Sushi: The Global Catch
0
Documentaire
75 minuten
Release datum
17-11-2011
Geregisseerd door
Beschrijving

Synopsis:

In Japan is men verbaasd over het wereldwijde succes van de sushi. En vooral over de snelheid waarmee deze populariteit zich over de wereld verspreidt. Jaarlijks komen er bijvoorbeeld vijftig miljoen Chinese sushi-eters bij. Maar ook landen als Rusland en Brazilië zijn groeimarkten voor het Japanse hapje, ooit het product van simpele straatverkopers. De populariteit heeft een prijs: alleen al de eetlust van de Chinezen bedreigt het voortbestaan van de blauwvintonijn. In ruim vijftig jaar tijd is het bestand geslonken tot tien procent. Hoe lang kan deze trend stand houden? Hoe succesvol kan gekweekte en 'duurzame' tonijn zijn? Hoe behoud je de snel verdwijnende traditionele technieken waarmee in Japan de sushi wordt bewerkt, gesneden en bereid? Is er over een paar jaar nog wel werk voor de 'tonijndokter' die elke zeventien seconden een tonijn - de Porsche van de zee - keurt voor de Tsukiji Markt in Tokyo? In een wervelende, informatieve ronde over de wereldbol, met een camera die evenveel van het kunstig vervaardigde hapje houdt als onze maag, wordt inzichtelijk gemaakt welke onbedoelde gevolgen onze honger naar sushi heeft. En laat je achter met een onbedwingbare trek in zo'n kunstig gemaakt rijstvislekkernijtje -guilt freedan wel.

Gerelateerd artikels

sushi

IDFA 2011: Sushi: The Global Catch - recensie

nov 20, 13:12

De eetpolitie op expeditie! Sushi is niet alleen in Japan populair. Tegenwoordig heeft elk boerengehucht over de hele wereld een sushi-restaurant. Het verfijnde en gezonde Japanse eten is aan een war...