Een nieuwe serie van J.J. Abrams, daar gaan we even goed voor zitten.
Een mysterieuze ramp zorgt ervoor dat een vliegtuig aan de grond komt, zonder de inzittenden. Geen van de passagiers is meer in het vliegtuig aanwezig, maar ook niet elders. Toch kunnen deze ruim tweehonderd passagiers natuurlijk niet in rook zijn opgegaan. Olivia Dunham is de FBI agente die de taak krijgt om hier een groep voor samen te stellen. Samen met haar partner John Scott en Charlie Francis onderzoekt Olivia de zaak.
Wanneer ze een aanknopingspunt uitzoekt samen met John, met wie ze ook een relatie heeft, gaat het mis. Richard Steig, die duidelijk iets te verbergen heeft, veroorzaakt een explosie terwijl John hem op zijn hielen zit. Hierbij komt John in aanraking met hetzelfde goedje, dat het hele vliegtuig leeg heeft getoverd. Een virus dat letterlijk het lichaam oplost in een kwestie van uren.
Olivia zet alles op alles om John te redden en komt hierdoor op het pad van Walter Bishop, die gespecialiseerd is in zogenaamde "fringe-science". Helaas is Walter echter opgesloten in een psychiatrische inrichting, waar hij slechts uit mag onder supervisie van zijn zoon, Peter Bishop. Deze heeft daar echter in eerste instantie absoluut geen oren naar. Het kost Olivia behoorlijk wat overredingskracht om hem uiteindelijk toch zover te krijgen. Ze weet hem te overtuigen haar te helpen om John te redden en samen met Walter achter de werkelijke oorzaak van de vliegramp te komen. Het is het begin van de Fringe-devision.
JJ Abrams
De laatste jaren lijkt zo ongeveer alles wat JJ Abrams aanraakt te veranderen in goud. Lost was een absolute hit, door de complexiteit en constante raadsels die kijkers aan de buis gekluisterd hield. Alias was een serie die mensen ook wist bezig te houden. Films als Cloverfield , waarbij alleen de viral marketing campagne al bijzonder was, en Star Trek XI werden bij het grote publiek overwegend goed ontvangen, en nu waagt deze zelfde man zich aan een nieuwe serie die in eerste opzicht veel wegheeft van The X-Files . Paranormale gebeurtenissen en complexe mysteries, gehuld in een uitgebreid complot. Het moet gezegd worden dat Abrams ook met Fringe een serie heeft weten af te leveren, die boeit, en bovendien nog de potentie heeft om verder uit te groeien.
Effecten
De effecten voor deze serie zijn absoluut van de bovenste plank. Kosten nog moeite zijn gespaard om de verschillende paranormale gebeurtenissen zo natuurlijk mogelijk op ons, de kijkers, te laten overkomen. Dat mag natuurlijk ook wel voor een serie van deze tijd, maar toch zie je vaak dat op dit soort zaken het eerst beknibbeld wordt, in een uiteraard duur productieproces van iets als een serie.
Cast
Voor Anna Torv, die met haar vertolking van Olivia Dunham de hoofdrol vertolkt, mag Fringe een doorbraak worden genoemd. Voorheen was ze ook wel te zien in series, maar in Fringe komt ze tot volle wasdom. Een punt van kritiek waar ze vooral de eerste afleveringen echter een beetje last van heeft, is een wat oppervlakkige manier van spelen. Olivia lijkt in die afleveringen wat emotieloos, of liever gezegd, ze heeft eigenlijk slechts één uitdrukking. John Noble daarentegen heeft zijn sporen al wel verdiend in de wereld. Behalve als acteur is Noble ook veel bezig geweest met het regisseren van diverse toneelstukken, maar het meest bekend is hij als de vervelende man Denethor in The Lord of the Rings . Ook Joshua Jackson, die de rol van Peter Bishop op zich neemt, is geen onbekende naam meer. Naast diverse films is hij het meest bekend van de serie Dawson´s Creek . Alle personages komen uitgebreid aan bod, waarbij Walter Bishop vooral wordt ingezet als een soort comic relief. Gedurende het eerste seizoen is het personage van Peter Bishop echter de meest vlakke.
Waar we soms met moeite een trailer kunnen terugvinden, worden we bij voorzien van een regelrechte waslijst aan speciale features.
Audio commentaar tracks
Als eerste wordt er bij een aantal afleveringen een audio commentaar track geleverd. Dit is het geval bij de Pilot aflevering, "The Ghost Network" en "Bad Dreams". Iedere audio commentaar track wordt vergezeld van andere mensen uit het productieproces, wat de tracks een stuk interessanter houdt.
Desciphering the Scene
Deze extra zit bij iedere aflevering en geeft meer uitleg bij de wetenschap die in deze aflevering wordt gebruikt. Hierdoor worden de afleveringen net even wat duidelijker en deze extra is dus zeker ook de moeite waard. Ze zijn alleen niet zo lang.
Massive Undertaking
Deze promotionele mini-documentaires zijn wederom voor een select aantal afleveringen beschikbaar. De eerste is voor de Pilot aflevering, en is ook meteen de langste. (12:09) In deze documentaire wordt een specifieke opname gepakt, waarbij uitgelegd wordt hoe ze het doel daarvan hebben bereikt. Naast de Pilot aflevering is deze documentaire ook beschikbaar bij de afleveringen "The Ghost Network" (2:09) en "There's More Than One of Everything". (3:17)
Roberto Orci's Production Diary (13:03)
Een soort making of achtige documentaire specifiek gericht op de Pilot aflevering. Deze making of zien we uit het oogpunt van één van de makers van de serie. Zeker niet slecht, maar ook weer niet echt vernieuwend.
Evolution: The Genesis of Fringe (9:06)
In deze featurette wordt door de makers gesproken over het jarenlange productieproces van deze serie. Dit is een behoorlijk interessante featurette waarin wat interessante ideeën en invloeden worden genoemd, onder andere filmmaker David Cronenberg.
Dissected Files
Paar scènes die het eindproduct niet hebben gehaald voor een aantal van de afleveringen. Er zitten een paar leuke tussen, maar over het algemeen is goed te begrijpen waarom ze het niet hebben gered.
The Casting of Fringe (9:23)
Zoals je zou verwachten bij de naam gaat dit over het proces voor het vinden van de juiste acteur voor het juiste personage. Door de leuke opzet, met wat auditiebeelden en anekdotes, blijft het geheel luchtig en goed te verhapstukken.
Gene the Cow (2:47)
Als een volwaardig lid van de cast wordt de geschiedenis van Gene bekeken (drie verschillende koeien). Een leuke korte featurette.
Behind the Real Science of Fringe (10:28)
Dit is wederom een interessante featurette. Hierin wordt gekeken naar de wetenschappelijke theorieën die ten grondslag liggen aan de diverse fictieve zaken in de diverse afleveringen. Zo wordt gekeken wat nu de overeenkomst is tussen feit en fictie. Erg interessant om te kijken.
Unusual Side Effects: Gag Reel (4:31)
Gewoon even wat bloopers, doen het altijd goed.
Fringe Visual Effects (15:16)
Zoals eerder al vermeld zijn de visuele effecten in deze serie van een erg hoog niveau. In deze featurette wordt getoond hoe men tot deze effecten is gekomen, waarom het op deze specifieke manier is gedaan, etc. Voornamelijk interessant als je niet al heel veel van dit soort featurettes hebt gezien.
Pattern Analysis
Een interactief 'programma', die een zestal belangrijke scènes ontleedt. Een toevoeging die potentie heeft, maar niet helemaal uit de verf komt, ondanks de mooie presentatie die nog het meest weg heeft van een high tech computer.
Conclusie
Fringe is een serie met potentie, het eerste seizoen heeft even wat tijd nodig om op gang te komen, maar biedt genoeg om de kijker geboeid te houden. Acteerkwaliteiten zijn over het algemeen op een goed niveau en ook de verhaallijn die vanaf de eerste aflevering af, als een rode draad blijft lopen door de afleveringen die wel elk hun eigen thema houden, blijft sterk. De blu-ray uitgave van Fringe is goed uitgevoerd met een uitstekende beeldkwaliteit, goed geluid en rijkelijk gevuld met speciale features. Laat seizoen 2 maar komen.
Te koop vanaf 18 augustus 2010.