De werkgelegenheid in de Nederlandse filmindustrie is enorm teruggelopen.
Volgens een rapport van Oxford Economics is tussen 1998 en 2011 de werkgelegenheid in de Nederlandse film- en audiovisuele sector met 16,7% gekrompen. Dit terwijl in de rest van Europa dezelfde sector juist een groei van 11,5% kende.
Deze daling komt volgens het rapport door de afname van overheidsbijdragen en het ontbreken van regelgeving om internationale producties aan te trekken. Bovendien trekken veel Nederlandse filmmakers naar het buitenland vanwege de fiscale voordelen die ze daar hebben. Dit betekent dat de Nederlandse overheid ook veel geld misloopt. Het filmbudget wordt dan immers in het buitenland uitgegeven.
Dit laatste wordt ook onderschreven door de onderzoekers van Oxford Economics. Volgens hen leert de ervaring van andere landen dat filmstimuleringsbeleid een positief effect heeft op de schatkist. De Nederlandse overheid zou daarom fiscale en economische maatregelen moeten nemen
De Tweede Kamer besloot onlangs nog om te onderzoeken hoe de Nederlandse filmindustrie het beste economisch gestimuleerd kan worden. Het was de bedoeling dat het kabinet half september met antwoorden zou komen. Afgelopen week schreef minister Jet Bussemaker echter dat het kabinet nog minstens een maand nodig zal hebben.
Oxford Economics deed dit onderzoek in opdracht van onder meer de Filmproducenten Nederland, de filmdistributeurs en bioscoopexploitanten, en het Nederlands Filmfonds.