Top 10 Steven Spielberg films

Top 10
donderdag, 29 november 2012 om 8:23
steven spielberg
Steven Spielberg is een regisseur met een indrukwekkend oeuvre. MovieScene zocht de 10 beste films van hem uit.
10 - Empire of the Sun (1987)
MetEmpire Of The Sunverfilmde Spielberg de gelijknamige oorlogsroman van J.G. Ballard. Het verhaal volgt een Britse jongen - uitstekend neergezet door een nog jonge Christian Bale - die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans concentratiekamp belandt. Spielberg, die aanvankelijk enkel als producent bij het project betrokken was, vertelt opnieuw een van zijn klassiek coming of age verhalen, hoewel hij zijn jonge protagonist ditmaal niet in een fantasiewereld maar wel in de harde realiteit onderdompelt. Het contrast tussen de kinderlijke onschuld en de oorlogsgruwel maakt vanEmpire Of The Suneen van Spielbergs meest aangrijpende fil
Empire Of The Sun
9 - Munich (2005)
InMunichzocht Spielberg weer zijn gebruikelijke thema’s op. De controversiële prent begint bij de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van 1972 en toont dan hoe de Israëlische inlichtingendienst op zoek gaat naar de daders en hen koelbloedig uitschakelt. Het hoofdpersonage moet voortdurend religieuze, emotionele en intellectuele afwegingen maken. Dat levert een interessante rol op die bij momenten iets te hoog gegrepen lijkt voor Eric Bana. Filmtechnisch een meesterwerk, maar inhoudelijk blijft de prent niet altijd overeind. Daardoor wordtMunicheen spannende thriller, maar niet het beklijvend drama dat Spielberg voor ogen had.
Munich
8 - Catch Me If You Can (2002)
Na twee sciencefiction-films –Artificial Intelligence: AI enMinority Report– gooide Spielberg het in 2002 over een andere boeg. Hij koos resoluut voor een project met een lichtere inhoud en verfilmde het waar gebeurde verhaal van Frank Abagnale Jr., een meester oplichter. De film is Hollywood-entertainment van de bovenste plank en beschikt over oogstrelende begincredits, een leuk scenario met op de juiste momenten ‘twists and turns’, een sterrencast met op kop de 28-jarige Leonardo DiCaprio en – zoals vaak het geval is – een aanstekelijke soundtrack van John Willia Kortom een oerdegelijke kaskraker.
Catch Me If You Can
7 - Jurassic Park (1993)
Het is bijna 20 jaar geleden datJurassic Parkvoor het eerst in de bioscoop verscheen. Het lijkt wel een eeuwigheid, maar toch staan de meeste scènes van deze avonturenfilm op ons netvlies gebrand. Zo herinnert zonder twijfel elke kijker zich de bloedstollende scène waarin een T-Rex enkele mensen aanvalt. De special-effects die Spielberg gebruikte om tal van dinosaurussen tot leven te wekken, waren dan ook baanbrekend en op James Cameron na kunnen we ons niemand inbeelden die deze onderneming tot een goed einde had kunnen brengen.Jurassic Parksleepte drie Oscars in de wacht en zorgde op filmtechnisch vlak voor een ware revolutie.
Jurassic Park
6 - E.T. The Extra-Terrestrial (1982)
Inmiddels zijn verschillende elementen dieE.T.destijds tot een kaskraker omvormden clichés geworden. Maar toen Spielberg ze in 1982 voor het eerst op het publiek afvuurde, brachten ze heel wat los bij kijkers en critici. Volgens velen isE.T.zelfs één van de beste sciencefiction-films ooit. En dat is opvallend, want wat de film zo aantrekkelijk maakt, is niet zozeer de aanwezigheid van een buitenaards wezen of een handvol special-effects, wel het feit datE.T.een tijdloos verhaal is. Spielberg baseerde zich op een ingebeelde vriend die hij creëerde na de scheiding van zijn ouders en is in feite meer het verhaal van een kleine jongen dan dat van een buitenaards wezen.
E.T. The Extra-Terrestrial
5 - Raiders Of The Lost Ark (1981)
In 1981 maakte de kijker kennis met een nieuwe actieheld. Indiana Jones, een archeoloog die in zijn vrije tijd met hoed, lederen jas en zweep grootse avonturen onderneemt, werd niet alleen wereldberoemd, hij maakte van Harrison Ford – op dat ogenblik al bekend als Han Solo inStar Wars– een nog grotere ster.Raiders Of The Last Arkwas in zekere zin de verfilming van mening jongensdroom. In een reis rond de wereld op zoek gaan naar de mythische tien geboden en persoonlijk de strijd aangaan met de Nazi’s, wie zou het niet willen? Voeg daar nog John Williams’ onvergetelijke theme song aan toe en je hebt de beste avonturenfilm aller tijden.
Raiders Of The Lost Ark
4 - Close Encounters Of The Third Kind (1977)
In hetzelfde jaar als George Lucas zijn klassiekerStar Warsuitbracht, benaderde Spielberg het universum vanuit een volledig andere hoek.Close Encounters Of The Third Kinddraait rond het al dan niet bestaan van buitenaardse wezens en UFO’s. Spielberg toont zich in deze prent een moderne Jules Verne; hij begeeft zich op onbekend terrein, maar weet de kijker toch te boeien en te doen geloven in het bestaan van een buitenaards iets. Zonder dieper in te gaan op de vele thema’s die in de film aan bod komen, kunnen we stellen dat Spielberg zich inClose Encounters Of The Third Kindniet laat beperken door wetenschap, fantasie, dromen en religie, en dus zijn ideeën – zoals het een goede cineast betaamt – de vrije loop laat gaan.
Close Encounters Of The Third Kind
3 - Saving Private Ryan (1998)
InSaving Private Ryankeerde Spielberg enkele jaren naSchindler’s Listterug naar de Tweede Wereldoorlog. Hij concentreert zich ditmaal niet op de Holocaust, wel op de tocht van een groepje Amerikaanse soldaten die hun levens op het spel moeten zetten om één soldaat terug te vinden. In tegenstelling totSchindler’s Listvindt Spielberg in deze oorlogsfilm een betere balans tussen enerzijds entertainment en anderzijds de harde realiteit van de oorlog. Denk maar aan de landing in Normandië, een scène die zowel bloedstollend spannend als gruwelijk realistisch is.
Saving Private Ryan
2 - Schindler’s List (1993)
Hoe kan je als filmmaker je veelzijdigheid beter aantonen dan door in hetzelfde jaarJurassic ParkenSchindler’s Listuit te brengen? Het harde verhaal over de Holocaust is alleen al omwille van zijn inhoud een historisch document, maar ook filmtechnisch is het van een hoge kwaliteit. De zwart-witte cinematografie van Janusz Kaminski is bij momenten adembenemend, evenals als de vertolking van bijrolacteurs Ben Kingsley en Ralph Fiennes. Desondanks lokte de film ook veel negatieve reacties uit. Zo stelde Stanley Kubrick dat de Holocaust niet ging over 600 Joden die het overleefden, maar over 6 miljoen mensen die het niet haalden. Billy Wilder en Quentin Tarantino noemden het dan weer een absoluut meesterwerk. Hoe dan ook, de film levert bijna 20 jaar later nog steeds stof tot nadenken op.
Schindler’s List
1 - Jaws (1975)
Wat de thrillerJawsin de jaren 70 teweegbracht, heeft geen enkele prent sindsdien nog teweeggebracht. Mensen durfden niet meer in de zee te zwemmen, overal zag men plots haaien opduiken … Kortom, Spielberg had een hele generatie schrik aangejaagd en alleen al daarom isJawsde moeder van alle thrillers. En dat terwijl de witte haai die in de film een klein eiland terroriseert, amper in beeld komt. Spielberg was op het moment van de opnames nog maar een twintiger, maar dat is aanJawsniet te zien. Als een volleerde filmmaker weet hij een ordinaire B-film te verheven tot een meesterwerk.
Jaws
Delen met