Top 10 sportfilms

Top 10
door Jon
zondag, 15 december 2013 om 12:57
rocky20thumb
Ron Howard's Rush, over de rivalitieit tussen formule-1 coureurs Niki Lauda (Daniel Bruhl) en James Hunt (Chris Hemsworth) is dit jaar een van de favorieten bij de komende Oscarverkiezingen. Heel verrassend is Rush' succes niet. De afgelopen jaar zijn sportfilms alsThe Fighter, MoneyballenWarriorzowel bij de critici als bij het publiek populair geweest. Het is dan ook hoog tijd voor een lijstje van de tien beste sportfil
10 - Seabiscuit (2003)
Seabiscuitis de tweede film van regisseur Gary Ross. Het vertelt het verhaal van het veel te kleine paard Seabiscuit, die bereden wordt door de veel te kleine jockey Red Pollard (Tobey Maguire). In het midden van de Amerikaanse financiële crisis van de jaren 30 behalen zij ongelofelijke en onwaarschijnlijke successen. De film is soms iets te zoetsappig, maar is voornamelijk interessant doordat het laat zien hoe sportsuccessen invloed kunnen hebben op hoe een natie zichzelf ziet. De successen van underdog Seabiscuit zorgen voor hoop onder de door armoede geteisterde Amerikaanse bevolking. Daarnaast heeft William H. Macy een fantastische rol als de dolenthousiaste commentator Tick Tock McLaughlin
seabiscuit
9 - Cool Runnings (1993)
"Sanka, you dead?" Natuurlijk isCool Runningsgeen groot meesterwerk, maar een lijstje van de beste sportfilms kan eigenlijk niet zonder. Het lijkt soms wel alsof ieder kind dat op een luie zondagmiddag langs deze film zapt er gelijk gek op is. En dat is ook niet verrassend. Regisseur Jon Turteltaub heeft een film gemaakt met veel humor en zeer sympathieke personages. Dat geldt niet alleen voor de onwaarschijnlijke Jamaicaanse bobsleëers, maar ook voor hun coach gespeeld door John Candy. Bovendien is het moeilijk om een underdogverhaal te bedenken, met een grotere underdog dan het Jamaicaanse bobsleeteam. Dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal is alleen maar mooier.
cool20runnings
8 - Coach Carter (2005)
Samuel L. Jackson's rol van de - echt bestaande - basketbalcoach Ken Carter is een van zijn beste rollen en een goed bewijs van zijn veelzijdigheid. Er zijn weinig acteurs ter wereld die met zoveel overtuiging zowel Jules Winfield als Ken Carter zouden kunnen spelen. Ken Carter coacht het basketbalteam van een high school uit een arme buurt in Richmond, California. Hij wil zijn spelers echter niet alleen betere basketballers maken, maar ook betere mensen, en dwingt ze daarom om goede schoolresultaten te hebben. Wanneer ze dat niet hebben stopt hij hun trainingen, net op het moment dat ze het heel goed doen. De film, waarin Channing Tatum zijn acteerdebuut maakt, is geregisseerd door Thomas Carter (geen familie van) en heeft zowel veel liefde voor de personages als voor de basketbalsport.
coach20carter
7 - Raging Bull (1980)
Martin Scorsese heeft, wat ondergetekende betreft, betere films gemaakt danRaging Bull. Dat verklaart de wat lage klassering van deze film op de lijst. Desondanks blijft dit natuurlijk een zeer goede film over de opkomst en ondergang van bokser Jake LaMotta. Net als veel van Scorsese's films gaat ook deze film over een met boosheid en verwarring gevulde man. Voor LaMotta zorgt dat voor succes in de boksring, maar het leven met zijn familie wordt er, op zijn zachtst gezegd, niet beter door.Raging Bullis gevuld met geweldige acteerprestaties, maar dat mag je wel verwachten van een Scorsese-film met Robert De Niro en Joe Pesci. Ook niewkomer Cathy Moriarty doet het heel goed als de vrouw van Jake LaMotta. Om de rol van LaMotta te spelen leverde De Niro zelf een inspanning die een topsporter waardig zou zijn. Nadat hij eerst volop moest trainen om de jonge LaMotta te spelen, moest hij vervolgens 30 kilo zwaarder worden om LaMotta als oude, vervallen man te spelen.
6 - Warrior (2011)
Warrioris de tweede sportfilm van regisseur Gavin O'Connor. Eerder regisseerde hij de ijshockeyfilmMiraclemet Kurt Russell.Warrioris echter veruit de betere van de twee. De film volgt Tommy (Tom Hardy) en Brendan (Joel Edgerton), twee broers die van elkaar vervreemd zijn geraakt. Toen hun moeder wegging van hun alcoholische vader (voor een Oscar genomineerde Nick Nolte) ging Tommy met haar mee, terwijl Brendan met zijn vader achterbleef. Naast broers zijn zij ook twee MMA-fighters die aan een groot MMA-toernooi gaan meedoen. De film is dramatisch zeer sterk en biedt daarnaast een verrassend realistische blik op de manier waarop de moderne media sportevenementen en sporthelden presenteren. Daarnaast zijn de gevechten zeer spectaculair en is de film lang niet zo clichématig als op het eerste gezicht lijkt.
5 - Hoosiers (1986)
Deze basketbalfilm is wellicht de minst bekende op deze lijst. Dat is jammer, want deze film, geregisseerd door David Anspaugh, is heel goed en wordt soms wel gezien als de beste basketbalfilm aller tijden. Gene Hackman speelt Norman Dale, een basketbalcoach wiens reputatie aan diggelen is na een incident uit het verleden. Hij kan alleen nog aan de slag als coach van een kleine high school in Indiana (Hoosiers is de bijnaam van de inwoners van Indiana). Het plot volgt alle clichés van de sportfilm, maar doet dat op zo'n overtuigende manier dat je beseft waarom zoveel films op die cliche's vertrouwen. Hoosiers bezet een ietwat curieuze plaats in de filmgeschiedenis. Dennis Hopper speelt de dronken vader van één van de kinderen en Hackmans assistent. Deze nogal vergeten rol leverde hem zijn enige Oscarnominatie voor zijn acteerwerk op. Toch verwachtten veel mensen vermoedelijk dat Hopper dat jaar een Oscarnominatie zou krijgen. Alleen dan wel voorBlue Velvet.
hoosiers
4 - The Fighter (2010)
Zelden is er een serieuze sportfilm met zoveel energie en plezier gemaakt. Dat is alleen maar des te opvallender vanwege het feit dat de inhoud zo grimmig is. Het leven in Lowell, Massachussets is vrij zwaar voor Mickey Ward (Mark Wahlberg), een sympathieke bokser die getraind wordt door zijn broer, oud-bokser Dicky (Christian Bale) en gemanaged wordt door zijn moeder Alice (Melissa Leo). Het probleem is dat Dicky een onverbeterlijke junk is en Alice nogal ordinair. Hij kan het ver schoppen, maar dan moet hij eigenlijk onder het juk van zijn familie afkomen. Daarin wordt hij geholpen door zijn vriendin Charlene (een geweldige Amy Adams). Natuurlijk wordt Mickey uiteindelijk wereldkampioen nadat hij eerst afstand heeft gedaan van zijn familie om het vervolgens weer goed te maken. Inhoudelijk isThe Fighterniet zo verrassend. Maar regisseur David O. Russell filmt met veel bravoure, en de energie van zijn cast werkt aanstekelijk. Hierdoor, en vanwege de fantastisch gebruikte rock-soundtrack, doet dit vaak denken aan een Scorsese-film.
3 - Bull Durham (1988)
Kevin Costner mag niet ontbreken op een lijstje van de beste sportfil Hij heeft rollen gehad in enkele van de bekendste Amerikaanse sportfilms, zoals For the Love of the Game,Tin CupenField of Dreams.Bull Durham, geregisseerd door Ron Shelton, is echter zijn beste film. Hij speelt hier Crash Davis, een honkbalspeler op zijn retour (want Kevin Costner's personages zijn bijna altijd op hun retour), die een jong talent genaamd Nuke LaLoosh (Tim Robbins) onder zijn hoede moet nemen. Nuke kan heel goed werpen, maar hij is nogal dom. Ondertussen is daar ook fan Annie (Susan Sarandon) die ieder jaar een honkbalspeler uitkiest om een liefdesaffaire mee te hebben. Crash and Nuke belanden in een soort driehoeksverhouding met haar. Dit is een romantische comedy, met bij tijd en wijle zeer hilarische scènes. Maar de film is ook vrij melancholisch. Het toont dat het romantische beeld dat we van een sport en zijn helden (willen) hebben, vaak slechts een illusie is. En dat het talent niet altijd even eerlijk verdeeld is.
bill20durham
2 - Rocky (1976)
Tjah, dit is een cliché, maar je had toch niet verwacht dat er op een lijst van de beste sportfilms geen plek voor Rocky zou zijn? De reputatie van de film is inmiddels wat afgenomen door de vele sequels en door het feit dat Rocky in de Oscarrace onder andereTaxi Driverversloeg. Die film is inderdaad beter, maar dat neemt niet weg datRocky nog altijd een zeer goede film blijft. Sylvester Stallone schreef een scenario (dat verfilmd werd door regissuer John G. Avildsen), dat precies bij zijn talenten paste. Hij zet hier een geweldige acteerprestatie neer en maakt van de simpele Rocky een zeer hoopvol, sympathiek personage voor wie boksen de enige mogelijkheid is om verder te komen in het leven. Mooi zijn echter ook de scènes met zijn vriendin Adrian, Paulie, en zijn coach Mickey. De vriendschap en liefde tussen deze personages wordt zeer realistisch afgebeeld en je krijgt altijd het gevoel dat deze mensen echt om elkaar geven. Dit zet zich voort in de sequels, die niet eens zo heel slecht zijn. We hebben er in ieder geval Eye of the Tigeraan te danken.
1 - White Men Can't Jump (1992)
Ron Shelton geldt als één van de beste regisseurs van Amerikaanse sportfil Zoals we eerder zagen maakte hijBull Durham, maar ookCobb(een biopic over een zeer problematische honkbalspeler), golffilmTin Cupen de nogal misluktePlay It To the Bone. Zijn reputatie heeft hij echter vooral te danken aanWhite Men Can't Jump, met Wesley Snipes en Woody Harrelson als husselende straatbasketballers in de ghetto's van Los Angeles. De film barst van de energie en is vol met geweldige basketbalscènes, maar het is meer dan alleen een sportfilm. Met veel humor en zonder ooit expliciet te worden geeft de film ons een genuanceerde kijk op het ghettoleven en de rassenverschillen aldaar. Daarbij wordt de film geholpen door de fantastische dialogen die Snipes en Harrelson zich helemaal eigen lijken te hebben gemaakt. Beide heren zetten hier de beste rol uit hun carrière neer. En datzelfde geldt voor Rosie Perez, die Harrelson's vrouw speelt. Zij krijgt haar kans op de spotlight wanneer haar personage mee mag doen aan een televisiequiz.
white20men20cant20jump
Delen met