Alle bioscooppremières van deze week overzichtelijk bij elkaar.
Deze week een stortvloed aan nieuwe films, waarvan een groot aantal uit eigen land. Allereerst van Nederlandse bodem de kinderfilms Bennie Stout en de nieuwe Sinterklaasfilm, gevolgd door de dansfilm Body Language en de documentaire Times Like Deese . Verder kruipt Rowan Atkinson wederom in zijn rol van geheim agent, wordt een Disney-klassieker nieuw leven ingeblazen in 3D, vechten twee broers elkaar de ring uit, wordt één dag opnieuw beleefd, komt er een taboedoorbrekende film uit Iran, zien we onderhuidse onderdrukking in Buenos Aires en krijgen we een kijkje in de wereld die concertpianist heet.
Welke film uit dit enorme aanbod trekt je deze week de bioscoopzaal in?
Twee broers, ex-marinier Tommy (Tom Hardy) en voormalig MMA (Mixed Martial Arts)-vechter Brendan (Joel Edgerton), hebben al jaren geen contact meer. Dat verandert als ze beide besluiten mee te doen aan het grootste MMA toernooi in de geschiedenis. Met ieder hun eigen drijfveren spelen ze het gevecht van hun leven. Ex-marinier Tommy besluit na veertien jaar terug te keren naar de plek waar hij is opgegroeid. Met hulp van zijn vader (Nick Nolte) traint hij voor een belangrijk MMA toernooi. Zijn broer Brendan, die na zijn vechtcarrière leraar is geworden, besluit vanwege het enorme geldbedrag dat te winnen is ook mee te doen. Hoever gaan ze om te winnen? |
1930. Benjamin “Bennie” Stout doet zijn naam eer aan. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakte trapauto, zet hij de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto, die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennie's vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen. Bennie heeft nog maar één wens: hij vraagt Sinterklaas ervoor te zorgen dat zijn vader snel thuis komt, zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Al snel komt Bennie erachter dat het niet zo eenvoudig is. Hij bedenkt een list om zijn vader zelf op te halen. |
Het taboedoorbrekende is het debuut van schrijver en regisseur Maryam Keshavarz en winnaar van de Drama Publieksprijs op het Sundance Film Festival van 2011. De 16-jarige Atafeh komt uit een welgesteld, liberaal gezin. Haar beste vriendin, Shireen, woont bij haar oom, haar overleden ouders waren ferme tegenstanders van het Iraanse regime. Samen doen ze hun best de strijd met hun wereld aan te gaan en zoeken ze de grenzen op van de regels waaronder ze leven: ze gaan uit in de underground clubscene van Teheran, dromen van een zorgeloos bestaan in het rijke Dubai en ontdekken de seksuele aantrekkingskracht die tussen hen heerst.
Net als de vijf beste Nederlandse danscrews naar een wedstrijd in New York vertrekken, wordt hun subsidie ingetrokken. De reis lijkt definitief niet door te gaan. Vijf die hards, allen uit totaal verschillende danscrews, besluiten als enige toch te gaan. Pas in New York beseffen ze wat ze hebben gedaan. Ze moeten samen overleven en een nieuwe danscrew vormen om mee te doen met de wedstrijd. Voor Nina is er zeker geen weg terug. Ze heeft zich in Nederland zo onmogelijk gemaakt bij haar vrienden dat ze niet meer welkom is. Ze moét van haar Amerikaanse avontuur wel een succes maken. Als ze verliefd wordt en moet kiezen tussen keiharde ambitie en gevoel wordt het moeilijk.
Na één dag samen te hebben doorgebracht, ontstaat er tussen Emma Morley (Anne Hathaway) en Dexter Mayhew (Jim Sturgess) een vriendschap voor het leven. En dat terwijl het tegenpolen lijken te zijn. Emma is een idealistisch en ambitieus type, dromend van een betere wereld. Dexter daarentegen is een rijke charmeur die de wereld als zijn eigen grote speeltuin ziet. Twee decennia lang kijken we op 15 juli hoe het met Em en Dex gaat en hoe hun levens met elkaar verwikkeld zijn. Hun relatie verschuift in de loop der jaren, totdat ze zich op een bepaald punt in hun leven realiseren dat hetgeen waar ze naar zoeken en op hopen, dichterbij is dan ze al die tijd hebben gedacht.
Stefan Knüpfer, de innemende concerttechnicus en pianostemmer van Steinway & Sons, die een rits beroemde concertpianisten bijstaat in de zoektocht naar de perfecte klank. Knüpfer gebruikt geen visuele meetinstrumenten om zijn vleugels te stemmen: hij vertrouwt op zijn gehoor en zijn aandacht voor detail. Met humor, engelengeduld en een flinke dosis inventiviteit sleutelt hij net zo lang aan de vleugels tot het geluid de pianisten kan bekoren. Dat is niet altijd een gemakkelijke opgave. "Pianisten zijn nooit echt tevreden", vertrouwt Knüpfer de camera toe. De film volgt Knüpfer terwijl hij zich voorbereidt op Pierre-Laurant Aimards opnames van Bachs "Die Kunst der Fuge" in het Wiener Konzerthaus.
Na het succes van brengen de makers voor het vierde jaar op rij een nieuw Sinterklaasavontuur uit in de bioscoop: . Naast Sinterklaas schitteren ook Diego, Gerard Joling en Joris en Boris weer op het witte doek. In dit nieuwe verhaal lopen de Pieten op tegen een modern probleem. De meeste schoorstenen zijn verdwenen en veel huizen zijn tegenwoordig beveiligd met een alarm. De arme Pieten worden steeds door de politie achterna gezeten als ze proberen de cadeautjes te bezorgen bij de kinderen. Pakjesavond nadert en voor de Pieten en Sinterklaas wordt het een race tegen de klok.
Een onvergetelijk verhaal, adembenemende animaties, geliefde personages en met awards bekroonde muziek en nu voor het eerst in 3D. Een echte Disney klassieker die de avonturen volgt van Simba, de zoon van leeuwenkoning Mufasa. Simba is een leeuwenwelp die niet kan wachten om zelf koning te worden. Zijn jaloerse oom Scar is het daar niet mee eens. Terwijl Simba van een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen en zo zelf de macht te kunnen grijpen. Dit verhaal waarin moed, loyaliteit en hoop samenkomen maken dit een tijdloos en onvergetelijk avontuur.
Het is maart 1982. Aan de vooravond van de Falklandoorlog komt het volk in Argentinië in opstand tegen de militaire dictatuur. Ondertussen worden de kinderen van de elite binnen de muren van de Colegio Nacional in Buenos Aires klaargestoomd om de nieuwe toplaag te vormen. In deze wereld, waar ijzeren discipline het grootste goed is, is van de turbulente buitenwereld niks te merken. De 20-jarige rigide onderwijsassistent María Teresa (een prachtige rol van Julieta Zylberberg) moet van de hoofdsurveillant Biasutto, die een vergaande seksuele fascinatie voor haar koestert, de leerlingen meer dan nauwlettend in de gaten houden.
- de Blues, het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis is een reis aan de hand van de blues door het Amerika van nu. Vanuit de actualiteit, de economische crisis en de eerste zwarte president van de V.S. gaan we terug naar de oorsprong van de blues, de katoenvelden in de Mississippi-delta, de armoede, de discriminatie en de strijd om de gelijke burgerrechten. In de film zijn te zien: Charly Sayles, Memphis Gold, Blind Mississippi Morris, Super Chickan, Razorblade, L.C. Ulmer en Jimmy Duck. Times Like Deese is de nieuwe film van Thomas Schidt en Maarten Doebele die al lange tijd samen documentaires maken.
Rowan Atkinson ( ) kruipt opnieuw in de huid van de onverschrokken Britse geheim agent, Johnny English. Deze keer moet hij een groep sluipmoordenaars tegenhouden, die een aanslag heeft voorbereid op een belangrijke wereldleider. Verder ook met: Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike, Daniel Kaluuya. |