Peter: Fame Megastore slachtoffer van downloadcultuur

Columns
door Admin
maandag, 05 september 2011 om 8:00
fame logo

Na 21 jaar moet de grootste muziek- en filmwinkel in Nederland, de Fame Megastore, noodgedwongen haar deuren sluiten.

Peter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.

peter de jonge foto

Op 29 januari 2012 houdt de Fame Megastore op te bestaan. Teruglopende verkoopcijfers zijn de oorzaak, cijfers die op meerdere manieren te verklaren zijn. In de reacties onder het nieuwsbericht hierover wordt al snel de hoofdoorzaak gevonden. Wat blijkt? Het is de schuld van downloadend Nederland. Jullie hebben met al dat gedownload de Fame Megastore kapotgemaakt. De videotheken waren niet genoeg en zo is Fame het nieuwste slachtoffer geworden van de downloadcultuur. Met elke megabyte die jullie via het internet binnenhaalden, trokken jullie in werkelijkheid een baksteen uit de Fame Megastore, net zolang totdat er niets meer van over was. Zijn jullie nu tevreden?

Ikzelf ben uiteraard geheel onschuldig. Braaf ben ik opgevoed om mijn films netjes bij de videotheek te huren of in de winkel te kopen. Als kind trok ik er wekelijks met mijn vader en broer op uit om weer een of andere slechte actiefilm te huren. Iets met Wesley Snipes of Steven Seagal, dat werk. Ik vond het heerlijk om door de videotheek te struinen en soms mis ik het nog wel. Missen? Ja, want op een dag was ik het zat. Zo ongeveer rond het punt dat ik er geen zin meer in had om door een halve sneeuwstorm te fietsen, alleen maar om geen boete te riskeren als ik een film te laat terugbracht. Ik bezocht de videotheek dus niet langer en mijn alternatief werd het lenen van films bij vrienden en kennissen. Op deze manier heb ik bijvoorbeeld alle James Bond films kunnen zien, zonder gehannes wanneer ik een dagje te laat was met het terugbrengen van een film. Zoals Tom Rosens al opmerkte in het nieuwsbericht over de Fame Megastore: het gemak wint.

fame

Nu moet ik toegeven dat het lenen van films na verloop van tijd wat minder onschuldige vormen begon aan te nemen. Op het moment dat ik twee videorecorders in mijn bezit had, had ik de beschikking om een geleende film op een lege videoband op te nemen. Het ouderwetse kopiëren, maar als ik mij niet vergis gebeurde dat daarvoor ook al met cassettebandjes. Bovendien was het gemak van het kopiëren niet de oorzaak van mijn afkeer tegen de videotheek. Ik kwam er sowieso al niet meer, simpelweg door de gebreken die aan het systeem verbonden zijn.

De Fame Megastore bezoek ik tot de dag van vandaag nog steeds. Ik woon dan wel niet in Amsterdam, maar wanneer ik er ben, dan kan ik het niet laten om even naar binnen te wandelen. Het is een fijne winkel met een redelijk aanbod en met de klantenpas krijg ik bovendien nog wat korting. Ik ga echter zelden over tot een aankoop, omdat ik interessante films vaak in mijn achterhoofd hou, om die bij thuiskomst via het internet nog goedkoper aan te schaffen. Bij websites als Play.com kun je bijzonder goedkoop films aanschaffen en het aanbod is daar nog veel groter dan bij een winkel als Fame. Hier is dus nog geen sprake van downloaden.

Heeft het downloaden van films (en muziek) de Fame Megastore kapotgemaakt? Wie zal het zeggen. Het valt te betreuren dat de zaak moet sluiten, maar om de schuld volledig toe te schrijven aan het downloaden, is nogal kort door de bocht. Natuurlijk moedig ik het onbetaald downloaden (illegaal is het namelijk nog niet) niet aan, maar het tegen betaling downloaden van films is in opkomst en dat moedig ik wel aan. Diensten als video on demand zijn in opmars en een dienst als Spotify biedt zelfs gratis muziek aan, zolang je het niet erg vindt om de nodige reclame voorgeschoteld te krijgen. Deze alternatieven zullen veel inkomsten opsnoepen en dat lijkt mij alleen maar positief. Onbetaald downloaden zal hierdoor minder aanlokkelijk wordt, aangezien het aanschaffen van films met dit soort diensten alleen maar toegankelijker wordt en naast de video on demand diensten, die ik persoonlijk nog aan de dure kant vind, zit ik vooral te wachten totdat een dienst als Netflix in Nederland komt. Voor een vaste bedrag per maand kun je zo onbeperkt films kijken, allemaal via het internet. Daar heb je geen Fame Megastore meer voor nodig. Ideaal toch?

Delen met