Ruud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Een film van Nederlandse makelij die door filmcritici in alle toonaarden wordt bejubeld, krijgt al gauw het predicaat ‘on-Nederlands goed’ opgeplakt. Dat is nu ook weer het geval met De Nieuwe Wildernis , volgens de Volkskrant "Nederlands meest ambitieuze natuurfilm tot nog toe".
Maar ja, hoeveel natuurfilms van eigen bodem, let wel: van enige allure, waren er eerder verschenen? Menig ondervraagde zal er slechts één weten te noemen: Bij de beesten af van Bert Haanstra. Een werkje stammend uit de cinematografische middeleeuwen, 1972 om precies te zijn.
Waar is gefilmd’? In de Oostvaardersplassen? Waar liggen die? Oh, tussen Almere en Lelystad. Weten we dat ook weer. Op de site van Staatsbosbeheer wordt gerept over "een ongekende weidsheid en de natuur heeft er vrij spel". Maar ook hier valt de term on-Nederlands bij de beschrijving van het gebied. Wat is dat toch? In de bijbehorende webshop zijn hertenkoppen te koop voor aan de muur, niet van echt te onderscheiden. Ook hoorns, geweien en staande hindes en bokken zijn te koop evenals kabouters om uw eigen strookje wildernis mee op te vrolijken. En, ik vind het een beetje beschamend om toe te geven, maar die gnoompjes zijn on-Nederlands mooi gemaakt. De levensvreugde spat ervan af. Dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden van economische malaise.
Dus chapeau! Petje af voor de 30 man tellende film crew die twee jaar lang op BBC-achtige wijze materiaal heeft geschoten in dit ruige moerasgebied. Planet Earth in Nederland. Wilde paarden, herten, vossen, een heel palet aan indrukwekkend flora en fauna vliegt aan de kijker voorbij. En dan de commentaarstem! Had ik die al benoemd? Mister Albert Heijn himself, Harry Piekema, levert het commentaar bij de beelden van on-Nederlandse allure. U ziet, kosten noch moeite werden gespaard om De Nieuwe Wildernis tot een succes te maken. Harry die het ineens over ‘foerageren’ heeft in plaats van 'Hamsteren!' Dat zal even wennen zijn, maar de Nederlandse sir Richard Attenborough kwijt zich volgens de pers uitstekend van zijn taak. Leuk als bonus. Verder geen commentaar.
Grote natuur in een klein land, dat is de ondertitel van . Waarin een klein land groot kan zijn. Of grotesk. Dat bleek eens te meer bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. En zo is de cirkel weer rond, want op dat toneel blonk de heer Wilders uit met zijn bekende onverbloemde taalgebruik. Gewoonweg bij de beesten af zoals dit hyperblonde heerschap zijn collega politici noemde! On-Nederlands goed? Nee, puur Nederlands slecht. Ik kan haast niet wachten op de dicht op de huid gedraaide documentaire over de Nederlandse politieke slangenkuil. Straight from the lion’s mouth en ongerept. Ik wil maar zeggen, on-Nederlands goed? Een filmpolitieke term voor hoge kwaliteit van eigen bodem. Wie had dat kunnen denken? Ik! Want, over het algemeen beschouwd: Het. Is.Nog.Niet.Zo.Slecht.Gesteld. Met.De.Nederlandse. Filmindustrie.
Ach, de Vox Populi regeert. Niet toevallig ook een film, geregisseerd door Eddy Terstall, waarin Ton Kas Gouden Kalfwaardig acteert. On-Nederlands goed gewoon! Niet normaal zo goed…