De koningin treedt af, maar haar opvolger staat al klaar. Speciaal voor de toekomstige koning Willem-Alexander hebben we de beste koningen van het witte doek verzameld. Bekijk de top 10.
Na jaren van speculatie was het dan op maandag 28 januari 2013 zover: koningin Beatrix treedt af en Willem-Alexander zal binnenkort als koning worden gehuldigd. Voor MovieScene aanleiding om de beste koningen van het witte doek eens op een rijtje te zetten. En dat valt niet mee, want het zijn meestal hun zonen – de prinsen, al dan niet voorzien van een wit paard – die komen opdraven in de filmwereld.
10 - Harold(Shrek 2)
De ouders van Fiona zijn niet bepaald blij dat hun oogappeltje getrouwd is met Shrek. Zeker niet wanneer ze er achter komen dat ook zij een afzichtelijke ogre geworden is. Hun huwelijksreis leidt dan ook naar het koninkrijk Far Far Away, om zo eens nader kennis te kunnen maken. Maar vader Harold (van stem voorzien door de briljante John Cleese) heeft daar weinig zin in en hij maakt vooral ruzie met zijn kersverse schoonzoon. Daar heeft deze koning echter zijn redenen voor.
9 - Ralph Hampton Gainesworth Jones(King Ralph)
Niet alle koningen zijn per definitie geschikt als leider van een compleet land. Dat merken ook de Engelsen als de volledige Koninklijke familie omkomt bij een ongeluk. De enige erfgenaam is Ralph, een slonzige (en niet te vergeten Amerikaanse) loungezanger, gespeeld door knuffelbeer John Goodman. Hij zet het land compleet in de komische filmKing Ralph, maar natuurlijk heeft hij het hart uiteindelijk op de goede plek.
8 - Mongkut(The King and I)
Het boekAnna and the King of Siamvan schrijfster Margaret Landon is meerdere malen verfilmd. Toch is het de legendarische Yul Brynner die in 1956 het meeste indruk maakte als koning Mongkut van Siam (gebaseerd op de echte koning Rama IV van wat tegenwoordig Thailand is). In de romantische musicalThe King and Ivalt deze stijve monarch voor de Engelse lerares van zijn kinderen. Met zijn donkere uitstraling speelde de Russische acteur wel vaker buitenlanders, maar Brynner wordt vooral herinnerd vanwege deze Koninklijke rol.
7 - Henry V(Henry V)
Kenneth Branagh besloot het zich voor zijn regiedebuutHenry Vniet makkelijk te maken. Hij pakte een historisch toneelstuk van William Shakespeare en plaatste dat als scriptschrijver in een bloederig strijdtoneel, maar hij behield de stoffige teksten. Daarnaast nam hij ook nog eens de hoofdrol op zich als Engelse koning die Frankrijk binnenviel om zijn mannelijkheid te bewijzen. Branagh zelf bewees dat ook, want sindsdien wordt de filmmaker op alle vlakken gelauwerd.
6 - Richard Lionheart(Robin Hood: Prince of Thieves)
Hij was maar te zien in een flits (die de makers een astronomische 250.000 dollar kostte voor twee dagen werk), maar het gaat hier natuurlijk wel om Sean Connery. Als iemand geschikt is als indrukwekkende koning, dan is hij het wel. De legendarische koning Richard werd talloze keren op het scherm getoverd door een keur aan acteurs, maar niemand kan tippen aan deze Schotse monarch.
5 - George VI(The King's Speech)
Over koninginnen die echt bestaan hebben, zijn talloze films gemaakt, maar over hun mannelijke tegenhangers zijn blijkbaar niet zoveel interessante verhalen te vertellen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want het verhaal van de stotterende koning George VI – door zijn vrienden Bertie genoemd – was een grote hit. Met de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond en in een tijd waarin je niet overal opnames kon horen van iedereen, bleek de strijd tegen zijn handicap een boeiende film op te leveren. Colin Firth won er zelfs een Oscar mee.
4 - Leonidas(300)
Als het verhaal – waarin slechts 300 van de beste krijgers het opnemen tegen een enorme overmacht aan tegenstanders – nog niet indrukwekkend genoeg was, dan was de six pack die acteur Gerard Butler kweekte dat zeker wel. Als Leonidas voert hij zijn soldaten aan met een heerlijk Schots accent aan tegen de ene na de andere golf vijanden. Historisch allesbehalve correct, maar als adrenalinestoot was300(gebaseerd op de gelijknamige strip van Frank Miller) waanzinnig goed.
3 - Jareth(Labyrinth)
Tegenwoordig worden alle vreemde wezens uit de computer getrokken, maar er was een tijd dat je daar voor aanklopte bij de grootmeester der poppenspelers Jim Henson. Zijn studio ontwikkelde bijvoorbeeld Sesamstraat, de Muppets en de Freggles, maar in 1986 maakte hij zijn magnum opus met Labyrinth. Tussen alle gedrochten speelt David Bowie als één van de weinige mensen de rol van Jareth the Goblin King. De grootste nachtmerries kwamen echter voort uit die suggestieve bobbel in zijn (veel te strakke) broek.
2 - Aragorn(The Lord of the Rings)
Hoewel hij niet de eerste keuze was (er zijn zelfs scènes met een andere acteur geschoten), kan niemand zich voorstellen hoe Aragorn was geweest zonder zijn vertolker Viggo Mortensen. Als erfgenaam van Isildur is deze krijger de officiële troonopvolger van Gondor. Maar dan moet hij wel eerst het leger van de kwaadaardige Sauron verslaan. Daar heeft hij de hulp van enkele dappere hobbits voor nodig, maar uiteindelijk kan hij gelukkig toch tot koning Elessar Telcontar gekroond worden.
1 - Mufasa(The Lion King)
Sinds 1994 groeien kinderen over de hele wereld op metThe Lion King. En hoewel de titel slaat op de letterlijke en figuurlijke reis van Simba is het zijn vader die in ieders gedachten opduikt als je aan een koning denkt. Voor een groot deel is dat te danken aan James Earl Jones (in de Engelse versie dan), wiens prettige, bombastische stem het personage leven in blaast. In principe is Mufasa niet meer dan een rij aaneengeschakelde tekeningen, maar tegelijkertijd is hij de enige koning in de lijst die jong en oud, en man en vrouw, echt kan laten huilen.