Wat zijn de beste stripverfilmingen met superhelden? MovieSense heeft een top tien samengesteld.
Na onze top 10 van de slechtste en beste gameverfilmingen , kijken we nu naar comicfil Het gaat alleen om strips waarin superhelden de hoofdrol spelen. Hierdoor zijn stripverfilmingen zoals 300 en A History of Violence uitgesloten.
Wat is dan de definitie van een superheld? De meeste superhelden zijn te herkennen aan hun bovenmenselijke krachten en mogelijkheden, zoals Superman. Anderen moeten het hebben van extreme vaardigheden in vechtsporten of geavanceerde apparatuur, zoals Iron Man en Batman.
10 - Dick Tracy (1990)
Welke stripfilm kreeg de meeste Oscars? Nee, niet The Dark Knight met 'slechts' twee beeldjes. Het is echter de film waarin Al Pacino, Dustin Hoffman en James Caan de slechteriken spelen, namelijk Dick Tracy . De productie verkreeg drie Oscars onder de regie van Warren Beatty die ook de hoofdrol van Dick Tracy op zich nam. Beatty koos ervoor om de film te maken met een pallet van zes kleuren; rood, blauw, geel, groen, oranje, paars - gelijk aan de kleuren uit de strip. De sets zijn gestileerd en zijn surrealistisch. Het uiterlijk van de karakters zegt alles over hun innerlijk. De badguys zijn lelijk en de helden knap en stoer. Visueel is de film sterk met zijn schaarse kleurenpalet. Al had het verhaal daar soms onder te lijden.
9 - Hellboy II: The Golden Army (2008)
Voor het vervolg op Hellboy uit 2004 liet regisseur Guillermo del Toro zijn fantasie de vrije loop. En dat is te zien aan de vele uitzonderlijke wezens en monsters die Hellboy tegen het lijf loopt. Zo zijn er de elfjes met scherpe tanden en vele originele wezens in de scène op de trollenmarkt. Acteur Ron Perlman weet ondanks de lagen make-up de rode chagrijnige duivel een hart mee te geven. Met zijn diepe stem weet hij de ene na de andere oneliner te brengen, waardoor Hellboy 2 juist niet duister is maar een actiefilm met veel droge humor.
8 - Superman: The Movie (1978)
Richard Donner’s Superman uit 1978 was de eerste superhelden bioscoopfilm. Daarvoor waren striphelden alleen op tv te zien. De film was een gigantische kaskraker en bewees dat het superheldengenre levensvatbaar was als bioscoopfilm. Het publiek en de critici vonden Christopher Reeves geweldig als Superman. Donner probeerde een geloofwaardige superheld neer te zetten in een actiefilm met humor, avontuur en romantiek. Hiervoor liet hij Mario Puzo, auteur van The Godfather (in beide films heeft Marlon Brando een rol), het verhaal en het script schrijven. Al zien de special effects er nu lachwekkend uit, voor die tijd waren ze zeer indrukwekkend.
7 - Batman (1989)
Na Superman kwamen de superheldenfilms langzaam op gang, maar afgezien van Superman II zaten daar geen grote successen tussen. Totdat Tim Burton zijn visie op Batman gaf in de gelijknamige film met Michael Keaton als Batman en Jack Nicholson als de gestoorde Joker. Ontwerper Anton Furst ontwierp Gotham City als een naargeestig toekomstbeeld van New York overspoeld door criminaliteit en met een mix van tegenstrijdige architecturen. Tevens was hij verantwoordelijk voor het mooiste ontwerp van de Batmobiel tot nu toe. Voor zijn art-direction won Furst een Oscar. Opvallend detail; de kritiek was dat de film te duister zou zijn en dat de aandacht vooral naar de Joker ging, iets wat later ook over The Dark Knight gezegd werd.
6 - X-Men 2 (2003)
Waar de eerste X-Men film nog de nadruk legde op Wolverine, geeft regisseur Bryan Singer hier alle helden genoeg aandacht. Bovendien werden er nog een aantal nieuwe helden geïntroduceerd, waarbij Singer het voor elkaar krijgt elk personage interessant te houden. Een uitstekend vervolg met een onvergetelijke openingsscène met Nightcrawler.
5 - Batman Begins (2005)
Nadat de Batman franchise om zeep was geholpen door Joel Schumacher, met zijn Batman Forever en vooral Batman & Robin , pakte Christopher Nolan de draad weer op. Nolan liet zien dat Batman’s echte wapen de angst is die hij zaait onder zijn vijanden. Christian Bale is de persoon die in het pak mocht duiken. Een prestatie, aangezien hij een film eerder, Brad Anderson’s The Machinist , nog graatmager door het beeld liep. Door veel te trainen en kilo’s aan te komen kon hij in het vleermuizenpak stappen en zo de beste Batman vertolking tot nu toe leveren.
4 - Iron Man (2008)
Regisseur Jon Favreau had een goede aan badboy Robert Downey Jr. in de rol van de arrogante Tony Stark. Samen met Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow zorgden het sterrentrio ervoor dat de actiefilm boven een gemiddelde stripverfilming uitsteeg. Een interessante mix van technische snufjes, humor, veel actie en een voorzichtige anti-oorlog boodschap.
3 - Spider-Man 2 (2004)
Na het opstarten van de franchise kon regisseur Sam Raimi helemaal los met zijn tweede Spider-Man . Hij had in acteur Tobey Maguire de juiste persoon gevonden om de spinnenman tot leven te brengen op het witte doek. Maguire weet hem als sympathieke jongeman, die ook daadwerkelijk plezier beleeft aan zijn verkregen krachten, neer te zetten. Deel twee bevatte niet alleen meer humor, maar ook meer actie. Bovendien bevatte het een interessantere slechterik met een stel mechanische armen, wat prachtige actiescènes opleverde. Ook hoofdpersonage Peter Parker wordt meer uitgediept in een verhaal waarbij hij moeite heeft met zijn dubbelleven en zijn Spiderman pak aan de wilgen hangt.
2 - Watchmen (2009)
Regisseur Zack Snyder (die na 300 weer een comicbook verfilmt) laat met Watchmen zien dat hij perfect gevoel voor mise-en-scène heeft met prachtige cameravoeringen, decors en aankleding. Zijn shots zitten vol details en waar nodig is, vertraagt Snyder het beeld of zet het even stil. Zelfs dan nog ontgaan je tal van details. De epische beelden worden versterkt door perfect gekozen muzieknummers die aansluiten bij het tijdsbeeld. Dit alles gaat gepaard met soms diepzinnige voice-overs en verwijzingen, waardoor het geen luchtig filmpje is. Duister, zoals The Dark Knight , is de productie absoluut en het gaat soms ver in de vertoning van grof geweld.
1 - The Dark Knight (2008)
De meest duistere en volwassen stripverfilming van allemaal, waarin de superheld, maar ook de slechterik als geloofwaardige karakters worden neergezet. The Dark Knight wordt niet alleen gezien als de beste stripverfilming, maar ook als een van de betere films in het algemeen. Het karakter van Bruce Wayne wordt uitgediept en we komen meer te weten over waarom hij zichzelf in het vleermuispak hijst. Toch is het Heath Ledger als de psychopathische Joker die de show steelt. Hij doet het optreden van Jack Nicholson als de vorige Joker geheel vergeten. Waar Nicholson vooral Nicholson speelde, laat Ledger hier een totaal onbekende kant van zichzelf zien en is hierdoor bijna onherkenbaar.
Als laatste nog een eervolle vermelding voor componist Danny Elfman. Hij wordt sinds Batman veel gevraagd voor de muziek in stripfil Hij deed de score voor: Batman, Dick Tracy, Darkman, Batman Returns, Spiderman, Hulk, Spider-Man 2 en Hellboy II: The Golden Army .
De top tien met de slechtste stripverfilmingen met superhelden lees je hier . Reageren op de top 10 kan hieronder.