Een film die je als échte wielerliefhebber laat meevoeren in de sfeer van een vastberaden wielerploeg.
Praten over het dopinggebruik in de wielersport is misschien een schop tegen het zere been van iedere liefhebber, maar als we de teamleden van Argos moeten geloven, ligt dat tijdperk dus eindelijk achter ons. InNieuwe Heldenvolgen we een wielerploeg in de 100ste editie van de Tour de France, om eens en voor altijd korten metten te maken met het dopingverleden en te laten zien dat met de juiste motivatie en teamgeest veel bereikt kan worden.
Nieuwe generatie helden
Documentairemaker Dirk Jan Roeleven ( Het Uur van de Wolf ) volgt de wielerploeg van Argos op een zeer intieme manier. De eerste minuten maken je kennis met de twee kopmannen Marcel Kittel en John Degenkolb, die geëmotioneerd vertellen over het doping verleden van de Tour. John vertelt bijvoorbeeld hoe hij zich voelde op het moment dat hij hoorde dat zijn jeugdhelden doping hadden gebruikt. Met een observerend oog probeert Dirk Jan Roeleven de kijker kritisch mee te laten denken met het gebruik van doping in het heden. Zo mag, enigszins begrijpelijk, de camera niet zien hoe de dopingtests worden afgenomen en worden veel momenten niet getoond, waarbij enige argwanende gedachtes in je achterhoofd gaan opspelen. Hoe dan ook is Nieuwe Helden geen documentaire over doping, maar over wielrennen. Hoewel het dopingverleden onlosmakelijk met de wielersport is verbonden, stelt de titel dat er een nieuwe generatie is opgestaan waardoor er weer anders gekeken mag gaan worden naar de wielersport.
Teamspirit
Wie vorig jaar heeft gekeken naar de Tour de France weet wellicht wat er zoal gebeurd is, en daarom wordt er in de film vooral gefocust op het team van Argos en hoe zij met elkaar hebben gestreden voor overwinningen. Dit resulteert in een collage van oude televisiebeelden en nieuw beeldmateriaal, opgenomen achter de schermen van het team. Zo zie je de oude televisiebeelden van de Nederlandse wielrenner Tom Veelers die ernstig ten val kwam toen hij een duw kreeg van Mark Cevendish. De televisiebeelden herinneren je aan het moment toen dat gebeurde en vervolgens geeft Dirk Jan Roeleven nauwgezet een inkijk hoe Tom en het team met dit moment omgingen. Je krijgt te zien wat voor impact het heeft op het lichaam van Tom en op zijn mentaliteit en of Mark Cavendish ooit persoonlijk spijt heeft betuigd en hoe er vanuit het team is gereageerd. De enigszins dramatische momenten worden afgewisseld met zeer grappige momenten. Zo wordt Marcel bezocht door een kapster met meer beauty dan brains, die vervolgens vraagt: “Wat doe je zoal naast de Tour de France?”. Dit zijn allemaal unieke beelden die je heerlijk de Tour doen herbeleven.
Conclusie
Nieuwe Helden is een documentaire die een prachtig kijkje achter de schermen geeft van de wielersport. Daarnaast vangt het de perfecte sfeer van de Tour de France op, die de subtitel van de film ‘ In het hart van de Tour ’ meer dan recht toe doet. De onvoorstelbare prestaties, sportmentaliteit en kameraadschap van team Argos zijn een genot om naar te kijken. Dirk Jan Roeleven staat stil bij zowel de emotionele als de humoristische momenten en weet daar een goed balans in te vinden, zonder enige sceptici onder het publiek te verliezen. Zo eindigt de film net als de laatste etappe met de Champs-Élysées in Parijs, waar Marcel Kittel na het vieren van zijn overwinning aangeeft dat hij nog een dopingcontrole moet doen. Is dit een teken aan de wand? Of kan er met de hand op het hart gezegd worden dat dit in het verleden rust? Deze vragen zullen wellicht nooit meer uit de Tour verdwijnen, maar toekomst wijst uit of deze argwaan gegrond is. Hoe dan ook is dit een must-see voor iedereen met enige affectie voor de wielersport.