Brüno - recensie

Bioscoop
door Admin
dinsdag, 07 juli 2009 om 11:37
bruno 1

"Borat is so 2006"; een uitspraak die de lading van deze film goed dekt. Brüno is een Oostenrijkse, homoseksuele modeverslaggever die dolgraag beroemd wil worden en om dit te bereiken gaat de natte kwast behoorlijk ver.

Typetjes
Sacha Baron Cohen is briljant als het gaat om het vertolken van typetjes. Het typetje Ali G maakte hem wereldberoemd en zijn volgende karakter Borat zorgde voor heel wat opschudding en een gigantische bioscoophit. Het derde typetje dat ook regelmatig in de Ali G Show te zien was, is Brüno. Deze homoseksuele modeverslaggever doet er in deze film alles aan om, na uitgekotst te zijn door het grote publiek, een grote beroemdheid te worden.

bruno 1

Homoseksuele trip
Het verhaal begint met een scène waarin Brüno voor zijn televisieprogramma ‘Funkyzeit mit Brüno’ een modeshow bestormt. Dit doet hij natuurlijk niet in normale kleding, maar in een pak dat volledig is gemaakt van klittenband. Hierdoor komt hij al snel backstage vast te zitten aan verschillende kledingstukken en weet hij op geheel eigen wijze de modeshow te ruïneren. Vanaf dat moment begint de film pas echt en volg je Brüno op zijn zoektocht naar wereldfaam.

Wanneer je deze film bekijkt, dan moet je er eigenlijk voor zorgen dat je niet weg bent van een beetje mannenliefde of tolerantie als persoonlijke eigenschap hebben. Zorg ook vooral dat je niet teveel gegeten hebt als het bovenste niet het geval is, want er zitten toch een aantal scènes bij waarbij je meer ziet dan je wìl zien. Dat is tegelijkertijd ook een beetje de kracht van deze film. Er zitten zoveel momenten bij waarbij je denkt, ‘nee, dat doet ie niet’ en dan doet Brüno het toch. Het gevoel ligt een beetje tussen schaamte en walging in, dus als je daarvan houdt moet je zeker deze rolprent niet overslaan.

bruno 4

Freak
Brüno begint aan zijn trip door de USA vergezeld van zijn assistent en grootste fan Lutz (Gustaf Hammarsten). In tegenstelling tot Brüno is Lutz totaal niet modebewust en dit leidt gedurende de film tot een mooie wrijving tussen de karakters. Lutz is een karakter dat veel dichter bij het publiek staat dan Brüno en is daarom ook een stuk sympathieker. Uiteindelijk wordt dit een beetje teniet gedaan, omdat je ontdekt dat Lutz misschien wel een nog grotere freak is dan Brüno.

Sacha Baron Cohen is erin geslaagd om weer een aantal maatschappijkritische grappen in zijn film te stoppen. Zo probeert Brüno heteroseksueel te worden en doet hij dit door in gesprek te gaan met een ‘gay-converter’; hij gaat bij rednecks op bezoek om uitleg te krijgen over heteroseksuele mannenhobbies en hij maakt contact met een swingersgroepje dat uiteindelijk niet accepteert dat hij niet uit de kleren gaat. Het levert mooie en soms hilarische situaties op, maar tegelijkertijd bekruipt je het gevoel dat dit hetzelfde kunstje is dat Borat met een bos krullend haar en een dikke snor drie jaar geleden heeft vertoond. Het camerawerk is een groot deel van de tijd om te janken en het gehele verhaal heeft weinig om het lijf. Kritiekpunten die Baron Cohen ook al tijdens het uitkomen van zijn vorige rolprent te verduren kreeg. Blijkbaar vindt Sacha dit allemaal niet zo belangrijk en gaat het bij hem alleen maar om flauwe grapjes maken.

bruno 2

Conclusie
Brüno is zoals eerder al gezegd soms walgelijk, maar toch ook wel weer het kijken waard. Er zitten genoeg lachmomenten en absurde situaties in de film, die iedereen kan waarderen. Aan de andere kant is Brüno wel een iets te makkelijke film. Je wist dat deze film eraan zat te komen en Sacha Baron Cohen doet eigenlijk niks om je verwachtingen te overtreffen. Daarnaast is anderhalf uur kijken naar grapjes over homo’s en het in de zeik nemen van rednecks en Christenen wel een beetje vermoeiend. De film had zeker niet langer moeten duren en wel iets meer variatie mogen kennen.

Brüno
Regisseur:
Genre: Komedie
Release datum:7-9-2009
Oordeel bezoekers:
Speelduur:81 minuten
Bekijk complete film profiel
Delen met