Mees Kees beleeft weer spannende avonturen met zijn klas in deze prima vervolgfilm.
Mees Kees,gebaseerd op de gelijknamige kinderboeken van Mirjam Oldenhave, was in 2012 een van de best bezochte films in de Nederlandse bioscopen. Een vervolg lag dus voor de hand. OfMees Kees op Kamphet succes van zijn voorganger kan evenaren, moet nog blijken, maar aan de kwaliteit van de film zal het niet liggen. Dit is een zeer leuke en soms ook leerzame film voor kinderen, waar ook de ouders wel enig plezier aan kunnen beleven
Kamperen
Meester Kees (Willem Voogd) mag in deze film, zoals de naam al doet vermoeden, een weekje op kamp met zijn klas en directrice Dreus (Sanne Wallis de Vries). Dreus is een strenge dame die het kamp een werkweek noemt en eist dat de klas en Mees Kees zich aan een strak tijdschema houden. Dit tijdschema en de veiligheid van de kinderen zijn volgens haar de sleutels van een succesvolle werkweek. Zo verwacht ze dat de kinderen iedere ochtend vroeg opstaan om aan ochtendgymnastiek te doen. Ook moeten ze de tent opzetten en allerlei vervelende, zogenaamd leerzame, speurtochten doen. 'Gelukkig' gaat ze echter door haar rug en moet ze verzorgd worden. Mees Kees moet nu het kamp zelf gaan leiden, iets waar de kinderen uiteraard erg blij mee zijn. Nu pas kunnen ze echt plezier hebben. Zo maken ze strandwandelingen, spelen ze voetbal en vertellen ze enge verhalen aan elkaar. Tussen al dat plezier door leren ze belangrijke lessen over onder meer vriendschap en behulpzaamheid. En voor Kees betekent de absentie van Dreus ook goed nieuws. Nu kan Marie-Louise (Hannah Hoekstra) naar het kamp komen, waar Mees Kees verliefd op is. Toch maakt Kees zich zorgen. Hij is eigenlijk pas stagiair en als hij het kamp in het honderd laat lopen, bestaat er de kans dat hij straks verder moet als putjesschepper.
Sep en Tobias
De kinderen uit Mees Kees' klas hebben allemaal zo hun eigen problemen. De film focust zich vooral op de beste vrienden Tobias en Sep. Tobias worstelt erg met de dood van zijn vader en mede daarom is Mees Kees, die ook zijn vader op jonge leeftijd heeft verloren, zo belangrijk voor hem. Het is echter opvallend dat regisseuse Barbara Bredero hem niet presenteert als een teruggetrokken, verlegen jongen die moeite heeft om om te gaan met de andere kinderen uit zijn klas. In veel andere films zou dat wel het geval zijn, maar hier is Tobias een vrolijke jongen die veel vrienden heeft en volop meedoet met de gekkigheid die Mees Kees' klas uithaalt. Bovendien toont hij zich, net als Mees Kees, een echte vriend wanneer hij achter Seps probleempje komt. Sep plast nog steeds in bed als hij niet iedere avond wakker wordt gemaakt. Maar uiteindelijk draait het in deze film om de gezelligheid. De kinderen spelen kaarten, gaan op avontuur in het bos en eten samen kroketten op het strand. En hoewel Tobias en Sep de hoofdpersonen zijn, lukt het de film om in slechts weinig scenes en met veel humor van alle kinderen leuke, realistische personages te maken.
Heftige scènes
Toch heeft de film ook enkele problemen. Het is maar goed ook dat Dreus snel van het toneel verdwijnt, want het is een nogal irritant personage. Natuurlijk is dat ook de bedoeling, maar de film is op zijn best wanneer het de gezellige avonturen van Mees Kees en zijn klas toont. Zolang Dreus in beeld is, gebeurt dat niet, en helaas wordt haar personage ook niet veel verder uitgewerkt. Maar Dreus is nu eenmaal een vast onderdeel van de Mees Kees-verhalen en zal ook in de toekomstige films vast wel een rol hebben. Problematischer zijn vooral enkele scènes waarin de film té serieus wordt. Het valt te prijzen dat het serieuze zaken durft te behandelen op een voor kinderen begrijpelijke manier. Desondanks komt in zo'n lichtvoetige, komische film een zin als 'Met de doden hoef je geen medelijden te hebben, medelijden is voor de levenden', een beetje uit de lucht vallen. En zo zijn er nog een aantal.
Conclusie
Mees Kees op Kamp is een prima vervolg opMees Kees. Ondanks enkele heftige scènes barst de film van de gezelligheid, het plezier en de sympathieke personages. Tussen al dat plezier door leren de kinderen ook nog enkele nuttige lessen. Er is een grote kans dat na het zien van deze film ineens alle kinderen op kamp zullen willen gaan.