Walter Mitty omarmt het avontuur in de nieuwe film van Ben Stiller.
Walter Mitty is een saaie man met een saai leven. Overdag werkt, eet en drinkt hij, om voor het slapen gaan de gedane uitgaven bij te houden in een handig zakboekje, uiteraard netjes binnen de lijntjes schrijvend. Zijn werktijd brengt hij door in een kunstmatig verlichte ruimte waarin hij negatieven ontwikkelt, bedoeld voor een populair tijdschrift. Dagelijks bladert hij door afbeeldingen van exotische locaties, inspirerende personen en historische gebeurtenissen. Maar Walter is saai. Hij staat op en gaat slapen. Echter, Walter hoeft niet saai te blijven. Life Magazine, Air Greenland en Heineken zijn er namelijk om hem uit zijn sleur te halen. Ja, deze film leert ons dat ongeremd consumptisme de sleutel is tot een vrij leven.
Foto
Walter werkt dus voor Life Magazine, waar op een dag een groep bobo’s met aan het hoofd Ted Hendrick (Adam Scott) de redactie bezoekt met de aankondiging dat het magazine alleen in digitale vorm door zal gaan. Balend van het nieuws gaat Walter op zoek naar het negatief van de laatste coverfoto, geschoten door de avontuurlijke fotograaf Sean O’Connell (Sean Penn). Al zoekende blijkt dat het voorwerp niet te vinden is. Uiteraard is het Mitty’s verantwoordelijkheid om het plaatje op tijd te ontwikkelen. De fanatieke dagdromer besluit zijn mouwen op te stropen om de adresloze fotograaf op te sporen. Een aantal cryptische, door O’Connell ingestuurde negatieven zijn de enige aanwijzing over zijn verblijfplaats.
Webromantiek
Ben Stiller neemt voorWalter Mitty de rol van regisseur en hoofdrolspeler op zich. Het verhaal baseert zich op een door humorist James Thurber geschreven kort verhaal wat in 1939 inThe New Yorker verscheen. Dit verhaal draaide eveneens om een dagdromer, maar de aard van de dromen, evenals het kaderverhaal waren totaal anders. Daarnaast is de Mitty uit de nieuwe versie niet langer getrouwd, maar zoekende naar een relatie met collega Cheryl Melhoff (Kristen Wiig). Buiten zijn dagdromen durft hij niet op haar af te stappen. Van achter de veiligheid van zijn computerscherm probeert hij haar daarom te benaderen via datingsite eHarmony (dit is bij lange na niet het einde van de grote hoeveelheid product placement). Dit plan loopt in de soep wanneer hij door zijn gebrek aan levenservaring op zijn profielpagina niets in kan vullen onder de noemer ‘been there, done that’. Reden te meer om zijn habitat te verlaten.
Avontuur enzo
Wanneer de reis eenmaal begint, transformeert de film zich van een comedy rond een sullig Stiller-typetje naar een compilatie van scènes die doen denken aan het YouTube-fenomeen “Where the Hell is Matt?”, waarin een jongeman op verschillende plekken op de wereld dansend te zien is. Eenzelfde gevoel van avontuur wordt opgeroepen wanneer Walter in een helikopter over de oceaan raast om even later te fiets een vulkaan te beklimmen. De vergezichten zorgen voor een mooi contrast met het Wes Anderson-achtige gebruik van rechte hoeken op de kleine momenten, maar inhoudelijk blijft het dunnetjes. De didactische wijze waarop de film constant de toeschouwer de boodschap door de strot duwt is hier de grootste knieval .
Conclusie
The Secret Life of Walter Mitty is voor het oog en oor een prettige film, met zelfverzekerde cameravoering en een warme indiefolk soundtrack. Dit bleek echter ook al uit de trailer, en wat er tussen het spotje en de film zelf is toegevoegd is miniem. De film is zelden echt grappig, en het verhaal vraagt inconsistent veel van het inlevingsvermogen van de kijker. Als dit en de met logo’s besprenkelde decors worden weggedacht, zou er een best aardige film overblijven. Alleen weinig meer dan dat.