bestrijden? Dat moet wel vuurwerk opleveren, moeten de filmstudio's destijds gedacht hebben. Maar wie geef je in zo'n geval de rol van keiharde agent en wie wordt de tegenpool? De oplossing was simpel; beiden zijn de keiharde agent! Ray Tango en Gabriel Cash zijn twee zeer succesvolle politiemannen die elkaar niet kunnen uitstaan. Maar wanneer ze erin worden geluisd door een gezamenlijke vijand, moet het duo samenwerken om hun naam te zuiveren. En dat gaat natuurlijk gepaard met veel spierballengeweld en stoere oneliners.
8 - 48 Hrs.(1982)
Met zijn debuutfilm48 Hrs.maakte standup comedian Eddie Murphy gelijk een onvergetelijke buddy cop film. Als veroordeelde – en natuurlijk vuilgebekte – kruimeldief Reggie Hammond wordt hij voor 48 uur vrijgelaten om samen met de geharde politieagent Jack Cates (Nick Nolte) op zoek te gaan naar een moordenaar. Beiden hebben zo hun eigen motieven in deze zaak (de dader vermoordde collega's van Cates en is nu uit het geld van Hammond), dus de enige oplossing is om samen te werken. Het worden twee dagen vol (bek)vechten, maar ze komen steeds dichter in de buurt van de oplossing. Als ze elkaar niet eerst de hersens inslaan. Murphy brak door als filmster en hij beleefde in de rest van de jaren tachtig een prachtige carrière. De films daarna vergeten we liever...
7 - Bad Boys(1995)
Met de carrières van Will Smith en – in mindere mate – Martin Lawrence op het hoogtepunt besloot men deze twee acteurs bij elkaar te plaatsen in een knallende actiecomedy. Het resultaat wasBad Boysvan voormalig reclamemaker Michael Bay. Het verschil met de meeste buddy cop films is dat de twee hoofdpersonages hier al vanaf het begin een duo vormen. Dat maakt de samenwerking tussen de charmante losbol Mike Lowrey (Smith) en de wat gespannen familieman Marcus Burnett (Lawrence) er echter niet beter op, zeker niet als zij van identiteit wisselen om een getuige om de tuin te leiden. Hun privéleven en de zaak gaan steeds meer door elkaar lopen, met explosief (want het blijft Michael Bay) resultaat.
6 - Taxi(1998)
De overijverige, sullige politieagent Emilien – die wordt uitgelachen door zijn collega's – weet de straatracende taxichauffeur Daniel te pakken te krijgen. Maar in plaats van hem te bekeuren, geeft hij Daniel de opdracht hem te helpen een groep bankrovers op te sporen. In de meeste buddy cop films is het de agent die de dienst uitmaakt en zijn sidekick die er achteraan hobbelt. Bij de Franse versie vanTaxi(vergeet de Amerikaanse remake) is het omgedraaid. Daar is de racende losbol de stoere man en de politieman een beetje een watje. Dat levert een leuke draai op in een actierijke film met die typische Franse humor.
5 - Kiss Kiss Bang Bang(2005)
Shane Black, bedenker van onder andere deLethal Weaponreeks, maakte metKiss Kiss Bang Bangzijn regiedebuut. Daarin liet hij duidelijk zien dat hij de kneepjes van het genre nog niet verleerd was. Gegoten in een allesbehalve alledaagse mix van zwarte humor, thriller en zelfs film noir worden de charmante oplichter Harry Lockhart (Robert Downey Jr. in zijn comeback) en de keiharde, homoseksuele detective Gay Perry (de ondergewaardeerde Val Kilmer) tot elkaar veroordeeld. Lockhart doet zich voor als acteur, waarna Perry hem onder zijn vleugels neemt om hem het vak van detective bij te brengen voor een rol. Gaandeweg komen de twee pechvogels terecht in een steeds groter wordende chaos, waar ze alleen uit kunnen komen als ze samenwerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan...
4 - Hot Fuzz(2007)
De makers vanShaun of the Deadflikken het weer; een parodie op een populair subgenre dat tegelijkertijd werkt als een mooie ode. En wat stiekem ook gewoon een heel leuke film is zonder alle verwijzingen. MetHot Fuzznamen ze het buddy cop genre op de hak. De Londense topagent Nicholas Angel (Simon Pegg) is zo goed dat zijn collega's hem liever kwijt dan rijk zijn. Daarom wordt hij overgeplaatst naar een suf plattelandsdorpje om daar zogenaamd orde op zaken te stellen. Daarvoor moet hij de luie Danny Butterman (Nick Frost) op sleeptouw nemen. Maar wanneer de lijken zich plotseling opstapelen, blijken deze supercop en zijn partner de enigen te zijn die het moorden kunnen stoppen.
3 - Rush Hour(1998)
Jackie Chan probeerde al jaren door te breken in Amerika, maar hij had weinig succes. Tot iemand besloot om met een gouden greep de snelste handen van het oosten kennis te laten maken met de grootste mond van het westen. Als de dochter van een Chinese consul in Amerika wordt gekidnapt, besluit deze zijn beste agent Lee (Chan) op de zaak te zetten. Dat ziet de plaatselijke politie echter niet zitten, dus zij koppelen hem aan de schreeuwerige Carter (Chris Tucker) om beiden uit de weg van het onderzoek te houden. Maar tegen ieders verwachting (behalve die van de kijker uiteraard) weten zij de zaak op te lossen.Rush Hourwas de heruitvinding van het buddy cop genre en levert een leuke mix op van typische Chan-actie, luidkeelse humor en een prettige culture clash.
2 - Die Hard: With a Vengeance(1995)
Een franchise succesvol voortzetten en ook gelijk een nieuwe weg inslaan;Die Hard: With a Vengeancedeed het. Na twee soloavonturen koppelde men de keiharde agent John McClane (Bruce Willis, die de rol liet evolueren en meer diepte gaf aan het personage) aan de eenvoudige winkeleigenaar Zeus Carver (Samuel L. Jackson, wiens klaagzang altijd heerlijk klinkt). Met succes, want de wisselwerking tussen de twee is fantastisch. Nadat McClane in een ziek spelletje van een terrorist met een racistisch bord om zijn nek door Harlem moet lopen, wordt hij tegen wil en dank gered door Zeus. Vanaf dat moment wordt ook hij betrokken in de waanzin. De verdere vervolgen probeerden ook een buddy aan McClane vast te hangen, maar dat leverde niet bepaald hoogstaande werkjes op.
1 - Lethal Weapon (1987)
Misschien isLethal Weaponniet eens de beste film in het rijtje, maar aangezien deze het buddy cop genre een nieuwe impuls gaf, mag deze nergens anders staan dan op de eerste plaats. Nog altijd wordt deze prent als blauwdruk gebruikt voor de betere buddy cop film. Bijna alle toevoegingen in dit rijtje zijn schatplichtig aanLethal Weapon. De rustige familieman Roger Murtaugh (Danny Glover) staat al met één been in zijn welverdiende pensioen als hij voor een belangrijke drugszaak wordt gekoppeld aan de losgeslagen, suïcidale Martin Riggs (Mel Gibson, die na deMad Maxreeks definitief doorbrak met deze film). Beiden zitten niet op een partner te wachten, maar ze hebben geen keuze. Wonder boven wonder groeien de twee tegenpolen naar elkaar toe terwijl ze de zaak ook nog oplossen. De actie is typisch jaren tachtig, de humor is een tikkeltje zwart en het gebekvecht was genrebepalend.
* De spelregels die we hier gebruikt hebben:
– Minimaal één van de twee hoofdrollen moet een agent zijn.
– De karakters kunnen eerst niet met elkaar overweg, maar zij moeten samenwerken om de zaak op te lossen.
– Humor maakt een belangrijk deel uit van de buddy cop film.