De thriller The International is losjes gebaseerd op het bankschandaal rondom de 'Bank of Credit and Commerce International'. Laten we eens kijken naar de grootste bankschandalen uit de geschiedenis.
In de thriller The International zijn Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen) en hulpofficier van justitie in Manhattan Eleanor Whitman (Naomi Watts) vastbesloten om een van de machtigste banken ter wereld voor het gerecht te slepen. Salinger en Whitman brengen talloze strafbare illegale activiteiten aan het licht en volgen het geld van Berlijn naar Milaan, New York en Istanbul. Met hun klopjacht rond de wereld spelen ze hoog spel en hun niet-aflatende vastberadenheid zorgt voor levensbedreigende situaties. De criminelen deinzen nergens voor terug - zelfs niet voor moord - om terreur en oorlog te kunnen blijven financieren.
Een tijd geleden zou dit verhaal gereserveerd zijn voor de wereld van Hollywood, maar door de recente gebeurtenissen in de financiële sector met de wereldwijde kredietcrisis tot gevolg is het scenario niet eens zo ondenkbaar meer. De voorbije jaren zijn we rond de oren geslagen met bankschandalen. Sommige waren te wijten aan foute beslissingen en investeringen, andere waren ronduit crimineel. En de fraudebedragen werden steeds duizelingwekkender. Tijd voor een overzicht:
Sumitomo Corporation
Verlies: 2,6 miljard dollar
Verlies: 2,6 miljard dollar
In de zomer van 1996 merkte een van de grootste exportbedrijven in Japan onregelmatigheden op in haar boekhouding. Een onderzoek wees al snel naar Yasuo Hamanaka die aan het hoofd stond van de in- en uitvoer van koper. Door onvoldoende overzicht kon hij er tien jaar lang een dubbele boekhouding op nahouden, één met succesvolle winstmarges en een tweede met grote verliezen.
Hamanaka kreeg de bijnaam ‘Mr. Five Percent’ omdat hij op zijn eentje de controle had over dat percentage van de koperhandel in de wereld. Het voorval in Azië zorgde ervoor dat de prijs van koper met meer dan 10 procent daalde op de beurs in Londen en New York. Hamanaka kreeg acht jaar gevangenisstraf.
Société Générale
Verlies: 7,9 miljard dollar
Verlies: 7,9 miljard dollar
Jérôme Kerviel werd door insiders bij de oudste bank van Frankrijk beschreven als “geen ster” aan het firnament, maar vorig jaar haalde de jonge bankier wel de wereldpers met het tot dan grootste fraudebedrag veroorzaakt door één persoon. Hij zou sinds 2007 valse, verlieslatende transacties hebben gecreëerd om zo een geheime winst op te bouwen, maar toen de bank te leden kreeg onder de crisis, ging het mis.
Kerviel haalde zelf niks uit zijn daden (buiten de hoop op een vette bonus) en zou gehandeld hebben met de belangen van de bank in gedachten. Société Générale probeerde Kerviel aan te klagen voor fraude, maar een rechter vond het verdacht dat een bankier uit het middenkader zulk een immens bedrag kon verduisteren zonder dat iemand hogerop er van afwist. Volgens Kerviel zelf is het erg normaal dat bankiers buiten hun verantwoordelijkheid treden zolang er winstmarges zijn. Hij werd vrijgelaten na 48 uur en de zaak werd geseponeerd door een gebrek aan bewijsmateriaal.
Bank of Credit and Commerce International
Fraudebedrag: 20 miljard dollar
Fraudebedrag: 20 miljard dollar
Dit bekende schandaal was de inspiratie voor het scenario van . De BCCI werd in 1972 opgestart in Pakistan en was op haar hoogtepunt in 78 landen actief en had 400 filialen. In de jaren ‘80 werd in de VS en het Verenigd Koninkrijk een onderzoek opgestart naar de duistere praktijken bij de BCCI die doelbewust werkzaam waren in belastingsparadijzen om controle door een regelgevende bankinstantie te ontlopen. Slimme, internationale bankiers konden eender welke transactie geheim houden en op massieve schaal fraude plegen. De BCCI had bovendien haar eigen diplomatieke corps, geheime dienst en in- en uitvoerbedrijven.
Door deze ingewikkelde opzet van de organisatie duurde het tot 1991 voordat de bank met genoeg bewijs kon worden geliquideerd op grond van fraude, het witwassen van geld en diefstal. Tot vandaag de dag wachten er nog steeds schuldeisers op hun geld.
Bernard L. Madoff Investment Securities
Verlies: 64,8 miljard dollar
Verlies: 64,8 miljard dollar
Wall Street bankier Bernie Madoff schokte de hele wereld vorig jaar en overtrof Jérôme Kerviel met een recordfraude door één persoon van 64,8 miljard dollar. Madoff richtte zijn bedrijf op in 1960 met het geld dat hij had verdiend als tuinsproeier installateur. Hij begon te handelen in order flow, wat er op neerkomt dat een makelaar betaalt om de bestelling van een bepaalde klant te mogen uitvoeren. Het bedrijf groeide snel en er werd een investering- en consultantafdeling aan toegevoegd. Madoff begon investeerders op te lichten in de jaren ’90 door hun geld gewoonweg op de bedrijfsbankrekening te storten en hen stelselmatig uit te betalen met datzelfde geld.
Duizenden klanten werden op die manier om de tuin geleid totdat Madoff in december 2008 zijn twee zonen een gigantische bonus wilde geven terwijl hij zijn investeerders niet kon uitbetalen. Hij werd in maart van dit jaar veroordeeld voor verzekeringsfraude, witwassing van geld en valsheid in geschriften. Er hangt hem 150 jaar gevangenisstraf boven het hoofd en een schadevergoeding van 170 miljard dollar. Hij wacht in de cel op een oordeel.
Lees ook onze recensie van The International .