Eskimo Nanook en regisseur Robert Flaherty zijn de iconen in deze uit 1922 stammende documentaire.
Nanook of the North uit 1922 is de allereerste feature documentaire ooit gemaakt. Regisseur Robert Flaherty volgde jarenlang de Eskimos in het noorden van Amerika, en dan met name Nanook, wat resulteerde in een prachtige film. De kijker wordt geconfronteerd met de zware condities waaronder de Eskimo's leven en hun constante strijd met de natuur om genoeg eten bij elkaar te sprokkelen. De documentaire volgt Nanook en zijn familie tijdens de vier jaargetijden. Flaherty is in staat de kijker bijna anderhalf uur geboeid te houden met beelden van de jacht en sneeuwstormen, maar ook van spelende kinderen en een bezoek aan de “blanke” man en de handelspost.
Er is wel enige kritiek op de werkwijze van romanticus Flaherty. Nanook laat namelijk een wereld van de Eskimo zien die, dankzij de industrie en de 'blanke' man, toen al niet meer bestond. Flaherty denkt met weemoed terug aan de tijd dat de Eskimo nog met een speer een walrus te lijf moest gaan en dat wil hij in beeld brengen. Nanook en de zijnen jaagden ten tijde van het maken van de film bijvoorbeeld al enige tijd met vuurwapens.
Old School
Het is ongelofelijk dat N anook of the North is opgenomen aan het begin van de twintigste eeuw. Cinematografen vandaag de dag kijken nog steeds met bewondering naar de beelden die Flaherty op het scherm projecteert. Alles opgenomen met één camera, maar desondanks is Flaherty in staat Nanook en zijn familie vanuit alle hoeken te portretteren. Het is waar dat hij Nanook op veel momenten regisseerde, maar desondanks zijn de beelden indrukwekkend.
Voor de huidige filmbezoeker is Nanook misschien even wennen. De film stamt uit de tijd van de stomme film en er is dus geen dialoog en in de originele versie ook geen muziek. Flaherty gebruikt zogenaamde tussentitels, waarin hij vertelt wat de kijker kan verwachten in de scène die gaat komen. De tussentitels moeten wel in de tijd waarin de film gemaakt werd,worden geplaatst, want naar de huidige maatstaven zijn ze misschien niet altijd politiek correct.
Conclusie
Zoals gezegd is Nanook de eerste feature documentaire, maar toch voelt het op veel momenten alsof je naar een speelfilm zit te kijken. De kijker voelt bovendien het respect dat de maker voor de Eskimos en Nanook heeft. In mijn ogen is de belangrijkste reden waarom mensen vandaag de dag nog steeds genieten van deze documentaire uit 1922 met name het camerawerk van Flaherty. Een must see voor elke documentaire liefhebber.