MovieScene stelde een top 10 samen van apocalyptische fil Dit is de lijst.
10 - Dawn of the Dead (1978)
George A. Romero staat vooral bekend voor zijn horrorfil Het woord “Dead” komt ook bijna elke keer voor in de titel van de film waarin Romero heeft meegewerkt. In 1978 heeft hij zijn beste horror/apocalyps film gemaakt, genaamd Dawn of the Dead.Dawn of the Deadis een vervolg op de filmNight of the Living Deaddie hij tien jaar eerder maakte. De zombiefilm wordt nog steeds gezien als een klassieker van het horrorgenre. Destijds werd de film als vernieuwend beschouwd, maar na dertig jaar is hij eigenlijk nog steeds zeer geschikt om te kijken. Vooral als je van een good old fashioned zombie Apocalyps houdt.
9 - Zombieland (2009)
Zombielandis van dit lijstje veruit de meest humoristische en minst serieuze film. InZombielandis, zoals de titel misschien al heeft verraden, het merendeel van de populatie in zombies veranderd. Regisseur Ruben Fleischer is met deze film een andere richting opgeslagen dan andere bekende zombiefilms zoals;Resident Evil, Dawn of the Deaden28 Days Later. Er wordt vooral gemikt op de humoristische kant en daar slaagt Fleischer goed in. De film moet het vooral hebben van de sterke cast, bestaande uit Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg en Abigail Breslin. De cast heeft plezier met elkaar, en dat is terug te zien in de film.Zombielandis simpelweg een vermakelijke apocalyps film. Ik hoop dat er nog eens een tweede deel komt, de acteurs zouden er voor open staan, dus wie weet.
8 - The Road (2009)
Voor The Road ruilde Viggo Mortensen zijn zwaard in voor een revolver. Mortensen, vooral bekend voor zijn rol als Aragorn in de The Lord of the Rings trilogie, laat wederom zien wat hij in huis heeft. Hij werd al eens eerder genomineerd voor een Oscar en een BAFTA en won daarnaast meerdere prijzen. Onlangs schitterde hij nog naast Keira Knightly in A Dangerous Method. In The Road focust het verhaal zich op een vader (Mortensen) en een zoon die proberen te overleven in een postapocalyptische wereld. De film schetst een zeer tragisch beeld, waardoor de kijker waarschijnlijk met een milde depressie naar bed zal gaan. Dit is vooral te danken aan de sombere beelden en het puike acteerwerk. Mortensen weet zijn rol als beschermende vader goed over te brengen en ook Kodi Smit-McPhee, de zoon, laat met deze film zien dat hij nog lang mee zal gaan in Hollywood. Zelfs Oscarwinnares Charlize Theron wist in de paar korte scènes die ze had een duidelijke stempel op de film te drukken. The Road is geen leuke film. Geen film die bestemd is voor een leuke filmavond. Dat komt door het akelige gevoel dat je bekruipt als je naar de lijdensweg van een gezin kijkt. Juist dat benauwde gevoel dat je overhoudt aan de film, is de reden waarom dit een van de betere apocalyps films is.
7 - When the Wind Blows (1986)
When the Wind Blows is een bijzondere film in dit lijstje. Op het eerste gezicht lijkt deze animatiefilm meer op een schattige kinderfilm dan op een luguber apocalyptisch verhaal. Dat valt echter vies tegen. De film volgt het ouderlijk echtpaar Jim en Hilda Bloggs. De Bloggs genieten van hun pensioen in het plattelandse Sussex wanneer hun rustige leventje wordt opgeschud door een nucleaire aanval van de Sovjet-Unie. Een bijzonder perspectief voor een apocalyptische film. Jim is vooral bezig met het beschermen van zijn gezin, terwijl zijn vrouw zich meer zorgen maakt over het huishouden. Ook na de aanval lijkt het huishouden de topprioriteit van mevrouw Bloggs.
Een spannende film isWhen the Wind Blowsniet. De kracht van de film zit hem in de dialogen tussen het echtpaar. Hun zorgeloosheid, hun naïviteit, hun drang om het dagelijkse routine te behouden en hun geloof in de toekomst. De Bloggs zijn sympathieke naïve mensen, waardoor de kijker met hun mee gaat leven.
Wat ook bijzonder is zijn de speciale technieken die voor de film gebruikt zijn, die voor die tijd vrij modern waren. Het echtpaar is getekend, maar voor de objecten zijn “echte” meubelstukken gebruikt, dit geeft de film een bijzonder sfeer. De muziek van verscheidende artiesten, waaronder David Bowie, geeft ook een extra tint. Toepasselijk zijn ook de citaten. Naast Psalm 23, die vrij vaak wordt geciteerd, weten de filmmakers ook een orginelere regel toe te passen uit het gedicht The Charge of the Light Brigade. Prachtig.
6 - Twelve Monkeys (1995)
De filmTwelve Monkeysis een zeer bijzondere apocalypse film, want naast het feit dat het grootste deel van de wereldbevolking sterft aan een virus, wordt er ook nog meerdere malen door de tijd gereisd. Een combinatie die nog niet vaak is voorgekomen. De film heeft hierdoor een ietwat, nee eigenlijk een zeer ongeloofwaardig plot. Twelve Monkeysmoet het daarom vooral hebben van de spanningsopbouw die wordt gecreërd. De vraag blijft namelijk tot het einde: hoe komt de wereld tot een einde? Wat de film ook geen kwaad doet, zijn de acteerprestaties van de cast. Bruce Willis komt zeer overtuigend over en een Oscarnominatie had hier niet misgestaan. Naast Willis straalde ook Madeleine Stowe, Christopher Plummer en Brad Bitt in het bijzonder. Brad Pitt liet op vroege leeftijd al zien dat hij een de potentie had om een grote naam te worden. Hij zet zijn rol als excentrieke en gestoorde rijkelui’s zoon zeer goed neer, wat hem terecht een Oscarnominatie opleverde.Twelve Monkeysis een film die van het begin tot einde boeit door meerdere elementen. De beelden, de cast, het bijzondere verhaal, de kostuums, het zijn stuk voor stuk redenen om deze apocalypse film te zien.
5 - Planet of the Apes (1968)
De rollen zijn omgedraaid. InPlanet of the Apesstaan mensen niet meer bovenaan in de hiërarchie, maar is die plaats overgenomen door de apen. De film is gebaseerd op het boek van de Fransman Pierre Boulle, en werd genomineerd voor twee Oscars.The Planet of the Apeswerd destijds als vernieuwend gezien en is nog steeds interessant om te kijken. Natuurlijk kunnen de effecten en speciale effecten niet op tegen de hedendaagse techniek, maar het blijft een goede film. Het acteerwerk van Oscarwinnaars Charlton Heston en Kim Hunter draagt daar zeker aan bij. De film geeft mensen veel stof om over na te denken, en heeft nog een leuke plotwending op het einde. Van alle films die gebaseerd zijn op het boek van Boulle, is deze film de beste.
4 - The Matrix (1999)
The Matrixis het eerste deel van de trilogie. Hiervan is het eerste deel veruit de beste. De film wist met slechts een budget van 100 miljoen dollar wereldwijd 463 miljoen dollar te verdienen.The Matrixzette daardoor gelijk de basis voor de twee opvolgers, waardoor de franchise uiteindelijk meer dan 1,5 miljard dollar binnenbracht. Geld zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van een film, maar het geeft wel een indruk op de impact. Wat wel iets zegt over de kwaliteit van de film zijn de vier Oscars die de film won. De combinatie van de verhaallijn, de orginaliteit en de special effects maaktThe Matrixeen top apocalypse film die in dit lijstje thuis hoort.
3 - WALL-E (2008)
Wall-Eis de negende film van Pixar. Andrew Stanton(Finding Nemo, Toy Story) was de regisseur van deze animatiefilm en ontving uiteindelijk een Oscar voor zijn werk.Wall-E(Waste Allocation Load Lifter Earth-class) volgt het liefdesverhaal van twee robotjes. Wall-E is een robotje met de opdracht de aarde schoon te maken. Het robotje kan weliswaar niet praten, toch heeft hij duidelijke karaktereigenschappen. Hij verzamelt spulletjes die hij vindt, danst elke avond mee met zijn Hello, Dolly video en heeft zelfs een kakkerlak als huisdier. Als Wall-E EVA ontmoet wordt hij verliefd. In de film wordt nauwelijks gecommuniceerd met een menselijke stem, maar toch is er volop communicatie met lichaamstaal en “robotgeluiden”. Een paar verwijzingen naar2001: A Space Odyssey en de Bijbel geven de film extra flair. Uiteindelijk werdWALL-E genomineerd voor zes Oscars, waarvan Stanton er één won. De animatiefilm won daarnaast een Golden Globe, een BAFTA Award en twee Grammy’s.
2 - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Dr. Strangelovezorgde in 1964 voor aardig wat opschudding in de Verenigde Staten. De film van Stanley Kubrick was kort na de Cubaanse crisis en de dood van J.F.K te zien en zet de Amerikanen niet echt in het zonnetje. In de meeste Amerikaanse films over de Koude Oorlog, van toen en nu, zijn de Russen de slechterikken. InDr. Strangeloveworden de problemen echter veroorzaakt door een gestoorde Amerikaanse generaal. De film was oorspronkelijk bedoeld als een thriller, maar Kubrick besloot er later satirische elementen in te verwerken. Dit geeft een extra laag aan de film. Zinnen zoals "Gentlemen, you can't fight in here. This is the War Room" geven de film extra flair. Ook over de namen van de personages Turgidson, Kissoff, Gueno en DeSadesky is extra nagedacht. De humor zorgt ervoor dat het serieuze van de film iets afneemt, maar hierdoor is de film wel leuker om te kijken. De satire is niet het enige dat bijzonder is aan de film. Zo mag ook worden vermeld dat Peter Sellers maar liefst drie rollen heeft vertolkt. De vreemde personages, het bijzondere plot en een frisse invalshoek op de Koude Oorlog zijn redenen waarom deze film zich bij de toppers schaart.
1 - Children of Men (2006)
Er is geen nucleaire oorlog uitgebroken. Zombies jagen niet op de resterende mensen, of andersom. Computers en apen hebben de wereld ook niet overgenomen. Toch is er inChildren of Mensprake van een ware apocalyps. De film speelt zich namelijk af in het jaar 2027, en in die toekomst zijn er al jaren geen kinderen meer geboren. De mensheid dreigt langzamerhand uit te sterven. Children of Menwerd genomineerd voor drie Oscars, waaronder voor beste script, wat een goede indruk geeft van de kwaliteit van het script. Vaak spelen kernwapens of een grote natuurramp een rol bij een apocalypse film. Hier is er geen sprake van een ramp, slechts van een biologische verandering. Een verandering met grote gevolgen. Het script van de film is zeer pakkend en de acteurs weten dit zeer goed te vertolken. De wanhoop van de hoofdrolspelers straalt er van af. Hierdoor weet de film je te raken. Van alle apocalypse films die ik heb gezien heeftChildren of Mende meeste indruk op mij achter gelaten, daarom krijgt deze film van mij de eerste plek.